Politistii si ofiterii Serviciului Roman de Informatii (SRI) sunt cu ochii pe firmele de paza. Cele 311 societati care functioneaza in Bucuresti nu au nici o sansa sa calce "stramb".

Cu toate ca, in ultima vreme, incidentele in care sunt implicati agenti de paza s-au inmultit, autoritatile spun ca in aceste cazuri sanctiunile pot fi aplicate doar de conducerea firmelor respective.
"Nici o firma de paza din Bucuresti nu functioneaza ilegal in acest moment", ne-a declarat comisar-sef Gheorghe Petrache din cadrul Serviciului Politiei de Ordine Publica, mentionand ca acestea sunt obligate sa prezinte trimestrial o serie de informatii despre activitatile pe care le desfasoara.

Cati angajati au, care este numarul obiectivelor unde asigura paza, cate contracte au incheiat, cati paznici au fost sanctionati pentru diverse abateri si cati autori de sustrageri au depistat. In Capitala actioneaza in prezent, conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectiei persoanelor, aproximativ 10.000 de agenti. Verificarile care sunt efectuate, timp de 2 luni si jumatate, pana la eliberarea unei licente de functionare includ un sir lung de avize si atestate, astfel ca nici cel mai mic amanunt nu poate fi scapat din vedere. Cu alte cuvinte, cine vrea sa-si deschida o firma de paza si protectie trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si nervi de otel. Aproximativ 2 luni si jumatate sunt necesare pentru obtinerea tuturor avizelor de la autoritati, insa daca SRI-ul nu da "OK-ul", atunci afacerea nu mai sta "in picioare". Fara acordul prealabil al acestei institutii, nici o firma nu poate presta servicii de paza si protectie.

Licenta de functionare in 75 de zile

Dosarele pentru obtinerea licentei se depun la Politia Capitalei, care elibereaza in 30 de zile un aviz de principiu, dupa ce s-au efectuat toate verificarile de rigoare. Un amanunt important il constituie faptul ca verificarile sunt extinse si asupra sotului, sotiei sau chiar amantei pentru a se sti exact cu ce se ocupa, ce comportament au in societate si daca au antecedente penale. De asemenea, sunt necesare si certificate medicale si de atestare psihologica prin care sa fie eliminat orice dubiu in privinta capacitatilor persoanelor care urmeaza sa coordoneze activitati de paza si protectie. Daca persoanele respective au lucrat in sistemul de aparare, ordine publica sau siguranta nationala, acestea nu trebuie sa obtina un certificat profesional.

Foarte importante sunt si declaratiile pe propria raspundere ale asociatilor sau administratorilor in care este mentionat faptul ca nu au facut parte din structuri de informatii straine, organizatii secrete transnationale si nu au colaborat cu acestea. Tot in HG 1010/2004, art. 3, se mentioneaza faptul ca licenta de functionare se acorda de Inspectoratul General al Politiei Romane, numai daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege si s-a obtinut avizul Politiei Capitalei si al SRI. In cazul in care ultima institutie nu isi da avizul, acest lucru nu se motiveaza pentru ca, se subintelege, exista informatii si date ca ar fi pusa in pericol siguranta nationala a Romaniei.

Arme, doar in situatii exceptionale

Agentii de paza nu trebuie sa aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie si sunt obligati sa urmeze timp de 3 luni un curs de pregatire, in urma caruia se elibereaza un certificat de calificare. Politia Capitalei da, ulterior, atestatul. Pentru cei care urmeaza sa fie inarmati se constituie un dosar separat, in care va fi inclusa si o fisa potrivit careia s-a realizat un instructaj pentru folosirea armamentului. Avizul pentru folosirea armelor letale se acorda atunci cand se efectueaza paza la sedii de banci, partide parlamentare, santiere arheologice, sedii si puncte de lucru ale firmelor care desfasoara activitati ce constituie monopol de stat, depozite de arme si munitii, de materiale explozibile, substante toxice si medicamente, metale si pietre pretioase.

