Sergiu Sechelariu i-a renovat o casa Tamarei Cernasov, matusa Danei Nastase, in perioada in care ii ridica lui Adrian Nastase blocul din Zambaccian. Matusa a vindut casa cu 1,1 milioane de dolari, dar banii nu se regasesc in declaratia de avere a fostului premier, desi Dana a fost unica mostenitoare. Sechelariu spune ca nu si-a recuperat nici acum toti banii.

MAtuSa Danei Nastase, Tamara Cernasov, a mai avut in proprietate un palat pe strada Christian Tell nr. 15 din Bucuresti, vizavi de Ambasada Frantei. Dupa cum o arata circuitul actelor, dezvaluit ieri de "Evenimentul Zilei", Tamara Cernasov a cumparat impozanta vila in anul 2001 de la Ioan Todan, directorul Departamentului Sport din TVR, si de la surorile sale, Adriana Todan si Maria Dudas. In anul urmator, matusa lui Nastase a vindut casa - care are 26 de camere - pentru 1,1 milioane de dolari, lui Paul Opris, fostul patron al Tele7 abc, actualmente proprietar al postului de radio City FM. Adrian Nastase nu a putut spune ce s-a intimplat cu banii incasati de la Opris, si care nu se regasesc in mostenirea de la matusa Tamara.

Opris platea pentru Tamara

Mai multi vecini ne-au spus ca renovarea casei a inceput inca din septembrie 2001, inainte ca Tamara Cernasov sa fi vindut imobilul. "Tot atunci au inceput sa vina facturi pentru apa, canalizare si curent pe numele lui Paul Opris. Am citit ieri in ziar ca Opris a cumparat in 2002, dar el platea facturile din 2001, nu stiu de ce", ne-a declarat Maria Codin, vecina de la nr. 13. Ea a adaugat ca toti cei care locuiau in zona stiau inca de atunci ca vila a fost luata, prin interpusi, de Nastase. Ei s-au temut ca acesta va cumpara si imobilul de la nr. 13 si ca astfel vor ramine fara locuinte. "Adrian Nastase, cu sotia si cu unul dintre copiii lui, paziti de bodyguarzi, veneau regulat sa vada evolutia lucrarilor, din septembrie 2001 - cind au intrat muncitorii la lucru - si pina in primavara lui 2004, cind au fost terminate consolidarea si renovarea casei. Uneori erau insotiti si de dna Irina Jianu, pe care o cunosteam din presa", ne-a precizat Maria Codin. Irina Jianu a fost intre 2001 si 2004 sefa Inspectoratului de Stat in Constructii, dupa ce fusese vicepresedinte la Conimpuls. De altminteri, chiar Sergiu Sechelariu e cel care a adus-o in administratia centrala.

Maria Codin are apartamentul cu vedere spre strada si a vazut mai multe decit alti locatari din cladirile din apropierea imobilului. Insa si alti vecini, precum Margareta Petrescu si Marilena Babaneata, spun ca l-au vazut pe Nastase intrind in casa de mai multe ori, dar nu l-au vazut nici pe Todan si nici pe Opris venind acolo. In schimb, Maria Codescu afirma ca anul trecut Paul Opris a venit de cel putin cinci ori,cu diferite persoane care voiau sa cumpere micul palat. Se pare ca pretul cerut a fost cam piparat - 2,5 milioane de dolari -, asa ca palatul este inca in posesia lui Opris.

Nastase nu stie unde-s banii

"Cotidianul" a aflat ieri ca imobilul a fost consolidat si reamenajat luxos de firma Conimpuls SA, la care este actionar majoritar Sergiu Sechelariu, fostul secretar de Stat la Transporturi, din timpul ministeriatului lui Miron Mitrea. El ne-a confirmat informatia, dar sustine ca, atunci, nu a stiut de aceasta lucrare. Totusi, lasa sa se inteleaga faptul ca a aflat despre adevaratul beneficiar, Nastase, in ianuarie 2005.

Vasile Deju, cel care a condus Conimpuls cit a fost Sechelariu demnitar, nu a putut fi gasit ieri. Nici Irina Jianu, despre care Sechelariu spune ca era in relatii apropiate cu Dana Nastase.

Adrian Nastase ne-a declarat, prin intermediul avocatului Bogdan Radulescu, ca nici el, nici sotia sa nu au fost proprietari ai casei din Christian Tell si ca, de aceea, nu stiu cine a platit si de ce a platit anumite cheltuieli legate de aceasta proprietate. De asemenea, Adrian Nastase pretinde ca nu stie ce a facut "tanti Tamara cu banii luati pe casa".

