Cele 12 caricaturi daneze au inceput sa dea tircoale presei romane. In timp ce copiii fanatici ai Islamului incendiaza ambasade, autoritatile romane devin ingrijorate. Romania are trupe in Irak si in Afganistan, si aparitia acestor desene in presa romana ar oferi un pretext suplimentar actiunilor agresive, spun surse oficiale.

Manifestatiile violente contra intereselor europene din Siria si Liban au facut prima victima printre protestatari. Autoritatile de la Bucuresti au fost puse pe jar, dupa ce un ziar romanesc si-a anuntat intentia de a publica azi caricaturile care au aruncat in aer lumea islamica in ultima saptamina.

Purtatorul de cuvint de la Palatul Cotroceni, Adriana Saftoiu, ne-a declarat ieri ca "presedintele Traian Basescu l-a sunat pe Cristian Tudor Popescu si i-a solicitat ca, in calitatea sa de presedinte al Clubului Roman de Presa, sa faca demersuri pentru a stopa publicarea in diferite medii de informare a respectivelor caricaturi". Fara a marturisi public, autoritatile sint ingrijorate de eventualele consecinte negative pe care le-ar avea de suportat reprezentantele diplomatice romanesti din lumea araba sau trupele romane din Irak si Afganistan.

SRI nu a dorit sa faca nici un comentariu, iar purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii ne-a declarat, lemnos, ca trupele romanesti din afara iau "masuri specifice de protectie conform gradelor de risc evaluate la fata locului". Doar Serviciul de Informatii Externe a fost mai generos cu noi, biroul de presa oferindu-ne o declaratie care indica o stare de preocupare: "Respectam libertatea de exprimare a presei, insa orice reactie din Orient nu ne lasa indiferenti".

Intrebat daca publicarea caricaturilor in presa romana ar putea duce la conflicte, Fariz Allaqtta, presedintele Ligii Islamice din Romania ne-a raspuns ca "nu pot sa anticipez exact ce va fi. Noi, realmente, am gasit toata intelegerea in timpul crizei ostaticilor romani din Irak. Daca se vor publica aceste materiale, nu stiu ce se va intimpla, dar ar fi pacat sa fie asociat numele Romaniei cu aceste lucruri. Ar fi mai bine sa nu se publice, pentru ca noi dorim sa traim frateste." •

Cinci luni fara umor

30 sept. 2005: Ziarul danez publica 12 caricaturi cu Mohammed, ca reactie la numarul mare de autori care spuneau ca se autocenzureaza de teama islamistilor;

20 oct. 2005: ambasadorii a 11 tari musulmane se pling premierului danez;

Dec. 2005: o delegatie de imami din Danemarca porneste intr-un turneu prin tarile arabe, pentru a denunta cazul;

10 ian. 2006: premierul danez se declara "uimit" ca unii cetateni danezi de religie musulmana duc o campanie de denigrare a statului danez in tari islamice;

10 ian.: caricaturile sint republicate in presa norvegiana;

30 ian.: sediul UE din Gaza este asediat de radicalii islamici inarmati;

31 ian.: ziarul danez cere scuze;

1 feb.: Presa din Franta, Germania, Italia si Spania publica din nou caricaturile;

4 feb.: ambasadele Danemarcei si Norvegiei sint atacate la Damasc.

"Publicarea fara discernamint a caricaturilor ne face un deserviciu"Interviu cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Publicatii romanesti si-au anuntat intentia de a publica aceste caricaturi. Cum vedeti, ca ministru de externe, o asemenea intentie?

Cred ca trebuie judecat cu multa ponderatie si cu intelepciune. Nu cred ca reproducerea la infinit a caricaturilor serveste informarii publice ca atare. Sigur ca nu expresia libera a diferentelor de perspectiva culturala trebuie cenzurata de autoritati, dar nu as vrea sa pierdem din vedere faptul ca tocmai publicarea lor genereaza o emotie negativa in rindul celor care confunda politica si expresia culturala.

Dar aceasta "emotie negativa" de care vorbiti este exprimata in lumea musulmana extrem de violent, depasind orice fel de limite…

Fara discutie, ma ingrijoreaza si ingrijoreaza toata lumea civilizata. Pentru ca arata cit de mare e dispretul fata de intelegerea drepturilor fundamentale de exprimare ale omului. Ajungindu-se la agresiune, vina nu trebuie cautata de partea celor care deseneaza, ci acolo unde extremismul transforma un desen in declaratie de razboi.