Din start, firmele de paza si protectie sunt obligate sa nu desfasoare activitati de investigatii, sa nu culeaga informatii cu caracter confidential si sa nu intervina in forta. Daca aceste prevederi ale legii nu sunt respectate, se suspenda activitatea. Anularea licentei se ridica automat cand s-a depasit limita competentelor sau daca a fost ingradit accesul autoritatilor care desfasoara verificari.

Dotari de ultima generatie

Nu mai este un secret pentru nimeni ca dotarile tehnice ale firmelor de paza, de la mijloacele de transport pana la cele de comunicatii si armament, sunt net superioare celor aflate la dispozitia institutiilor statului cu atributii legale in domeniu. Pentru interventii sunt folosite autoturisme de teren de fabricatie straina, special adaptate (capete de sasiu si masti de radiator ranforsate pentru eventualele tamponari), pentru actiuni de filaj sunt utilizate masini de uz curent, dar dotate cu dispozitive digitale de urmarire discreta a altor vehicule, prin pozitionarea asistata de sateliti si mijloace de bruiere.

Pentru interceptarea comunicatiilor se foloseste tehnica miniaturizata de interceptare a discutiilor, iar in privinta tehnicii de supraveghere, multe firme au in dotare aparate de fotografiat si camere de luat vederi in infrarosu sau amplificatoare de lumina reziduala, cu teleobiective digitale. In cadrul acestor societati exista, de regula, departamente informative, alcatuite si coordonate de cadre in rezerva care au activat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale, SRI, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, adica specialisti in munca de informatii. De asemenea, o mare parte dintre angajati sunt experti in arte martiale. Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul ne-au precizat ca uneori se savarsesc si activitati ilegale, cum ar fi: obtinerea de date cu caracter secret si confidential in scop de corupere, santaj, compromitere sau trafic de influenta, verificarea contrainformativa a propriilor angajati, dar si date legate de firmele concurente sau adversarii politici ai grupurilor pe care le servesc.

Patroni cu dosare penale

Patronii a sapte societati de paza - patru din Bucuresti, una din Galati, una din Brasov si o alta din Timisoara - care desfasurau activitati fara licenta, s-au ales cu dosare penale, in cadrul unei actiuni declansate de Politia Romana, la sfarsitul anului trecut.

Verificarea firmelor care asigura paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, dar si protectia persoanei, precum si a celor care monitorizeaza sistemele impotriva efractiei, s-a finalizat cu aplicarea a 9 sanctiuni contraventionale si cu clarificarea situatiei a 563 de firme. Activitatea incerta a 180 dintre acestea a fost lamurita in timpul controalelor, pentru 106 nu s-a putut stabili modul in care functioneaza deoarece si-au schimbat sediul social, iar alte 30 nu au primit licenta de functionare (6 aviz negativ de la SRI si 24 aveau datorii la buget). In toata tara exista in acest moment 937 de firme de paza autorizate conform Legii 18/1996 si 374 la Legea 333/2003.

Politia atrage atentia ca societatile de paza si protectie si cele specializate in sisteme de alarmare impotriva efractiei, autorizate conform Legii nr. 18/1996, care nu s-au licentiat, nu mai au dreptul sa desfasoare activitati, autorizatiile devenind nule de drept.

Incalcarea acestei reguli se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

"In acest moment, in Bucuresti exista 2-3 firme mari de paza si protectie din cele 311 licentiate care intr-adevar fac performanta in acest domeniu. Una dintre ele are aproximativ 3.000 de angajati si chiar a reusit sa se asocieze cu un holding international pentru a-si imbunatati activitatea, dar si pentru a se pune la punct cu noile mijloace tehnice care apar in acest domeniu. La polul opus, exista si firme care nu au decat vreo 5 angajati si care, practic, stau pe tusa, pentru ca nu au obiective", ne-au precizat surse confidentiale, fara a mentiona, din motive lesne de inteles, numele societatilor respective.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.