In premiera pentru Romania, un fost premier este urmarit penal. DNA l-a pus sub invinuire pe Adrian Nastase. Neoficial, capul de acuzare este luare de mita in dosarul „Zambaccian“. Nastase s-a declarat victima politica a lui Basescu si victima colaterala a lui Sergiu Sechelariu.

Biroul de presa al DNA a confirmat, ieri, ca procurorii "au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase si fata de alte cinci persoane, pentru savirsirea unor fapte de coruptie". Toti cei sase invinuiti sint asteptati la DNA pentru a li se aduce oficial la cunostinta acuzatiile. Reprezentantii DNA au refuzat sa divulge numele celorlalte cinci persoane invinuite. "Cotidianul" a aratat ca imobilul de pe strada Zambaccian a trecut de la fostul deputat PDSR, pina a ajuns la Casa de Avocatura "Adrian Nastase", pe la mai multi proprietari: Elena Sotec, soacra lui Gabriel Bivolaru, dar si Marianthi Athena Theodoru. Fiica acesteia, Roxana Bichel, fosta consiliera a Casei de Avocatura, a intermediat chiar vinzarea imobilului. Alte doua nume cunoscute s-au implicat in constructia imobilului: Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, dar si Ion Alexandru Tiriac.

Pozeaza in victima lui Basescu

Traian Basescu, acuzat ca practica "sacrificii rituale si haos generalizat" si care "se da drept Alba ca Zapada", ministrul Justitiei, Monica Macovei, "care controleaza politic Parchetele" si seful DNA, Daniel Morar sint, in opinia liderului PSD Adrian Nastase, principalii vinovati ca DNA l-a pus sub invinuire. "A innebunit lupul! Aceasta se potriveste cu ce se intimpla acum in Romania. Nu! Nu voi demisiona din presedintia Camerei Deputatilor" a anuntat Nastase. Nu va demisiona nici din PSD. Mai mult, a amenintat: "Nu am sa accept aceasta actiune a justitiei. Ma voi bate mult mai puternic decit pina acum, si in tara, si in strainatate. Trebuie sa fii bolnav la creier sa acuzi de luare de mita un fost premier".

Nastase prevede ca urmatoare victime pe Calin Popescu Tariceanu si pe Ion Iliescu. Liderul PSD a acuzat si DNA ca practica un fel de politie politica impotriva sa si a PSD: "De la DNA s-au cerut informatii de la toate serviciile secrete in legatura cu mine si cu alti lideri ai PSD. Acestea sint operatiuni politice". Adrian Nastase nu a putut sa spuna daca pretul cu care a cumparat cei 700 de mp de pe strada Zambaccian 16 in anul 1998 a fost corect. "A fost pretul convenit cu vinzatorul" a replicat ieri Nastase. Pe piata imobiliara, in anul 1998, terenul era evaluat la aproximativ 400.000 de dolari.

Spre cine arata cu degetul?

Ieri, Nastase a dat vina pe constructor pentru acuzatiile care i se aduc. Fostul sau secretar de stat, Sergiu Sechelariu, i-a ridicat blocul, incepind din 2001, prin firma Conimpuls. "Toata povestea a plecat de la teren. Am facut un contract de asociere civila. Firma de constructii urma sa faca lucrarile si apoi, le va evalua. Acest contract nu a fost dus pina la capat. In final, terenul nu a mai fost luat in calcul. Am o problema cu constructorul. Terenul nu este luat in calcul, e ca si cum ar fi fost dat gratuit, ca si cum ar fi fost facut cadou. Prin contract, eu am pus terenul, iar constructorul, aportul. In functie de asta se imparteau spatiile (patru nivele, parter plus trei etaje n.r.). La un moment dat, constructorul a iesit din contract". Intrebat daca il va da in judecata pe fostul sau partener politic si de afaceri, Nastase a spus: "Urmeaza sa decid".

