Fumatorii din Romania vor plati cu 20 eurocenti (aproximativ 0,7 lei noi) mai mult pe un pachet de tigari, incepand cu luna martie, dupa ce Guvernul a aprobat taxa pe viciu.

Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, taxa pe viciu este prevazuta in pachetul de legi privind reforma in Sanatate, urmand ca banii colectati din aceasta suprataxa sa intre in bugetul ministerului. Pana acum, nimic rau, dar se pare ca ministrul de resort nu s-a gandit si la efectele negative ale ineditei taxe, aceasta contravenind in acelasi timp directivelor Uniunii Europene privind taxarea produselor din tutun. Conform directivei, existau doar trei tipuri de taxe care se pot aplica tigaretelor, si anume acciza specifica, acciza ad valorem si TVA, singurele, de altfel, luate in calcul pentru aderare.

Prin introducerea unei taxe distincte pentru Fondul de Sanatate, in afara accizei, s-ar incalca directiva si s-ar periclita atingerea nivelurilor minime obligatorii in UE, dat fiind ca, desi preturile ar creste dramatic din cauza noii taxe, incidenta accizei ar scadea semnificativ fata de nivelul actual (44% fata de 49%).
Nu doar nerespectarea directivelor din UE are un aspect negativ in ceea ce priveste taxa pe viciu, nici efectele la nivel social-economic nefiind prea roz.

Concurenta neloiala, piata neagra, precum si tigarile contrafacute vor fi fenomene cu care ne vom confrunta in mod cert, o data cu aplicarea acestei taxe. Pentru a ne intari convingerea ca nu gresim cand spunem ca taxa pe viciu ar putea fi o aberatie a Ministerului Sanatatii, am contactat reprezentantii patronatelor din Romania pentru a le cere parerea in ceea ce priveste noua taxa.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania

Oficial, pot sa spun ca nu e bine sa luam niste masuri care contravin dispozitiilor Uniunii Europene. Nu cred ca Guvernul ar trebui sa-si permita aceasta masura; iar daca contravine in vreun fel, aceasta taxa este cea mai mare greseala. La o cafea, daca ne-am intalni, v-as spune ca in clipa in care la noi va costa un pachet de tigari 55 de mii de lei, e nimic fata de preturile din UE, unde, pe un pachet de tigari dai 5 euro.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Tot ce contravine UE nici n-ar mai trebui discutat. Nu inteleg ce este cu aceasta taxa. Vrem sa fim originali, vrem sa dam Uniunii lectii?! Daca Uniunea Europeana spune ca "nu", de ce trebuie noi sa facem altfel? Vrem sa stam afara inainte sa intram?! Nu inteleg.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii

Introducerea taxei pe viciu are doua aspecte. Referitor la problema de concordanta cu acquis-ul comunitar, unde taxa vine in contradictie si n-ar trebui s-o introducem. Cel de-al doilea aspect ar fi starea de sanatate a romanilor. In primul rand, inainte de aceasta taxa trebuia sa fie introdusa o puternica campanie antifumat. Cu taxa pe viciu am putea avea probleme cu cerintele Parlamentului European, si nu e bine.

Romulus Dascalu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase - GARANT

Ca principiu, taxa pe viciu nu exista in Uniunea Europeana. Am studiat juridic si nu poti introduce o taxa doar pentru persoanele juridice (referitor la taxa pe viciu la alcool). Este o masura anticoncurentiala. Aceasta reglementare legislativa este de natura sa conduca la o evaziune fiscala in domeniul produselor alcoolice de peste 80%. Nimeni nu va mai da 150.000 de lei pe o sticla de vodka si va apela la producatorii individuali, neinregistrati fiscal si care vand litrul de tuica, incerta calitativ, cu aproximativ 70.000 de lei. Vom scrie Consiliului Concurentei, Comisiei Europene, si daca e nevoie, vom ajunge chiar si la Curtea Constitutionala.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical

Taxa pe viciu nu cred ca va fi un lucru prea bun. In primul rand, suntem "varza" la nivelul institutiilor de control. Apoi, aceasta taxa va duce la dezvoltarea pietei negre. Efectul nu va fi cel scontat, iar veniturile la Ministerul Sanatatii, in urma taxei pe viciu, vor fi doar pe hartie. Pot sa anticipez, sa prevad ca cei afectati de taxa, consumatorii si producatorii, vor apela la tot felul de stratageme pentru a fenta taxa.
Va fi incurajata piata neagra si pe piata vor ajunge numai produse de slaba calitate.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara

Daca taxa pe viciu contravine Directivei Uniunii Europene, este ceva normal sa nu fim de acord cu introducerea taxei. Daca vrem sa ne integram, e normal sa nu incercam noi sa inventam roata si dupa aia sa le-o aratam. Totodata, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a propus aplicarea unei taxe de 6,5% pentru veniturile obtinute din meserii liberale. Raspunzand intrebarilor presei referitoare la drepturile de autor, el a sustinut ca nu este vorba de o dubla impunere.

El a dat exemplul unui salariat care are un loc de munca de baza, unde munceste opt ore si care isi mai ia un serviciu suplimentar, part-time. "Plateste si la acel loc de munca suplimentar sau nu?", s-a intrebat ministrul, aratand ca raspunsul este afirmativ, in conformitate cu legislatia de dupa 1998. In opinia lui Nicolaescu, orice activitate care este generatoare de creativitate, de rezultate, intr-un domeniu sau altul, este o activitate care-i uzeaza individului respectiv starea de sanatate.

Pe de alta parte, ministrul Nicolaescu a subliniat ca nu el este cel care a introdus aceasta taxa, ea provenind de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, aceasta aducand fonduri in sistemul de asigurari sociale. "Casa este cea care are toate drepturile si obligatiile sa spuna cum este mai bine din acest punct de vedere", a spus el, adaugand ca, pe de alta parte, Ministerul Finantelor Publice a facut sugestia de a se face o uniformizare a modalitatilor de impozitare.

"Din punctul meu de vedere, nu este o problema daca acest lucru ramane sau se scoate. Nu e problema mea. Problema este de principiu: daca toata lumea este de acord, in aceasta tara, ca toti muncesc si toti trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe ce muncesc, este in regula. Daca o categorie de oameni doreste sa fie privilegiata, sa fie scoasa din categoria celor care platesc asigurari sociale de sanatate este o alta problema si trebuie sa o discutam", a mai spus el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.