„Cotidianul“ a aratat ca a doua hotarire a guvernului Nastase, luata pe 30 decembrie 2000, imediat dupa instalare, a vizat debarcarea de la conducerea Oficiului a lui Adrian Cucu. Graba nu s-a oprit aici. Una dintre primele decizii luate de Oficiul condus din 3 ianuarie 2001 de Ion Melinescu (foto), urmarit acum penal, a fost clasarea dosarului „Dana“ inceput in urma sesizarii bancii Creditanstalt privind o depunere de 400.000 de dolari in cash in conturile Danei Nastase. Decizia a fost luata exact acum 5 ani, pe 24 ianuarie 2001, in unanimitate, de Plenul Oficiului. De atunci, nimeni nu pare sa mai stie ce s-a intimplat cu dosarul „Dana“, in prezent disparut.

Putina istorie

Potrivit unor surse judiciare, dosarul fusese deschis in decembrie 1999, dupa ce la Oficiu s-a primit sesizarea nr. 1497 din 26 noiembrie 1999 de la Creditanstalt. Sesizarea se referea la depunerea in numerar a sumei de 400.000 de dolari de catre Sorin Tesu in contul deschis pe numele Danei Nastase. Ulterior, in aprilie 2000, a fost primita o alta sesizare, din partea aceleiasi banci. Se pare ca aceasta a doua sesizare il viza pe prietenul familiei Nastase, Alexandru Bitner.

Marea graba

Pe 3 ianuarie 2001, premierul Adrian Nastase l-a numit la conducerea ONPCSB pe Ion Melinescu, pina atunci simplu membru in Plenul Oficiului. Doar trei saptamini mai tirziu, la sedinta din 24 ianuarie 2001 a Plenului Oficiului, s-a luat decizia de a conexa cele doua sesizari primite de la Creditanstalt intr-un singur dosar care a primit, ulterior, numarul de inregistrare S/I/7/02.02.2001. Tot la sedinta din 24 ianuarie 2001, prin decizia nr. 10, s-a stabilit si ca dosarul sa fie clasat.

Unanimitate

Decizia a fost sustinuta de toti membrii Plenului prezenti la acea sedinta: • Ion Melinescu, presedintele Oficiului si reprezentant al Ministerului Justitiei; • Maria Serban, reprezentantul Ministerului de Interne; • Irina Mariana Georgescu, reprezentanta BNR; • Doru Bulata, reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor; • Stefan Popa, reprezentantul Curtii de Conturi. • Secretarul Plenului era consilierul juridic Mircea Popescu.

Nu a mai ramas nimic

De la acea sedinta si pina saptamina trecuta, nimeni nu pare sa mai stie ce s-a intimplat cu dosarul "Dana". Cert este ca angajatii Oficiului nu l-au mai gasit nici in arhiva, unde ar fi trebuit sa fie depus dupa clasare, nici in alta parte. De depunerea dosarului in arhiva ar fi trebuit sa se ocupe analistul financiar al institutiei, care la acea data era Elena Roscaniuc. Dar ea nu mai poate da explicatii. A murit in 2003. Mai exista totusi o persoana care ar putea sti ce s-a intimplat atunci: Mircea Popescu, secretarul Plenului, fost coleg de sectie de Militie cu Ion Melinescu, care avea si functia de arhivar.

Oricum, procurorii, care de joia trecuta ancheteaza disparitia dosarului "Dana", au aflat ca dosarul nu figureaza ca ar fi fost arhivat in registrele Oficiului. In urma descinderii nu s-a gasit nici macar un document din care sa reiese daca a fost distrus in conformitate cu legea.

Melinescu, pe faras

Ion Melinescu este in prezent urmarit penal pentru mai multe infractiuni, printre care disparitie sau distrugerea de inscrisuri. El a intrat in atentia procurorilor dupa ce succesorul sau la conducerea Oficiului, Iulian Dragomir, a inaintat cinci plingeri penale in care il acuza de incalcarea legii privind protectia informatiilor clasificate. Doua dintre sesizari il vizeaza si pe fostul secretar-arhivar al Oficiului, Mircea Popescu. Potrivit sefului Biroului de presa al Parchetului General, Robert Cazanciuc, dosarul lui Melinescu ar putea fi finalizat si trimis in instanta peste aproximativ doua saptamini. Melinescu a mai fost acuzat, de asemenea, ca a "dosit" dosare importante, care vizau oameni de afaceri controversati, precum Omar Hayssam si Genica Boerica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.