Liderul PSD a spus ca poate prezenta oricind facturi pe apartamentul sau si al sotiei, de la etajul trei. Despre apartamentul fiului sau, cumparat in 2005 de la Ion Tiriac jr.,a spus ca a fost cumparat "la pretul constructorului", precizind ca el este anchetat doar pentru apartamentul lui. Nastase a respins acuzatiile de coruptie, dar nu a putut explica cum un jurist ca el a fost inselat, asa cum pretinde, de constructor.

Zambaccian cu datorii

Terenul de 700 mp pe care a fost construit blocul lui Adrian Nastase din str. Muzeul Zambaccian nr. 16 a apartinut initial lui Gabriel Bivolaru - condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea cu aproape 2.200 de miliarde de lei a BRD. De la Bivolaru, prin soacra acestuia, Elena Sotec, si prin mama Roxanei Bichel - fost vicepresedinte APAPS -, Marianthi Athena Theodoru, terenul a ajuns la familia Adrian Nastase. Pretul la care a fost achizitionat de acesta: 11.000 de euro, de 25 de ori mai mic decit pretul pietei. Nastase s-a asociat cu Sergiu Sechelariu pentru a construi o cladire, care trebuia impartita dupa finalizare. Dar Sechelariu a fost convins sa renunte la partea sa si acum ii cere lui Nastase banii pe constructie.

El ne-a declarat recent ca si-a recuperat 25 de miliarde de lei din datoria totala - din care 19 miliarde in anul 2005 -, dar ca Nastase ii mai datoreaza citeva miliarde de lei. Seful Camerei Deputatilor nu si-a trecut insa in declaratia de avere vreo datorie catre Sergiu Sechelariu sau firma acestuia, Conimpuls SA, nici in 2005, nici in 2006. Adrian Nastase sustine ca, la vremea intocmirii declaratiei de avere, nu avea nici o datorie catre Conimpuls sau Sechelariu si ca, daca acesta are pretentii financiare la el, asteapta sa-i taie factura. PNA a inceput o ancheta in cazul Zambaccian in 2004, la sesizarea Monei Musca. Dosarul a fost inchis insa dupa trei saptamini, "din lipsa de probe". Dupa ce l-a inlocuit la conducerea PNA pe Ioan Amarie, Daniel Morar a declarat ca Nastase l-a sunat sa-l intrebe daca va relua ancheta in dosarul "Zambaccian". La inceputul lui noiembrie 2005, dosarul a fost redeschis.

Geoana ii mai da o sansa

Stupefiati de situatia de urmarit penal a lui Adrian Nastase, liderii PSD s-au ferit ieri de declaratii publice pe marginea acestui subiect considerat "prea cald" pentru a reactiona. Astfel ca ei asteapta sa vada in ce constau acuzatiile formulate impotriva lui Nastase, si cit de grave sint. Mircea Geoana era prea preocupat sa medieze conflictul din filiala PSD Bucuresti. Intr-o pauza de mediere, presedintele PSD a dat o prima replica. "E un circ mediatic care se practica de la o vreme si care nu tine seama de prezumtia de nevinovatie. Acest circ se declanseaza impotriva unui om care este prezentat ca vinovat din punctul de vedere al opiniei publice", a spus Geoana.

Nastase s-ar putea judeca singur

Nastase nu este aparat de imunitate in cazul inceperii urmarii penale. Doar arestarea sau perchezitionarea urmeaza proceduri mai complicate. Interesant este ca, daca se va pune problema retinerii, arrestarii sau perchezitiei, ministrul justitiei va trebui sa-I adreseze solicitarea chiar lui Adrian Nastase, in calitatea sa de presedinte al Camerei Deputatilor. Mai mult, potrivit Constitutiei sI regulamentului Camerei, Nastase insusi va trebui sa-i anunte pe depuati ca urmeaza sa ia in discutie cazul sau. Urmeaza un traseu complicat, dupa care raportul comisiei juridice ¾i a grupului parlamentar se supun dezbaterii ¾i votului plenului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.