Ministerul Apararii Nationale si SRI cerceteaza modul in care niste documente despre care se presupune ca sunt secrete militare au ajuns in redactiile a doua ziare – “Ziua” si “Romania libera”. Cele doua ziare au primit un compact disc care continea date despre misiuni de paza si aparare, planuri de lupta, planuri de paza sau coduri militare.

Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca este pentru prima data cand din interiorul institutiei ajung informatii secrete pe masa jurnalistilor.
Pana acum, spune ministrul apararii, s-au inregistrat doar incalcari nesemnificative ale normelor legii privind informatiile clasificate.
Acum insa, desi datele ajunse la presa sunt ceva mai vechi, lucrurile sunt mai grave, e de parere ministrul Teodor Atanasiu.
"Este foarte grav ca s-au scurs aceste informatii. Scurgerea nu reprezinta un pericol pentru armata romana, pentru ca sunt informatii din trecut, de acum doi ani si jumatate, dar este foarte grav ca aceste informatii s-au scurs".

Posibile piste

Conform ministrului Atanasiu, echipa care realizeaza ancheta interna, pentru a afla cine a trimis documentele secrete presei, are deja o pista de lucru. Care ar fi putut fi scopul scurgerii unor astfel de informatii?

"Noi speram pur si simplu ca scopul sa fie unul mai putin vinovat decat ar putea parea la prima vedere, sa fie doar o baza de date pentru un comandant care vrea sa se mai intoarca in teatrul de operatiuni si ar vrea sa aiba un model de documente pe care sa-l foloseasca. Daca e mai grav decat atat, atunci vom lua masurile care sunt necesare", afirma Teodor Atanasiu.

Scurgerea de astfel de informatii despre misiuni de aparare, planuri de lupta sau coduri militare este, si in opinia vicepresedintei Comisiei de Aparare a Senatului, Norica Nicolai, o chestiune foarte grava.

"In aceasta situatie nu ne aflam in prezenta unei actiuni de spionaj, dar noi consideram ca prezenta pe un suport magnetic a unor documente care privesc existenta unor reguli de operare in teatrele de operatiuni in care Romania este prezenta constituie o incalcare grava a legii.
Am considerat-o, personal, ca o incercare de decredibilizare a fortelor armate ale Romaniei din teatrele de operatiuni dincolo de aprecierile pozitive pe care Romania le are din partea aliatilor", a declarat Norica Nicolai.

Probleme de legislatie

In opinia Noricai Nicolai, scurgerea de informatii clasificate este extrem de grava, iar cei gasiti vinovati ar trebui trimisi in instanta.
De partea cealalta, conducerea Ministerului Apararii spune ca ar putea fi vorba de trimiterea in fata instantei sau de masuri administrative, in functie de ce va arata ancheta interna a MApN.
Comisia de aparare a stabilit ca se impune modificarea legii sigurantei nationale, dar si o reexaminare a legii privind informatiile clasificate.
In forma actuala, acest ultim act normativ ar fi depasit - spune Norica Nicolai - avand in vedere faptul ca nu se refera si la detinerea de informatii clasificate pe CD-Rom, aceasta fiind calea prin care datele secrete au ajuns in presa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.