Finantarea poate fi ratata din cauza ca nu face rost de 50 de miliarde de lei

Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" mai are la dispozitie opt zile pentru a obtine circa 50 de miliarde de lei, bani necesari consolidarii cladirii vechi a unitatii spitalicesti. Daca nu va face rost de aceste fonduri, spitalul va pierde o finantare de 200 de miliarde de lei de la Banca Mondiala (BM) si conducerea unitatii spitalicesti va fi nevoita sa lase cladirea neconsolidata.

"Aceasta cladire a fost cuprinsa in urma cu aproape trei ani pe lista de finantare a BM. Trebuie urgent consolidata avand in vedere ca la un cutremur cu o intensitate mai mare risca sa se darame. De aceea, BM a asezat aceasta cladire pe primele locuri pe lista de finantari pentru consolidari", ne-a declarat dr. Claudiu Turculet, director general interimar al Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni". BM a introdus aceasta unitate spitaliceasca pe lista respectiva cu o conditie: "80 la suta - adica 200 de miliarde de lei - finantare de la BM si 20 la suta - adica aproximativ 50 de miliarde de lei - finantare din partea statului roman".

La ora actuala, problema este de unde vor veni cele aproape 50 de miliarde de lei si, mai ales, intr-un timp atat de scurt. "In data de 19 ianuarie a.c., Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) a trimis atat catre noi, cat si catre Primaria sectorului 4 un act prin care ne atragea atentia ca, in cazul in care nu vom avea finantarea de circa 50 de miliarde de lei pana la sfarsitul acestei luni, BM ne va scoate de pe lista de finantare, deci vom pierde 200 de miliarde de lei. MLPAT preciza ca Primaria sectorului 4 a primit acel act in calitate de beneficiar... ", a precizat dr. Turculet.

Acesta considera ca "doar Ministerul Sanatatii ne poate ajuta sa obtinem banii in cele cateva zile care au mai ramas pana la sfarsitul lunii. Daca nu facem rost de cele circa 50 de miliarde de lei pierdem o lucrare de consolidare care ar trebui sa inceapa in toamna acestui an si sa se termine in anul 2009. Din discutiile pe care le-am avut cu ceilalti reprezentanti ai spitalului, avand in vedere ca eu am fost numit director general interimar la jumatatea lunii decembrie 2005, am aflat ca, in cursul anului trecut, MLPAT a primit de la Primaria sectorului 4 raspunsul ca nu exista bani". Dr. Turculet sustine ca, la ora actuala, nu este preocupat decat de obtinerea banilor: "Deja am intocmit o nota catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe care o voi trimite astazi la Ministerul Sanatatii".

La Primaria sectorului 4, haos total. Dimitrie Lisnic, directorul general al Directiei Generale de Administrare a Unitatilor de Invatamant, Sanitare si Creselor, ne-a declarat, initial, ca "este foarte greu sa gasim cele 50 de miliarde de lei. Astazi (n.r. - ieri) am discutat proiectia de buget si nu este cuprinsa aceasta suma. Daca as avea de unde, eu as da banii. Ordonatorul principal de credite, cel care aproba finantarea, este Primaria sectorului 4 si Consiliul Local. Directia pe care o coordonez este ordonator secundar care trimite banii catre ordonatorii tertiari".

La randul ei, Doina Caprescu, director economic al Directiei Economice sector 4, ne-a spus ca "spitalele nu sunt in administrarea primariei. Conform Legii 99/2004, spitalele au trecut din administrarea Consiliilor Locale sau, dupa caz, din administrarea consiliilor judetene, in administrare proprie. Nu avem aceste spitale prinse in evidentele contabile ale Primariei sectorului 4". Contactat din nou, directorul Dimitrie Lisnic a declarat ca nu "directia pe care o coordoneaza se ocupa de finantarea unitatilor spitalicesti din sector" si ca "de doi ani nu a mai primit bani pentru spitale".

Cladirea care figureaza pe lista de finantare a BM are opt etaje si o capacitate de 555 de paturi. In acest sediu functioneaza, printre altele, patru sectii de neurochirurgie, o sectie de terapie intensiva, o policlinica, sali de operatie, o sectie de recuperare neurologica, o sectie de chirurgie plastica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.