Alexandru Bittner a reusit sa obtina pe timpul guvernarii lui Nastase 34 de hectare de teren la Gura Portitei. Totul la un pret de nimic: 444 de euro pe an, pentru a avea drept de folosinta al acelei zone. Aproape jumatate din suprafata pe care fostul guvernator al Deltei Dunarii i-a dat-o lui Bittner in folosinta este arie strict protejata.

Dupa ce a luat in concesiune aproape 50% din Delta Dunarii, Alexandru Bittner a reusit in anul 2002 sa primeasca, printr-un contract de parteneriat, si dreptul de a desfasura activitati de turism si agrement pe 34 de hectare de teren la Gura Portitei. Contractul a fost semnat intre Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" si firma lui Bittner, Piscicola Tour. Terenul este cuprins intre lacul Razim si Marea Neagra, fiecare fisie are o lungime de doi kilometri.

Numai ca jumatate din aceasta zona este strict protejata, potrivit ministrului Sulfina Barbu. "O fisie de doi kilometri, cu o latime de 80 de metri, din zona inchiriata, face parte din zona strict protejata Peritesca-Leahova", spune si Paul Cononov, guvernatorul Deltei Dunarii. Potrivit ministrului Mediului, Sulfina Barbu, intr-o zona cu statut de arie strict protejata nu pot intra decit cercetatorii, si acestia doar pe baza unui permis. Declaratia ministrului este sustinuta si de Hotarirea de Guvern nr. 230, din 4 martie 2003, care spune ca o zona strict protejata are regimul de protectie si conservare a rezervatiilor stiintifice, rezervatii unde se pot face doar activitati de cercetare.

444 de euro pentru 34 de hectare

Pe toata suprafata primita in folosinta, firma lui Bittner plateste o redeventa de 444 de euro pe an. Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei, cel care a semnat contractul, sustine ca suma a fost stabilita de la Bucuresti, prin ordin al ministrului Mediului de atunci.

Acest lucru este stipulat chiar in contract, numai ca nu sint trecute numarul si data eliberarii acestui ordin. "Nu-mi aduc aminte de acest contract. Dupa trei ani imi amintesc mai greu", ne-a declarat Petru Lificiu, chiar daca i-am trimis contractul prin fax, pentru a-si aminti.

Lificiu a stabilit pretul dupa semnarea contractului

Paul Cononov, actualul guvernator al Deltei, sustine ca in arhiva pe care o are la dispozitie exista Ordinul nr. 1.116, din data de 27.11.2002, prin care se stabilesc preturile pentru cele 34 de hectare. Numai ca acel contract prin care Bittner a primit in folosinta terenul este datat 02 iulie 2002, cu mult inainte sa fie dat ordinul lui Lificiu. "Eu am o copie a ordinului semnat de ministrul Lificiu. Insa in baza legislativa publicata in Monitorul Oficial, nu l-am gasit. Acest lucru inseamna ca nu e un act oficial si nu pot sa vi-l pun la dispozitie", sustine Paul Cononov. Mai mult, biroul juridic al Ministerului Mediului cauta si el acel ordin, pina la ora actuala acesta fiind de negasit.

In schite, zona e concesionata

Daca in contractul incheiat de Piscicola Tour si Administratia Rezervatiei Delta Dunarii se specifica faptul ca suprafata este destinata activitatilor de turism si agrement, pe planul cu zona, anexat contractului, scrie astfel: "Teren concesionat S.C. Piscicola Tour SRL Jurilovca".

In contractul de parteneriat, la litera E este specificat: "Prezentul contract isi produce efectele de la data semnarii si inregistrarii sale pina la concesionarea terenului". Autoritatile nu stiu daca terenul a fost concesionat intre timp, dar guvernatorul Cononov spune ca in anul 2005, Bittner a platit tot 444 de euro pentru cele 34 de hectare. Alexandru Bittner nu a vrut sa comenteze in nici un fel modul in care a obtinut acest contract. Cind a auzit ca este intrebat despre zona pe care o are in folosinta la Gura Portitei, Bittner a inchis telefonul.

Banii pe un an, recuperati in 6 zile

Firma Piscicola Tour plateste pentru folosirea celor patru kilometri, 444 de euro pe an, bani pe care omul de afaceri Alexandru Bittner ii recupereaza de la un turist care isi petrece sase zile in satul de vacanta de la Gura Portitei. Astfel, la vilele pe care Bittner le-a constuit in zona primita de la stat, cazarea, asa cum este afisat pe site-ul satului de vacanta, pentru sase nopti intr-o camera de trei stele costa 240 de euro, iar masa costa 180 de euro, pret in care este inclus micul dejun, dejunul si cina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.