Circul de la Baza americana Quantico sau altfel spus procesul puscasului care l-a ucis pe Teo Peter s-a terminat, dar unda de soc isi face inca simtita prezenta. Interesant este ca apararea lui VanGoethem s-a bazat nu numai pe aberatii - ba ca Teo nu era in masina, ba ca nu a murit din cauza ranilor, ba ca de vina au fost semafoarele - ci si pe povesti lacrimogene.

Atat de lacrimogene incat martorii i-au facut pe membrii Curtii Martiale sa planga in hohote. Si, retineti, am avut de-a face cu trei sergenti de artilerie, un sergent major si trei maiori! Secventa nu mai pare dintr-un film american, ci dintr-o telenovela sud-americana cu buget redus... Revenind la urmarile procesului trebuie spus ca familia lui Peter are sanse mici intr-un eventual demers pe cale civila. Totusi, avem o satisfactie. Mica, dar avem. VanGoethem va parasi Corpul Puscasilor Marini pentru ca procurorul a reusit sa demonstreze ca militarul a avut un comportament dezonorant.

Tribunalul Militar care l-a judecat pe Christopher VanGoethem si-a formulat concluziile dupa audieri emotionante, in cursul carora sergentul a facut prima depozitie in instanta, rudele lui au cerut clementa, iar procurorii alte pedepse decat inchisoarea. Conform publicatiei militare Stars and Stripes, instanta a propus, marti, ca sergentul VanGoethem sa primeasca o scrisoare de mustrare, pentru obstructionarea Justitiei si declaratii false in fata autoritatilor.

VanGoethem (32 de ani) ar fi putut fi pedepsit cu 10 ani de inchisoare, degradarea militara si obligarea sa la plata tuturor cheltuielilor. In schimb, el va avea dreptul sa isi duca la final contractul, din a carui durata a mai ramas un an. Dar, deoarece cele doua capete de acuzare pentru care a fost gasit vinovat sunt infractiuni federale, VanGoethem nu va putea incheia un nou contract cu fortele armate, ceea ce inseamna incheierea carierei sale militare dupa 15 ani.

Mama puscasului: "Va implor... copiii lui au nevoie de el"

Marti dimineata, completul format din sapte membri - echivalentul militar al juriului - a stabilit ca VanGoethem nu este vinovat de ucidere prin neglijenta si nici de adulter, celelalte doua acuzatii ce i-au fost aduse. Juriul a recomandat si sentinta in cazul sergentului. In primul rand, membrii juriului au ascultat marturiile a sapte martori adusi de aparatorii lui VanGoethem: patru fosti sefi ai lui din cadrul Marinei, mama, sora si sotia lui.

VanGoethem a asistat, lipsit de expresie, la cele sapte zile ale procesului, fiind la fel de impasibil in momentul in care mama lui a cerut ingaduinta pentru singurul ei fiu. "Va implor... copiii lui au nevoie de el, iar eu am nevoie de el", a spus mama sergentului.
Insa, puscasul marin a inceput sa planga in momentul in care sora lui s-a ridicat in picioare si a spus juriului: "Nu l-as schimba pentru nimic in lume". Pana la momentul in care sotia lui VanGoethem, Kathy, a venit sa depuna marturie, chiar si unii dintre membrii juriului aveau lacrimi in ochi.

Cu o voce abia auzita, Kathy (care a asistat la proces si a ascultat si depozitiile explicite cu privire la acuzatia de adulter), a spus juriului: "Il iubesc si il sustin indiferent ce se intampla". In cele din urma, VanGoethem - care nu a facut depozitii in timpul procesului - a vorbit pentru prima oara in instanta. "Am dat tot ce am Corpului Puscasilor Marini, timp de 15 ani", a spus el cu voce sfarsita. "Iubesc Corpul Puscasilor Marini. Va rog sa luati in considerare asta", a continuat el. Procurorul sef, maior Charles Miracle, a spus juriului ca, in ciuda mandriei lui VanGoethem de a face parte din Marina, "este timpul ca el sa plece".

