Trimisa in judecata de procurorii anticoruptie sub acuzatiile de fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii, Maria Huza, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti, a fost eliminata din Consiliul Superior al Magistraturii si scoasa la pensie, printr-un decret prezidential.

Fosta judecatoare inaintase CSM-ului o cerere de pensionare, pe care a retras-o la un moment dat, hotarand in final reanalizarea acesteia in sedinta de plen a Consiliului.
Dupa ce, la 1 februarie, CSM luase act de suspendarea Mariei Huza din functia de judecator, hotarand si eliberarea ei din functia de membru al Consiliului, ca urmare a trimiterii sale in judecata de catre Departamentul National Anticoruptie, miercuri seful statului a semnat si decretul de eliberare din functie a acesteia, o data cu alti 20 de judecatori.
Maria Huza revenise, la sfarsitul lunii ianuarie, asupra solicitarii adresate CSM de a reanaliza cererea ei de iesire la pensie. Initial, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti anuntase ca doreste sa se apere in instanta in calitate de magistrat de acuzele care i-au fost aduse de procurorii anticoruptie, dar ulterior a revenit asupra deciziei cerand aprobarea cererii sale de pensionare.

Aleasa in CSM in luna decembrie 2004, ca unul din cei doi reprezentanti ai tribunalelor, Maria Huza este astfel primul membru al CSM care este suspendat din aceasta calitate.
Maria Huza a fost trimisa in judecata, in 30 ianuarie, iar Consiliul Superior al Magistraturii a luat act, in 8 februarie, de suspendarea din functia de judecator a fostei presedinte a Tribunalului Bucuresti, fapt care atrage suspendarea de drept a calitatii de membru al Consiliului.

Apartament pentru tineri casatoriti

Procurorii anticoruptie au declansat, anul trecut, urmarirea penala impotriva judecatoarei Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Capitalei si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru instigare la acordare de credit si fals in declaratii.
Judecatoarea Maria Huza este cercetata pentru ca si-ar fi cumparat un apartament in centrul Capitalei, din fondul destinat tinerilor casatoriti, cu dobanda subventionata de stat.

La data de 29 noiembrie 2001, Maria Huza a obtinut de la Administratia Fondului Imobiliar (AFI) un apartament de patru camere in centrul Capitalei, contra sumei de 745 de milioane de lei. Apartamentul trebuie achitat in rate pana in anul 2015, dar judecatoarea l-a platit integral la inceputul acestui an, o data cu izbucnirea scandalului.

Desi, la momentul cumpararii, Maria Huza ar mai fi avut o casa la Slatina, judecatoarea a uitat sa-l treaca in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere a apartamentului. Ulterior, magistratul si-ar fi vandut vila cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata.
Mai mult, la momentul obtinerii apartamentului, Maria Huza avea varsta de 49 de ani si cinci luni, fiind casatorita de 20 de ani, motiv pentru care, din punct de vedere legal, nu ar fi trebuit sa beneficieze de apartamentul destinat tinerilor casatoriti. Limita de varsta a tinerilor care obtin locuinte subventionate trebuie sa fie sub 35 de ani.

Huza: "Tranzactia a fost legala"

In fata membrilor CSM, care au declansat verificari in acest caz, judecatoarea a sustinut legalitatea tranzactiei, afirmand ca nu a comis vreun fals sau vreo ilegalitate si ca nu a abuzat de calitatea sa de magistrat pentru a obtine o locuinta.
Ea a invocat ca a obtinut repartitia apartamentului potrivit articolului 3 din Ordonanta 19/1994, ale carui prevederi au fost coroborate cu articolul 7, litera (d) din Legea 114/1996. Huza a sustinut ca a achitat integral pretul casei, mai exact 1,3 miliarde de lei.
Totodata, judecatoarea a afirmat ca nu a beneficiat de subventie si ca a platit "rate de 20 la suta, si nu de cinci la suta".
Ea a indicat ca alineatul d) al articolului 7 din Legea 19/1994 prevede faptul ca dobanda de cinci la suta este platita numai de tineri casatoriti si de persoane cu handicap. In acelasi caz, DNA il acuza de abuz in serviciu pe fostul viceprimar al sectorului 1, Ioan Todiras, precum si pe fostul sef al Serviciului locativ, Mircea Catanescu, care ar fi dispus atribuirea locuintei Mariei Huza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.