Reporter: Iliescu, asemanator vreunui personaj din istorie?

Razvan Theodorescu: Comparatiile sint irelevante sau absurde. In secolul XX au fost doua mari evenimente istorice, in care romanii s-au manifestat ca popor si nu ca populatie. In 1917-18 si in 1989. In 1917-18, un inginer care facea politica, Ion I.C. Bratianu, a salvat tara prin curajul sau politic. In 1989, un inginer hidrotehnician - si va vad zimbind… - un alt inginer si un alt Ion a asigurat echilibrul tarii. O prietena de-a mea, infocata cederista, imi spunea: "Nu uita ca tu ai fost dat afara din profesorat si ai legat fiare pe santier trei ani, in timp ce Iliescu era presedinte la UASCR". Am pus istoria intre paranteze.

Rep.: Asta ati inteles din cartile citite? Las?

R.T.: Nu, e o precautie pentru sanatatea mea mentala. As fi ajuns altfel un frustrat. Eu nu sint un amarit.

Rep.: De ce Iliescu?

R.T.: Animalul politic Iliescu e un personaj cu mari calitati si mari defecte. Defectele sint adastarea, nehotarirea teribila. A intrat la 60 de ani in politica. Dintr-un lider comunist luminat a devenit un democrat.

Rep.: S-a negat pe sine?

R.T.: Pe vremea cind eram seful Televiziunii, intrasem in conflict cu Iliescu prin tratamentul aplicat Regelui Mihai. Am aratat la televizor prima venire a Regelui. Pentru citeva ore, Iliescu a fost de acord ca Regele trebuie sa ramina in tara.

A doua zi, nu voia sa auda de asta. Ani de zile, Regele a fost tratat cu o mojicie fara seaman. Eu sint republican, dintr-o familie regalista. I-am spus: o sa-l invitati peste ani la un ceai. In fata casei vor fi 2.000 de oameni. La alt ceai, dupa alti ani, 200. {i tot asa… In 2001, primavara, el si numai el a decis sa-l invite pe Rege. A fost impacarea a doi batrini foarte diferiti ai istoriei. Comunistul de la Oltenita si Hohenzollern de la Peles. Pentru o minoritate, Iliescu inseamna aducerea minerilor. Nu i-a adus el.

Rep.: Le-a multumit.

R.T.: 15 iunie, dimineata. Il vad pe Iliescu chiar inainte ca el sa mearga la mineri. In jurul nostru erau mai multi. Vocile astea ii spuneau una si buna lui Iliescu: "Spuneti-le multumesc si expediati-i!". Un singur om putea sa-i faca sa plece. Azi, Iliescu nu mai are puterea de atunci.

Rep.: E ca a Regelui Mihai.

R.T.: Exact. Acum, discursul asta il are Basescu. {i nu intimplator. Basescu ii poarta respect lui Iliescu, iar Iliescu il judeca pozitiv.

Rep.: Iliescu prins in sistem?

R.T.: Iliescu are aura unui incoruptibil, adaug indata, coruptia nu putea sa-i fie necunoscuta. E un permisiv. Asa cum Basescu este un pseudoautoritar. Romanii au nevoie de toleranta, dar si sa fie cirpiti. Romanului ii place sa fie dulce violat. Permisivitatea lui Iliescu ne-a adus unde sintem.

Rep.: Nastase?

R.T.: Vad jegosenia colegilor mei, o jegosenie teribila. Jegosenia teribila a unor colegi de guvern, care isi incepeau discursurile cu: "Asa cum a spus domnul prim-ministru, asa cum va spune domnul prim-ministru!" si care acum ii intorc spatele.

Rep.: Matusa?

R.T.: Unii sintem nascuti sa fim saraci, altii, bogati.

Rep.: Nastase nu l-a avut model pe Iliescu.

R.T.: Nu, deloc. Iliescu crede ca Nastase a fost sperjur.

Rep.: Nu a fost barbat.

R.T.: De acord, dar Nastase are respect pentru politicianul Iliescu. Dupa mine, Nastase trebuia sa fie succesorul lui Iliescu. Iliescu conducea doi ani, apoi venea Nastase. Nastase a folosit o excesiva prudenta.

Rep.: Iliescu, sarac?

R.T.: Asta e structura lui. E cumpatat. Nastase, prin cultura, prin gusturi, este deschis catre o viata buna.

Rep.: A poseda, a avea!

R.T.: Unii iubesc obiecte cit mai valoroase si cit mai numeroase. Iliescu este un om de o mare simplitate. Nu e om de cultura, e animal politic.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.