Gerul, gazul si gripa. Acestia sint cei trei G din cauza carora Romania are probleme. Presiunea gazelor a scazut ingrijorator, combinatele chimice ramin oprite, centralele electrice si termice au fost trecute, fortat, de pe gaze pe pacura sau pe carbuni.

Distribuitorii romani de gaze naturale au anuntat ca intimpina probleme in furnizare, in conditiile in care temperaturile coboara sub minus 20 de grade Celsius, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Ieri, Distrigaz Sud isi avertiza clientii asupra riscului ca presiunea sa scada, si sfatuiau consumatorii casnici sa verifice atent flacara instalatiilor pe gaze, si sa le opreasca in cazul in care presiunea scade.

Probleme in Bucuresti si Iasi

Marius Stroia, directorul Dispeceratului National al Gazelor (DGN), ne-a precizat, ieri, ca producatorilor de energie termica si electrica li s-a cerut trecerea pe pacura si carbuni, si ca marii consumatori, combinatele chimice, continua sa primeasca gaze la nivelul minim de functionare.

"Exista probleme in distributia de gaze, momentan in Bucuresti, Iasi si Botosani. Noi livram cu 20-60% mai multe gaze in localitati, pentru consumatorii casnici, din diferenta de la marii consumatori", a explicat Stroia. Directorul DGN a precizat, de asemenea, ca livrarile din import sint la nivel normal in punctul Mediesul Aurit, dar ca sint mai scazute cu 10-15% la Isaccea. DGN a solicitat combinatelor Azomures, Turnu Magurele si Amonil Slobozia, mari consumatori de gaze naturale, sa isi intrerupa activitatea pina cind temperaturile vor reveni la valori mai ridicate, iar consumul populatiei se va reduce. Petrom a oprit, de asemenea, combinatul Doljchim.

Romgaz, fortat sa produca

"Avem nevoie de fiecare metru cub de gaze." Acesta a fost mesajul transmis, ieri, de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Codrut Seres a solicitat, prin trei scrisori adresate ministrului rus al Economiei, Gherman Oscarovici Gref, precum si companiilor Gazexport si Wintershall, respectarea prevederilor contractuale referitoare la livrarile de gaze catre Romania, in conditiile in care temperaturile sint foarte scazute, iar la punctul de intrare Isaccea se inregistreaza scaderi ale parametrilor de import. Ministrul astepta un raspuns oficial ieri, in jurul orei 17.00.

De asemenea, Seres a cerut reprezentantilor Termoelectrica sa reduca la minimum nivelul de consum al gazelor naturale si sa treaca pe surse alternative, precum pacura sau carbune.

In acelasi timp, ministrul Economiei a solicitat companiilor Romgaz si Petrom sa-si mareasca productia proprie cu cite 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

Din depozitele subterane de inmagazinare a gazelor se extrage zilnic o cantitate suplimentara de trei milioane metri cubi, pentru a acoperi nevoile de consum ale populatiei.

Deficiente si la electricitate

Populatia nu are probleme doar cu gazele, ci si cu electricitatea. Temperaturile scazute au facut ca nivelul consumului de curent sa creasca, in medie, cu 200-300 MWh, conform directorului adjunct al Dispeceratului Energetic National (DEN) - Transelectrica, Marian Cernat. "Daca in zilele obisnuite se consuma 7.700 MWh, in zilele geroase consumul se situeaza la peste 8.000 MWh. Am avut chiar un virf de 8.500-9.000 MWh", a precizat directorul DEN.

"Sfatul meu catre populatie este sa foloseasca retelele la capacitatea pentru care au fost proiectate. Un circuit de priza este proiectat pentru 16 amperi. Daca in aceeasi priza sint bagate trei-patru aparate, este firesc sa cedeze", a spus Cernat.

Conform directorului DEN, in ultimele zile, in sistemul energetic, consumul de gaze a scazut de la 16 la 11 milioane de metri cubi/zi, concomitent cu cresterea consumului de pacura pina la 12.000 tone.

Gerul paralizeaza tot

• In ultimele doua zile au murit cel putin 20 de oameni, cei mai multi in zona Moldovei.

• In 36 de scoli din sase judete ale tarii, temperaturile extrem de scazute si caderile abundente de zapada au impiedicat desfasurarea cursurilor.

• Aproximativ 1.500 de elevi din judetul Vrancea nu au mers marti la scoala din cauza gerului puternic.

• Trenurile internationale care intra in tara, prin vama Curtici, au intirzieri de peste o suta de minute, iar cele care trec prin Moldova au restrictii de viteza.

• Porturile maritime Midia Navodari, Constanta Nord si Sud, dar si Mangalia au fost inchise navigatiei si manevrelor de acostare din cauza vintului puternic si a gerului care provoaca ceata prin evaporarea instantanee a apei marii.

• Alimentarea cu apa potabila a mai multor localitati din Bistrita-Nasaud a fost afectata de scaderea debitului riului Bistrita ca urmare a gerului.

• O masina a Serviciului de Ambulanta Vilcea nu a putut ajunge unde fusese solicitata, din cauza ca motorina din rezervor a inghetat pe drum.

• Angajatorii sint obligati sa distribuie muncitorilor in aer liber ceai fierbinte, sa acorde pauze in incaperi incalzite si sa le asigure echipamentul individual de protectie.

• Peste 15 la suta din culturile de griu si peste 25 la suta din plantatiile viticole din Buzau sint compromise.

• Peste 50 de mii de hectare de culturi din judetul Constanta, insamintate in toamna, vor trebui reinsamintate in primavara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.