In conditiile in care Olanda si Marea Britanie au ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, Germania ramane rezervata.

Volker Kauder, seful grupului CDU din Bundestag a anuntat ca procedurile pentru ratificare vor fi demarate la sfarsitul lunii martie, insa vor dura cateva luni. In plus, votul va fi dat de-abia dupa publicarea raportului de monitorizare de catre Comisia Europeana, in luna mai.
In cadrul unei intrevederi cu ministrul roman de Externe, Mihai Ungureanu, parlamentarul crestin-democrat a apreciat ca Romania are cele mai bune sanse sa beneficieze de un vot pozitiv asupra Tratatului de Aderare, cu precizarea ca tara noastra sa isi mentina eforturile constante.

La randul sau, seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier, citat de Deutsche Welle, a spus ca Romania va adera la UE in 2007 sau 2008, in functie de indeplinirea criteriilor stabilite. Steinmeier a mai sustinut ca accelerarea aderarii din motive strategice este exclusa, chiar si pe fundalul intensificarii protestelor din tarile islamice.
Ungureanu s-a intalnit, de asemenea, si cu seful grupului parlamentar CSU din Parlamentul European, Markus Ferber. Oficialul german a precizat ca "situatia este foarte clara", va fi asteptat raportul CE, iar in absenta unei propuneri de activare a clauzei, se va proceda conform Tratatului de Aderare.
Ungureanu a explicat ca "rezerva CSU nu are legatura cu performantele de moment, ci cu modul in care activitatea administrativa va putea fi continuata cu aceeasi vigoare dupa aderare".

Declaratiile oficialilor germani vin in contextul in care in CSU - uniune a crestin-democratilor din Germania, aflata la putere - se contura la inceputul acestui an o opozitie fata de aderarea prematura a Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana. "O astfel de aderare nu e acceptabila nici anul viitor, nici la inceputul lui 2008", declara seful fractiunii CSU din Parlamentul Landului Bavaria, Joachim Herrmann.
Pana in prezent, 13 state au ratificat tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Olanda si Marea Britanie si-au dat acordul marti. In cazul Marii Britanii, procesul de ratificare va fi considerat incheiat dupa ce va fi promulgat de Regina Elisabeta a II-a. Marea Britanie este primul stat din nord-vestul continentului european care ratifica acest tratat.

La inceputul lunii februarie, tara noastra a primit asigurari din partea Austriei ca va ratifica Tratatul de aderare pana la sfarsitul lunii iunie 2006, adica pana la terminarea mandatului rotativ de presedintie a Consiliului Uniunii Europene.
Aderarea Romaniei si Bulgariei nu poate avea loc decat dupa ce toate cele 25 de state membre ale Uniunii ratifica tratatul. Termenul limita este ziua dinaintea aderarii efective. In cazul in care raportul de tara din luna mai nu va contine aplicarea clauzei de salvgardare, cele 12 state ramase vor trebui sa ratifice tratatul de aderare pana la 31 decembrie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.