Procurorul: "VanGoethem a renuntat la onoarea Corpului Puscasilor Marini"

"In 4 decembrie 2004, sergentul VanGoethem a renuntat la valorile si onoarea Corpului Puscasilor Marini. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa minta si sa ceara si altcuiva sa minta", a spus procurorul sef. Miracle a cerut juriului sa ii aplice lui VanGoethem sanctiunea trecerii in rezerva pentru comportament inadecvat sau, mai grav, pentru comportament dezonorant. El nu a cerut insa instantei sa aiba in vedere o pedeapsa cu inchisoarea.

La final, capitanul Paula McNair - unul dintre avocatii lui VanGoethem - a spus juriului ca sergentul a mintit "ca sa isi protejeze familia de greselile pe care el le-a facut". Desi mai are doar un an de contract, VanGoethem poate fi de folos, a sustinut avocatul. "Lasati-l sa plece (din Marina) stiind ca oamenii din jurul lui l-au ajutat la greu", a mai spus McNair, pledand pentru sanctionarea printr-o scrisoare de mustrare.

Autoritatea care va decide in cazul lui VanGoethem, colonelul Glen Sachtleben, este cel care ar urma sa scrie scrisoarea de mustrare. Sachtleben - comandantul celei de a 4-a Brigazi Expeditionare a Corpului Puscasilor Marini de la Camp Lejeune - este si autoritatea finala si trebuie sa semneze verdictul si sentinta, inainte ca instanta militara sa incheie oficial procesul.

Sanse putine "in civil", eventuale plati "ex gratia"

Un proces civil declansat de familia lui Teo Peter impotriva puscasului marin Christopher VanGoethem "poate fi un cosmar", a apreciat Eugene R. Fidell, presedintele Institutului National pentru Justitie Militara din Washington. Fiul lui Teo Peter poate declansa un proces civil impotriva lui VanGoethem intr-un tribunal romanesc, ceea ce ar insemna ca tribunalul va trebui sa il citeze pe puscasul marin in Statele Unite.

Deoarece procesul va fi civil, nu penal, Guvernul roman nu il poate obliga pe VanGoethem sa se prezinte in fata Justitiei. Apoi, fiul lui Peter va trebui sa gaseasca o modalitate de a obtine executarea sentintei, a spus Fidell. In locul unui proces civil, Peter "ar putea formula o plangere impotriva Guvernului american (pentru daune banesti)", conform US Military Claims Act, a adaugat el. Fortele navale, ca arma careia i se subordoneaza Corpul Puscasilor Marini, poate decide si sa ii ofere lui Peter o plata "ex gratia" drept compensatie, a precizat Fidell. Astfel de plati sunt neoficiale, voluntare si nu sunt obligatorii prin lege, tratate bilaterale sau acorduri internationale.

Acordul SOFA si rateurile Externelor, sansele lui VanGoethem

Acordul SOFA (Status of Forces Agreement) dintre Romania si SUA a fost semnat in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002. Potrivit acordului, "Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale" pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau. Astfel, "in urma unei infractiuni cu gravitate redusa, sanctionata prin amenda sau arestare pe durata mai mica de un an, fortele SUA vor notifica autoritatile romane competente".

Militarii americani aflati in misiune pe teritoriul altei tari se supun prevederilor acordurilor SOFA pe care SUA le incheie cu tarile pe teritoriul carora isi desfasoara fortele in misiuni sau exercitii. Autoritatile romane pot reveni asupra exercitarii jurisdictiei proprii, in cazuri "grave si de interes major pentru Romania", iar acest demers presupune "o declaratie scrisa catre autoritatile militare americane competente, in termen de 30 de zile" de la primirea notificarii.

De asemenea - se prevede in acord - membrii fortelor americane, ai componentei civile si membrii de familie ai acestora nu pot fi judecati in absenta, fara consimtamantul lor. Mentionam ca Ministerul de Externe al Romaniei nu a facut demersul pentru judecarea lui VanGoethem in Romania...

