"O noua lovitura dura pentru Dick Marty?", se intreaba cotidianul elvetian ,,24Heures", constatind ca faxul egiptean ar putea fi lovit de nulitate in urma dezvaluirilor din ,,Cotidianul".

"Raportorul special al Consiliului Europei in legatura cu inchisorile secrete CIA are greutati mari in a-si procura documentele pentru ancheta. Iar acum, una dintre piesele de rezistenta prezentate la Strasbourg ar putea fi caduca", scrie ,,24Heures".

Aceasta cu toate ca Marty a insistat asupra autenticitatii documentului, afirmind ca informatiile provin de la Ambasada Egiptului in Romania. Doar ca acestea par sa fi fost preluate din "Romania Mare", dupa ce Vadim Tudor, supranumit "Le Pen-ul Carpatilor", le-a emis intr-o conferinta de presa.

Un alt cotidian elvetian, ,,Le Temps", considera dezvaluirile drept "o adevarata lovitura de teatru in afacerea celebrului fax egiptean". ,,Neue Zürcher Zeitung" titreaza: "Citat din declaratiile unui extremist de dreapta", mentionind ca si presedintele Basescu a sugerat acest lucru in discursul sau la Strasbourg. ,,Basler Zeitung" scrie despre "Parerile unui extremist de dreapta care au ajuns in faxul egiptean". In Germania, cotidianul economic "Handelsblatt" titreaza: "Raportul despre inchisorile CIA, sub semnul intrebarii". Daca la inceputul anului articolul din ,,SonntagsBlick" tinea prima pagina a ziarelor, "acum a iesit la iveala faptul ca informatiile proveneau dintr-o sursa deosebit de dubioasa", arata cotidianul german.

Surse comune

CV. Tudor spune ca, "cel mai probabil", el si diplomatii egipteni au avut aceleasi surse din serviciile secrete romanesti, "pline ochi de agenti arabi dubli sau tripli."

Traseul faxului egiptean

2 noiembrie 2005: izbucneste scandalul despre "inchisorile secrete CIA", fara nominalizarea vreunei tari

4 noiembrie: Vadim Tudor vorbeste in premiera de 23 de detinuti din Afganistan, Irak si Liban torturati la Kogalniceanu si despre alte centre similare in Ucraina, Kosovo, Macedonia, Albania si Bulgaria.

9 noiembrie: "Romania Mare" publica discursul "Tribunului" bazat pe "note informative de la servicii secrete"

10 noiembrie: Serviciile secrete elvetiene intercepteaza un fax al Ministerului de Externe egiptean in care apar informatii din "Romania Mare"

11 ianuarie 2006: ,,Blick" publica "faxul egiptean"

17 ianuarie: ,,International Herald Tribune" publica dezmintirea Ministerului de Externe egiptean care sustine ca faxul era o banala revista a presei

24 ianuarie: Dick Marty face referire la "faxul egiptean" in Raport

25 ianuarie: Basescu vorbeste la Strasbourg de "faxul egiptean" in care se regaseau pasaje "dintr-un ziar extremist din Romania".