Rectorii, prorectorii, decanii si sefii de catedra din universitatile de stat au la dispozitie o luna de zile pentru a-si face publice declaratiile de avere.

In 30 de zile, rectorii, prorectorii si decanii din universitatile de stat trebuie sa-si afiseze declaratiile de avere pe site-urile universitatilor pe care le conduc. "In baza legii, Ministerul Educatiei a pus in vedere rectorilor sa-si depuna declaratiile de avere, lucru care trebuia facut inca din 2004", spune Ion Ciuca, director in directia de invatamint superior din cadrul Ministerului Educatiei . Pina in prezent, Academia Tehnica Militara din Bucuresti este singura universitate care are afisate declaratiile de avere si de interese pe site, cu mult timp inainte ca Ministerul Educatiei sa ii sfatuiasca pe rectori sa faca acest lucru. "Parerea mea e ca nu strica daca isi depun declaratiile pe site. Este principiul transparentei, mai ales ca utilizeaza banii publici", spune Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamintul universitar.

Decanii cu retineri

Pentru ca legea privind declaratiile de avere nu este foarte clara in ceea ce-i priveste pe universitari, unii rectori nu vor sa auda de decizia luata de Ministerul Educatiei. "Unii dintre colegii mei decani au retineri sa-si depuna declaratiile de avere. Ei spun ca legea prevede declararea averilor doar functionarilor publici, iar noi nu ar trebui sa fim confundati cu functionarii publici", spune Ioan Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Cu toate acestea, senatul de la ASE a hotarit ca intr-o saptamina declaratiile sa fie facute publice.

Rectorul cu doua vile

Alti rectori sustin ca nu e obligatoriu sa-si depuna declaratiile de avere, pentru ca nu folosesc prea multi bani publici. "Nu stiu in ce masura ar trebui sa facem acest lucru, mai ales ca noi avem si alte venituri in afara de banii de la bugetul de stat", spune Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

Ioan Mihai, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, crede ca "declaratia de avere inseamna si transparenta, dar si intimitate". El recunoaste ca detine o avere consistenta, ca are doua vile si bani cit sa traiasca bine, insa "este justificata, si nu mostenita. Am rugat-o pe jurista sa se intereseze exact despre ce este vorba. Daca legea nu imi cere acest lucru, nu am de ce sa ma expun, sa-mi ridic poalele in cap fara nici un motiv", spune rectorul Ioan Mihai.

"Au ceva de ascuns"

Studentii doresc si ei mai multa transparenta, mai ales ca "toti rectorii sint plini de bani", asa cum spune Viorel Proteasa, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania. "In afara de declaratiile de avere, ar trebui afisate si CV-urile, si comisiile de etica, si comisiile de asigurare a calitatii", sustine Proteasa. Insa publicarea declaratiilor de avere trebuie facuta de toti cei care au functii de conducere in universitati.

"De rectori oricum se stie ca au salarii de 2-3.000 de euro pe luna. Sint institutii publice, nu ONG-uri. Daca gasesc diferite motive sa nu le publice, inseamna ca au ceva de ascuns", spune Forin Gust, liderul Uniunii Studentilor din Romania.

Cum obliga functia de deputat

Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Ecaterina Andronescu, a fost obligat sa-si publice declaratia de avere de catre functia pe care o detine in Parlamentul Romaniei.

"Eu am deja declaratia afisata pe site-ul Camerei Deputatilor, asa ca pentru mine nu este nici o problema daca o public si pe site-ul universitatii", spune Ecaterina Andronescu.

Cum alti sefi din Politehnica nu au fost de acord sa-si publice averile, rectorul-deputat spune ca isi va afisa pe site doar ea declaratia de avere. "Unii colegi nu sint de acord si am hotarit sa-mi pun declaratia mea si pe site-ul universitatii, ca sa nu mai aiba nimeni ce sa comenteze", spune Andronescu..


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.