Guvernul a adoptat pachetul de legi privind reforma sistemului de sanatate si a decis sa-si asume raspunderea parlamentara pentru aceste legi.

Parlamentul va vota pachetul de legi in varianta asumarii raspunderii guvernamentale, in ciuda criticilor opozitiei. intre cele 17 legi privind reforma sistemului sanitar se numara: legea privind spitalele, transplantul de organe, asistenta medicala de urgenta, exercitarea profesiei de medic, asigurarile de sanatate dar si raspunderea doctorului fata de eventualele daune produse pacientului.

Felul in care Eugen Nicolaescu vede reforma in sanatate a fost contestat nu numai de opozitie, dar si din interiorul propriului partid. Cu toate acestea ministrul e sprijinit atat de catre presedinte, cat si de primul ministru.

Ministrul sanatatii a declarat ca noul sistem, asa cum a fost gandit, ar pune in centrul sau interesul cetateanului.

intr-o sedinta anterioara de guvern, presedintele Basescu a laudat ministerul sanatatii pentru curajul aplicarii unor astfel de reforme si al restructurarii "feudalilor din spitale".

Ministrul sanatatii a spus ca mai multi bani vor veni in sistemul de sanatate prin aplicarea unor asa numite taxe pe viciu.

Taxe suplimentare la vanzarea de tutun si alcool - respectiv 20 de centime dintr-un euro in plus la un pachet de tigari si 200 de euro in plus pe hectolitrul de alcool rafinat.

Banii astfel stransi vor fi folositi, dupa spusele ministrului, la imbunatatirea infrastructurii domeniului sanitar, pentru programele nationale si pentru crearea de rezerve de medicamente, vaccinuri si produse medicale destinate situatiilor speciale.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca noul pachet de legi cuprinde masuri care ar trebui sa transforme colegiile profesionale din domeniu in organizatii care sa se ocupe exclusiv de probleme profesionale si deontologice, fara "tente sindicale sau patronale".

De asemenea, ministrul a spus ca in anul 2006 vor fi marite cu 11% salariile personalului medical, in doua transe.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.