Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii“ arata ca cei care au concesionat zone piscicole in Delta nu au declarat tot pestele scos din apa.

"Concesionarii nu au declarat tot pestele capturat. Acest lucru il demonstreaza studiul realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii" (INCDDD), referitor la starea resurselor piscicole din aceasta zona", sustine ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Potrivit acesteia, studiul arata ca s-a facut un pescuit haotic in ultimii ani. "Resursa de peste a scazut de la un an la altul, chiar daca concesionarii au declarat in fiecare an o cantitate capturabila tot mai mica", spune Radu Suciu, cercetator in cadrul INCDDD.

Speciile valoroase stau sa dispara

Toate speciile de peste valoroase, din punct de vedere comercial, sint pe cale de disparitie din cauza pescuitului haotic, spun specialistii in domeniu. "Specii ca morunul, nisetrul si pastruga sint periclitate din cauza ca s-a pescuit fara sa se repopuleze. De vina au fost si autoritatile ca nu au controlat zona. Pina in anul 2005 nu a existat o autoritate de control, in anii trecuti fiind intr-o continua organizare", spune Radu Suciu.

Toate contractele de concesiune a pescuitului in Delta Dunarii au fost trimise, pentru verificari, procurorilor DNA. Nerealizarea investitiilor de mediu si nedeclararea intregii cantitati de peste capturat sint motivele pentru care s-a facut plingere la DNA, sustine Sulfina Barbu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.