Eventuala publicarea a acestor caricaturi in presa romaneasca ar crea vulnerabilitati suplimentare pentru institutiile romanesti din afara, reprezentantele diplomatice sau trupele din Afganistan si Irak?

Eu cred ca nu ne-ar face bine. Publicarea lor nu poate fi oprita, evident, dar totul trebuie gindit cu maturitate. Publicarea lor fara discernamint, transformarea lor in obiect al curiozitatii spectaculoase ne face un mare deserviciu.

Axa Raului incendiaza Europa

In Siria, Liban si Iran, violentele si boicotul impotriva statelor europene care au publicat caricaturile ajung la apogeu si sint abil regizate. SUA si UE reactioneaza dur.

"Vom considera Siria vinovata de aceste manifestari violente, din moment ce acestea nu pot avea loc fara aprobarea guvernului", declara purtatorul de cuvint al Casei Albe, Scott McClellan. Si Uniunea Europeana a adoptat un ton dur: "Aceste acte nu pot fi legitimate in nici un fel, si sint absolut inacceptabile", afirma presedintia austriaca a UE.

Actiuni concertate

Dupa incidentele de simbata din Siria, cind cladirea in care se afla ambasadele Danemarcei, Suediei si Chile, precum si cladirea ambasadei Norvegiei au fost incendiate, scenariul s-a repetat ieri si in capitala Libanului. Citeva mii de manifestanti s-au indreptat spre cartierul crestin Achrafiye, din Beirut, unde se afla reprezentanta diplomatica daneza, careia i-au dat foc. Ei au atacat magazine si proprietati din acest cartier, iar, potrivit unor surse medicale, 28 de persoane au fost ranite. Concertarea manifestatiilor violente din Siria si Liban se inscrie intr-un scenariu deloc intimplator.

In capitala siriana, vineri circula un mesaj SMS afirmind ca manifestanti danezi intentioneaza sa arda exemplare ale Coranului in cea mai mare piata din Copenhaga. Mesajul chema la manifestatii, simbata, la ambasada Danemarcei din Damasc. Desi in Iran nu au avut loc violente, presedintele Mahmud Ahmadinejad a iesit la scena deschisa cu o initiativa de "anulare a tuturor contractelor economice cu Danemarca si cu tarile care au republicat caricaturile". Ahmadinejad a prezentat drept argument "insulta adusa Profetului de unele media occidentale, care ilustreaza ura fata de islam pe care o au sionistii ce guverneaza aceste tari".

Campanie cu bataie lunga

Dupa publicarea celor 12 caricaturi in ziarul danez "Jyllands-Posten", un grup de imami, din Danemarca, au pornit intr-un turneu prin tarile musulmane, pentru a prezenta "cazul" autoritatilor islamice. Premierul danez Anders Fogh Rasmussen se declara "uimit" de aceasta campanie de discreditare a tarii care le-a oferit cetatenie acelor imami. Printre cele 12 caricaturi pe care le prezentau acestia, se strecurasera insa alte 3, nepublicate, care aveau continut pornografic. Statele arabe au inceput sa boicoteze produsele daneze inca de la finele anului trecut. Exemplara este si atitudinea lantului comercial Carrefour, care a retras toate produsele daneze de pe galantarele din Egipt, iar de vineri a anuntat ca va aplica masura in majoritatea statelor musulmane.

Prezenta in Irak pare a fi un criteriu in atitudinea statelor fata de caricaturile cu Mahomed. In Marea Britanie si SUA nu au fost republicate caricaturile, iar Casa Alba si ministrul Jack Straw le-au calificat drept "jignitoare". Si Polonia, care are 1.500 de soldati in Irak, si-a cerut imediat scuze public pentru ziarul polonez care a republicat caricaturile. Extremistii din Irak au anutat ieri represalii. "Proclamam ca interesele statelor ale caror ziare au publicat acele imagini umilitoare vor fi tintele noastre", a comunicat Armata Islamica din Irak. Gruparea enumera Danemarca, Norvegia, Germania, Franta, Olanda si Spania.

Gruparea cere "tuturor mujahedinilor sa captureze cetateni danezi si sa-i taie in bucati, sa vizeze toate societatile care trateaza cu aceste state si orice punct de desfacere a produselor acestor tari, mai ales ale Danemarcei si Norvegiei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.