Suprafata de padure din jurul Bucurestilor s-ar putea dubla in urmatorii cinci ani, daca Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii va ajunge la o intelegere cu primarii comunelor limitrofe Capitalei si cu primarii de sector in privinta terenurilor care urmeaza a fi „sacrificate“ pentru impadurire.

"Nu este o conditie impusa de Comisia Europeana pentru aderare, dar nu ne putem integra in UE cu plaminii uscati", a glumit Flutur. In momentul de fata, "centura verde" a Capitalei insumeaza doar 6.000 de hectare de padure, ceea ce inseamna 0,013 hectare pe plaman de bucurestean, de 23 de ori mai putin decat portia de oxigen verde a unui locuitor din celelalte capitale europene. Ministrul Agriculturii a adaugat ca proiectul "Centura Verde a Capitalei" va incepe in primavara acestui an, cind vor fi plantati primii copaci, urmand ca la toamna sa aiba loc inca o transa de impadurire, ceva mai consistenta.

"Capitala e poluata inclusiv de praful care vine din Baragan, zona afectata de desertificare. In momentul de fata, in Romania sunt 2 milioane de hectare degradate, lasate in paragina, pentru care cea mai buna solutie ar fi impadurirea", a mai spus Flutur, adaugand ca are deja in vedere cateva zone din imediata apropiere a Capitalei care ar putea fi incluse in proiect, cum ar fi gropile de gunoi abandonate de langa Sectorul 6 sau in comuna Vidra. Plamanii bucurestenilor vor fi aerisiti de salcami si de foioase de lunca (tei, frasini, paltini) sau pini, specii capabile sa supravietuiasca in conditii vitrege, date de terenurile degradate din preajma Capitalei.

Costul impaduririi unui hectar de teren este de aproximativ 100 milioane lei. Potrivit lui Flutur, banii pentru "centura verde" vor veni din surse SAPARD (masura 3.5. Silvicultur urmand sa fie acreditat la inceputul lunii februarie), din bugetul Ministerului Agriculturii, din sume ale Consiliilor Locale si din sponsorizari. Ministrul Agriculturii s-a intalnit ieri cu viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, primarii de sector si cei ai comunelor limitrofe, cu oficiali din Ministerul Mediului si reprezentanti ai Romsilva, la primele discutii despre concretizarea proiectului Centurii Verde.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.