In discursul rostit miercuri in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, presedintele Traian Basescu a lansat un apel parlamentarilor europeni sa sprijine ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Presedintele Basescu si-a folosit interventia de la Consiliul Europei pentru a transmite mai multe mesaje, in special Uniunii Europene.

In primul rand, el a facut un apel personal la parlamentarii europeni sa ratifice tratatul de aderare a Romaniei la UE, pentru a permite integrarea tarii la 1 ianuarie 2007.

Tratatul a fost ratificat de zece state membre, ultimul fiind Malta, marti seara, dar intampina inca multa reticenta in tari importante precum Franta, Germania si Suedia.

In Olanda, partidul crestin-democrat al premierului Balkenende a anuntat chiar ca va vota impotriva, saptamana viitoare, in special datorita coruptiei din Romania.

Presedintele Basescu a declarat insa ca succesul in lupta impotriva coruptiei devine tot mai evident.

La ce recomandare se asteapta asadar presedintele in raportul Comisiei Europene, din luna mai?

La intrebarea BBC, Traian Basescu a declarat: "Foarte sincer, nu ne asteptam la nici o recomandare. Asta inseamna ca Romania poate intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. si o sa explic. Singura situatie in care Romania ar trebui sa aiba o recomandare, aceasta nu ar putea fi legata decat de recomandarea de aplicare a clauzei de salvgardare. in cazul in care in raportul de monitorizare nu va fi facuta recomandarea aplicarii clauzei de salvgardare, inseamna ca avem un raport normal, care da verde intrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007".

"Nu pot sa nu va informez - desi nu vreau sa stimulez idei", a mai spus presedintele Basescu, "este posibil ca plecand de la premisa ca in luna mai va fi un raport decisiv, sa mai existe un raport, undeva in luna octombrie, care sa vizeze mici ajustari".

Argumente in favoarea aderarii la Uniunea Europeana

Un alt argument in favoarea aderarii la UE a fost si protectia minoritatilor, descrisa de dl Basescu drept un model pe plan european.

El a constatat insa ca minoritatile romane din Serbia, Ucraina si chiar Ungaria nu se bucura de un tratament similar.

Un al treilea mare argument adus pentru integrarea la timp in UE este rolul Romaniei in stabilitatea regionala - din Balcani pana in Caucaz.

Conflictele inghetate

Urmand prioritatile presedintiei romane a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, dl Basescu a anuntat ca in martie va fi lansata la Bucuresti initiativa unei euro-regiuni extinse a Marii Negre.

Provocarea cea mai importanta in regiune, a spus presedintele Romaniei, sunt conflictele inghetate precum cel din Transnistria - descrisa de dl Basescu drept o zona de non-drept.

El a cerut eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, detinuti inca la Tiraspol, si a avertizat ca presiunile asupra scolilor romanesti din regiune continua.

Relatiile cu Republica Moldova

Perspectiva europeana pentru Republica Moldova, drept catalizator al reformelor, a reprezentat cea de-a doua mare tema a discursului rostit in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

"Ne-am angajat sa sprijinim eforturile Republicii Moldova de a actiona conform standardelor democratice si de a-si aduce contributia proprie la consolidarea securitatii regionale. Apreciem ca Republica Moldova trebuie sa primeasca, de la Uniunea Europeana, o foaie de parcurs similara celei pentru tarile din Balcanii de Vest", a declarat presedintele Traian Basescu.

Intrebat de deputatul moldovean Vlad Cubreacov despre perspectiva relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, dl Basescu a declarat ca singura solutie este reunificarea natiunii romane in interiorul Uniunii Europene, care, a spus el, e dorinta cea mai fierbinte a romanilor.

Pe plan concret insa, aceasta perspectiva pare indepartata, dat fiind ca Uniunea Europeana continua sa trateze Republica Moldova ca un stat invecinat, cu care doreste relatii mai stranse, dar nu ca un potential candidat, cum sunt statele din Balcanii de Vest.

Problema bazelor americane

Un parlamentar rus a cerut explicatii privind viitoarele baze americane din Romania.

Ele nu reprezinta o amenintare impotriva nimanui, a declarat Traian Basescu, si respecta toate intelegerile internationale.

"Dumneavoastra ati stat 30 de ani in Romania si nu v-am intrebat de ce", a adaugat el.

Dat fiind ca trupele rusesti s-au retras din Romania in 1958, presedintele a vrut poate sa spuna 13 ani, dar a confundat probabil cifrele in limba engleza.

O mica poticnire intr-o interventie menita sa arate ca Romania e gata sa-si asume raspunderile cat mai curand, ca membru cu drepturi depline pe scena europeana.

Controversa privind presupusele centre de detentie CIA

Un obstacol important ar putea fi insa acuzatiile ca Romania ar fi gazduit centre de detentie CIA, pentru care raportorul Consiliului European, Dick Marty, nu a gasit insa probe concludente.

Parlamentarii n-au pus nici o intrebare pe aceasta tema, dar in schimb le-au pus ziaristii.

Dl Basescu a descris faxul egiptean interceptat de serviciile secrete elvetiene drept o revista a presei citand ziare extremiste din Romania.

Despre centrele de monitorizare a activitatilor teroriste alaturi de CIA, presedintele a dat doar putine detalii.

"Romania are trupe in zone in care activitatea terorista este extrem de intensa, ma refer la Irak si Afganistan", a spus presedintele Basescu, continuand: "Romania are din acest motiv o amenintare mai crescuta decat a statelor care nu sunt implicate si Romania, impreuna cu aliatii ei, isi protejeaza prin mijloace informative atat trupele cat si populatia. Este obiectivul major al activitatii de intelligence sa incercam evitarea unor atentate pe teritoriul Romaniei si evitarea punerii in insecuritate a trupelor romane aflate in teatrele de operatii".

De aceea, a spus Traian Basescu, e nevoie sa se puna cap la cap informatiile acumulate de serviciile de specialitate ale armatei romane cu cele ale aliatilor din NATO.

Intrebat daca a autorizat vreo activitate de tipul celor descrise de Dick Marty, dl Basescu a raspuns scurt:"Nu".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.