Todan: "Daca stiam cine este matusa Tamara…"

Primul proprietar al vilei din Christian Tell, Ioan Todan, sustine ca pe Tamara Cernasov a vazut-o doar o data, pret de 10 minute, cind a semnat contractul de vinzare-cumparare. Dupa ce mai bine de patru ani s-au perindat pe la vila fel si fel de cumparatori, Todan, actualul sef al Departamentului de Sport din TVR, a primit in primavara lui 2001 vizita unui cuplu, "amindoi in jur de 45 de ani", singurii care i-au facut o oferta serioasa: "Nu imi mai amintesc cum se chemau cei doi. Am negociat cu ei, insa la semnarea contractului au venit cu o doamna in virsta, pe care au trecut-o proprietar, si despre care spuneau ca e mama lor, parca. Nu m-a deranjat asta, dar daca stiam atunci cine e matusa Tamara, hehei… le ceream de 1000 de ori mai mult", a spus Todan, care a refuzat sa spuna cu cit a vindut casa.

Potrivit lui Todan, casa a apartinut tatalui sau, Ioan Todan, simpatizant PNTCD si proprietar a trei fabrici. La inaugurarea cladirii, in 1946, ar fi luat parte Iuliu Maniu si Corneliu Coposu. Todan-tatal a fost scos de comunisti din vila de pe strada Christian Tell, impreuna cu familia si fortat sa locuiasca intr-o maghernita. Ioan Todan-junior a recuperat-o in 1996, pentru ca in 2001 casa sa ajunga in posesia matusii Tamara.

"Mie sa-mi dea banii inapoi, indiferent cine"
Interviu cu Sergiu Sechelariu, proprietarul firmei Conimpuls, care a ridicat blocul din Zambaccian si a renovat imobilul din Christian Tell.

Cum a ajuns Conimpuls sa renoveze vila din strada Christian Tell?

Despre lucrarea asta am aflat abia in ianuarie 2005, cind m-am intors la firma. Pina atunci s-au ocupat de Conimpuls Deju si cu Irina Jianu. Am luat la verificat lucrarile si ce bani am de primit. Le-am cerut celor care au administrat firma sa-mi recupereze sumele. Am cerut banii de peste tot, nu ma interesa ca se chema Zambaccian sau Christian Tell. Ca, stiti, in Zambaccian trebuia sa am jumatate din cladire, dar apoi mi s-a spus ca s-a razgindit Dana Nastase si a aranjat cu Irina Jianu altfel. Si atunci, am cerut sa mi se dea banii pe ce am lucrat acolo. Mi-au dat 5 miliarde si, dupa ce am cerut tot ce mi se datora, anul trecut mi-au mai dat 24 de miliarde de lei. Dar mai am de primit, nu stiu cit, dar mai sint bani de luat de acolo, iar eu, ca actionar majoritar, vreau sa-i recuperez. Juristul meu s-a dus sa rezolve, ca existau acte facute de firma.

Banii pe lucrarea din Christian Tell vi i-ati recuperat?

Nu stiu exact cit mai am de luat de acolo, ca erau vreo 7 - 8 miliarde de lei.

Am aflat din spusele directorilor ca Irina Jianu a venit si le-a cerut sa lucreze acolo.

S-a lucrat? Da. Atunci, sa-mi dea banii.

Cine este cel care plateste?

Pai pe facturi este numele lui Paul Opris, dar nici nu ma intereseaza decit sa-mi aduca banii acasa.

Acolo s-a lucrat 3 ani. V-au spus administratorii firmei pentru cine au lucrat?

Nu, nici nu ma interesa.

Nu v-au pomenit numele lui Adrian Nastase?

Dar ce treaba am eu cu el, ca eu m-am intors la firma in ianuarie 2005? Inainte n-am stiut ca e vorba despre Nastase.

"Am dat totul la PNA"

Convorbirea a fost intrerupta de Sergiu Sechelariu, care a spus ca primeste un telefon important. Dupa citeva minute, ne-a sunat el.

Dupa ce v-ati intors la firma, ati intrebat-o pe Irina Jianu cine i-a comandat lucrarea din strada Christian Tell?

Eu nu mai vorbesc cu ea de un an si jumatate. Ne-am certat si m-a blestemat, si n-am mai vorbit cu ea.

Si n-ati aflat cum a fost facuta lucrarea?

Nu-i treaba mea. Au venit oamenii legii sa se intereseze de blocul din Zambaccian si le-am pus la dispozitie toate actele, si de acolo, si din Christian Tell. Le-am zis: intrati si in calculator si luati ce va trebuie.

Cine a venit?

Au venit de la PNA. M-au intrebat daca dau declaratie si le-am zis ca da. Pe mine ma intereseaza sa-mi dea banii, ca eu n-am avut nici un avantaj de pe urma functiei de secretar de stat pe care am avut-o. Doar faptul ca mi-am facut si eu un nume in tara asta.

Citi bani trebuie sa mai luati pe lucrarea din Tell?

Vreo 4 - 5 miliarde de lei.

Cit a costat lucrarea?

Vreo 8-9 miliarde de lei.

Doar atit?

Ei…, materialele au fost aduse, manopera a costat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.