Dick Marty, raportor al Consiliului Europei, a recunoscut, ieri, ca, in stadiul actual, nu exista dovezi oficiale si incontestabile privind existenta unor centre de detentie CIA in Romania, Polonia sau orice alta tara.

Marty a precizat ca a primit, luni, informatii detaliate de la Eurocontrol, agentia europeana pentru trafic aerian, si imagini din satelit de la Centrul european pentru sateliti, inclusiv ale unor zone situate pe teritoriul Romaniei. "Nu vom putea inca sa ne pronuntam asupra importantei (...) acestora", a spus el. Dick Marty a apreciat ca este foarte improbabil ca guvernele europene sau cel putin serviciile de informatii ale acestora sa nu fi fost constiente de extradarea exceptionala a peste 100 de persoane aflate in custodia CIA. Citand declaratii facute de oficiali americani si din alte tari, Marty a afirmat, ieri, cu ocazia publicarii unei evaluari interimare a comisiei de ancheta privind activitatea CIA in Europa, ca exista "numeroase dovezi coerente si convergente, care indica existenta unui sistem de 'relocare>> si 'externalizare>> a torturii".

"A fost dovedit - si niciodata dezmintit - ca au existat persoane rapite, lipsite de libertate si transportate (...) in Europa, pentru a fi predate unor tari unde au fost supuse (...) torturii", a adaugat el.

Pe de alta parte, senatorul elvetian Dick Marty a declarat ca in Europa de Est serviciile de informatii depind de cele mai multe ori de CIA, iar guvernele acestor tari nu stiu neaparat ca presupusii detinuti CIA tranziteaza teritoriile tarilor lor, potrivit cotidianului "Le Temps", in pagina electronica. Marty, care conduce ancheta Consiliului Europei in scandalul centrelor de detentie secrete, afirma ca i se pare plauzibil ca anumite state care au gazduit inchisori secrete CIA sa nu fi fost instiintate in mod direct de aceste operatiuni.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.