Ambasadorul SUA: "Nu pot sublinia indeajuns cat de intristati suntem"

Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, isi exprima din nou regretul profund in legatura cu accidentul in care si-a pierdut viata Teo Peter, precizand ca nu poate face speculatii cu privire la decizia Juriului Curtii Martiale, dar ca procesul s-a derulat conform Legii militare americane. Oficialul american precizeaza ca, in acest caz, au fost facute anchete "minutioase", anchetatorii "petrecand sute de ore in Bucuresti pentru a interoga martorii si pentru a analiza dovezile fizice".

"Atat procurorii, cat si avocatii apararii au venit, la randul lor, la Bucuresti, pentru a vorbi cu martorii si pentru a studia locul accidentului. Probele au fost analizate in cadrul unui proces cu usile deschise, la care a asistat presa din ambele tari. La proces au participat atat martori romani, cat si americani", se arata in comunicatul Ambasadei SUA. Ambasadorul american transmite inca o data "regretul profund" fata de accidentul in care si-a pierdut viata Teo Peter si care a provocat tristete fanilor si poporului roman.

"Gandurile noastre se indreapta catre familia lui Teo Peter, catre numerosii sai fani si catre poporul roman. Accidentul a fost o tragedie. In numele Guvernului Statelor Unite, nu pot sublinia indeajuns cat de intristati suntem de producerea acestui accident", se arata in comunicatul Ambasadei SUA.

Proces si pentru sergentul Fischer

Un alt accident rutier, comis tot de un militar american, s-a petrecut anul trecut, pe 16 mai la Constanta. Sergentul Craig Steven Fischer, 42 de ani, sofer profesionist, stabilit de 15 ani la baza americana de la Kaiserslautern, Germania, face obiectul unui dosar penal, fiind acuzat de ucidere din culpa. Microbuzul condus de Fischer, care participa la exercitiul "Combined Endeavour" 2005 de la Baza Militara Mihail Kogalniceanu, l-a accidentat grav pe Virgil Bresteanu, 79 de ani, colonel(r) din cadrul MApN, pe trecerea de pietoni de pe Bd. Tomis, la intrarea in Constanta.

Desi a fost transportat de urgenta la spital, in urma unor complicatii, barbatul a decedat. Purtatorul de cuvant al Serviciul Politiei Rutiere Constanta, insp. pr. Marian Tudose, ne-a declarat ca in prima faza a anchetei, militarul a fost acuzat de "neacordare de prioritate unei persoane angajate regulamentar in trecerea strazii, pe marcaj pietonal". Ulterior, incadrarea juridica a faptei a fost de "ucidere din culpa" pentru ca victima a murit.

Spre deosebire de Cristopher VanGoethem, Fischer s-a supus de bunavoie interogatoriului ofiterilor romani, a fost de acord cu prelevarea probelor biologice si nici nu a incercat sa paraseasca Romania imediat dupa accident. Dosarul a fost declinat la sfarsitul lunii mai Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta pentru continuarea anchetei. Contactat telefonic, prim-procurorul Valentin Stefan ne-a declarat ca, potrivit conventiei SOFA, autoritatile au fost obligate sa instiinteze statul american despre incidentul de la Constanta.

"Ei sunt primii care pot sa opteze in privinta jurisdictiei in astfel de situatii. Noi ne-am facut datoria de a-i informa", a spus Stefan, precizand ca doar in cazul in care se primea raspuns negativ, cercetarile puteau fi continuate de romani. De la Constanta, dosarul a fost trimis procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care urmau sa indeplineasca toate formalitatile transmiterii catre autoritatile americane pentru deschiderea procesului.

Biroul de presa al Parchetului General ne-a confirmat existenta "unei lucrari" la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, sustinand ca s-ar fi purtat o corespondenta in acest sens cu partea americana. Totodata ne-au asigurat ca in cursul zilei de astazi vom primi informatii suplimentare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.