-- Fan-clubul Ceausescu a mai pus o haina groasa pe el, respectand indicatiile de iarna ale tovarasului, care ar fi implinit 88 de ani, daca nu i se intampla pozna din decembrie 1989, sunand adunarea de ziua lui de nastere. 88 de primaveri, e drept, post-mortem, nu in buchetul vietii. Comandantul suprem era sever si nu-i ierta pe corupti.

"Dadea cu ei de pamant", cum profetea despre trecut Silviu Brucan. Frigul de afara a contribuit substantial la acelasi vibrant omagiu, de 26 ianuarie, adus din partea fostilor oameni ai muncii (actualmente someri) la mormantul fostilor ocupanti ai Cabinetelor 1 si 2. Rotiti, in iuresul evenimentelor dirijate de subalternul Ion Iliescu, la Cimitirul Ghencea.

O zi foarte senina, in 26 ianuarie, a dat apa la moara celor peste 30 de nostalgici al fostului presedinte - "primul" - al Romaniei postbelice. Ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu, 26 ianuarie, n-a trecut nemarcata nici in acest an. La mormantul din Ghencea-civil, o coroana din flori rosii acoperea modesta cruce a fostului conducator. O femeie, aplecata sub fluenta discursului de conjuctura, aranja lumanarile si aprindea altele.

Celor cativa ziaristi nu le-a luat mai mult de 10 minute sa-si faca minimala treaba de informare publica. La atat s-a redus prestatia presei, in timp ce nostalgia celor implicati direct doare de 16 ani. Cinci miscari "profund comuniste", Uniunea Comunistilor din Romania, Asociatia Romania Muncitoare, Partidul Alianta Socialista, Partidul Socialist al Muncii si Partidul Muncitoresc Roman au tinut sa aiba cate un reprezentant de frunte la comemorarea din acest an. Nicu Parvu, lider al UCR, a rostit "curriculum" al fostului sef de stat, cu un limbaj de lemn de care noile generatii au uitat sau nu stiu deloc: "Sa nu-l uitam pe Ceausescu, Omul care astazi, face 88 de ani (n. la 26 ianuarie 1918), intaiul presedinte al Romaniei socialiste".

Vorbitorul i-a insirat realizarile, de la Palatul Poporului la complexele imense de porci si de pui (fara H5N1), de la metrou, la desecari si impaduriri ("vedeti ce masacre de lemn fac astia, azi").

Financiar, carmaciul avea geniu, pentru ca "milionul lor a devenit din nou, suta de lei, ca dovada ca Ceausescu vedea departe". Nimeni nu fura, toti "era incadrati", iti dadea mana la mare, la munte, asta-i adevarul, domnule, nu ca tradatorii aia de la Europa Libera.

Radu Angheluta, un fanatic nostalgic de 35 de ani (deci, 19 ani la revolutie) tine neaparat sa spuna ca "am venit sa sarbatoresc varsta tovarasului comandant suprem al armatei Romaniei socialiste".

In tot acest timp, intreg staff-ul PRM participa la citiva metri alaturi de mormantul fostului dictator, la inmormantarea unui cumnat al liderului Corneliu Vadim Tudor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.