Citat, astazi, in calitate de invinuit la Departamentul national Anticoruptie (DNA), vicepremierul George Copos priveste situatia cu zambetul pe buze.

"Ca sa fiu sincer, cauza pentru care am fost chemat de procurorii anticoruptie am aflat-o in acest week-end. Eu, personal, pot sa va spun ca am primit citatia, sub forma de scrisoare, in cutia postala de la mine de acasa, iar in acea foaie nu scria absolut nimic, decat ca am o calitate: cea de invinuit." Vizibil iritat fata de dezvaluirile presei din ultima saptamana si de faptul ca, in cotidianul "Ziua", sigla Partidului Conservator a fost asociata lui, vicepremierul George Copos, inca in functie, a tinut sa faca, ieri, unele precizari. Prezent la Crowne Plaza, unul dintre hotelurile sale, Copos s-a aratat, pur si simplu, uimit de faptul ca numele sau este legat de cel al manariilor imobiliare patronate de Compania Nationala.

Cu o mina grava si suparat pe toata lumea, actionarul majoritar de la Holdingul "Ana" a declarat ca "nu cunosc obiectul concret al investigatiilor efectuate de organele abilitate, conform legii, cu privire la achizitiile imobiliare efectuate de Compania Nationala Loteria Romana. Din declaratiile publice ale acesteia, am luat la cunostinta ca institutia a fost controlata de Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor Publice, Garda Financiara si ca rezultatele acestor controale nu au evidentiat fapte ilicite savarsite de achizitori". In acelasi timp, el a mai tinut sa precizeze ca, pana in prezent, nu a fost instiintat direct de autoritatile competente cu privire la realitatea investigatiilor, continutul acestora si ca nu este in masura sa ofere nici o informatie suplimentara cu privire la acest context.

Cu toate acestea, insa, acelasi George Copos avea sa declare, pentru "Averea", ceva mai tarziu: "Cred ca, in cel mai scurt timp, voi cere Loteriei Nationale sa imi dea toate sediile pe care i le-am dat! Si asta pentru ca, daca stau bine sa ma gandesc, in acea afacere, eu am fost cel care a pierdut!. Explicatia este una cat se poate de simpla: la momentul respectiv, calculele pentru suprafetele vandute s-au facut la metrul patrat util si nu la metrul patrat defasurat. Diferenta intre cele doua sume este undeva la 25 de procente".

De asemenea, el a spus reporterilor nostri ca nu cunoaste vreo tranzactie efectuata de una dintre cele 15 societati comerciale ale Holdingului pe care il patroneaza, referioare la achizitionarea sau tranzactionarea bunurilor mobile sau imobile ale hipodromului din Ploiesti. "Nu stiu ca cineva de la mine din firma sa fi purtat, vreodata, vreo discutie cu cei din Prahova, cunosc doar afacerea la suprafata, ceea ce stie toata lumea. Adica faptul ca hipodromul a trecut in proprietatea Primariei si manejul si anexele - Dumnezeu mai stie pe unde!".

"Astazi, ma voi prezenta in fata procurorilor fara nici un avocat. Pentru ca mie nu imi este frica. Toti banii pe care i-am facut sunt reali si justificabili", a afirmat, pentru "Averea", George Copos. In acelasi timp, el a fost de acord ca in actele contabile ale firmelor din Holdingul pe care il conduce este foarte posibil sa fi fost greseli de contabilitate. "La sutele de mii de tranzactii pe care firmele mele le au - si aici ganditi-va ca este vorba despre exporturi de 100.000.000 euro pe an! , este, practic, contabiliceste imposibil sa nu existe scapari. Dar acestea, sper eu, se vor rezolva".

Vicepremierul conservator George Copos a imbratisat modelul "autosuspendarii", anuntandu-si, in sedinta conducerii care a avut loc sambata, intentia de a demisona din functiile detinute in partid. "Am cerut membrilor Biroului Permanent sa ia act de demisia mea din functia de membru al Biroului Politic, al Biroului Permanent precum si din cea de membru al Consiliului National, pana cand voi afla invinuirile care mi se aduc", a declarat Copos dupa sedinta Biroului Permanent. In pofida acestei declaratii, statutul de demisionar al vicepremierului era incert.

"Am considerat ca nu este nici momentul si nici locul acestui gest", a spus semnatorul Sabin Cutas, invocand faptul ca nu sunt cunoscute acuzatiile care ii sunt aduse lui Copos. "Gestul lui Copos este o decizie unilaterala, semn de demnitate si asumarea responsabilitatii in fata partidului, de a nu-l implica intr-o chestiune foarte stranie cu elemnte contradictorii", s-a aventurat sa declare, la randul sau, Valentin Nicolau, adaugand ca ceea ce i se intampla lui Copos este "o sforarie facuta de un papusar". Si oferindu-si colegul pe post de pilda, a spus ca asteapta din partea "mafiei asfaltului" aceleasi gesturi. Spre finalul conferintei, supus unui tir de intrebari, Codrut Seres a recunoscut ca este vorba mai degraba despre o intentie: "Azi am fost informati. Daca semneaza un act, trimite o scrisoare, vom vedea ce decizie luam".

Dupa cum a spus si Seres, in momentul in care si-a anuntat intentia de a demisiona, Copos nu a venit si cu un document scris. Lucrurile se schimba insa cand vine vorba de functia in Executiv. "Categoric voi demisiona din Guvern daca voi fi gasit invinuit pentru activitatea mea din decembrie 2004 pana azi, cand imi exercit functia de membru al Executivului", a spus Copos, adaugand ca nu-i "fascinat" nici de putere, nici de politica. Si nici la functiile din partid nu ar fi renuntat, a explicat el, daca in editia de sambata a ziarului "Ziua" nu ar fi aparut pe prima pagina o poza a lui, avand pe fundal sigla PC. "Asta, pentru ca am fost persoana care de doua ori m-am opus in Guvern sa fie cumparate 8% din actiunile Petrom si indreptate catre un grup de interese din care fac parte: Realitatea, Ziua, Averea, Gardianul si mai stiu eu cine", a spus Copos. Desi a lipsit de la sedinta de ieri a conducerii, presedintele PC si-a facut simtita prezenta printr-o scrisoare in care si-a manifestat sustinerea pentru Copos. In epistola, Voiculescu le spune subalternilor sai pe linie de partid ca George Copos merita prezumtia de nevinovatie.

"Personal am incredere ca el va dezamorsa acest scandal in perioada imediat urmatoare", a spus liderul conservator. Exprimandu-si parerea de rau ca Romania a cazut prada unor "mafii transpolitice care au continuat cu santajele si traficul de influenta", Voiculescu a conchis: "Copos al nostru nu face definitiv parte din aceste mafii". Dupa conferinta de presa, unde Copos a refuzat sistematic sa ofere explicatii, dupa o teleconferinta cu seful sau pe linie de partid, Copos a anuntat o noua conferinta, cu o alta locatie, unde sa nu implice partidul.

"Nu partidul are nevoie de mine, ci eu de el!"

Chiar daca, sambata, atat premierul Tariceanu, cat si vicele sau, George Copos, nu puneau problema unei iminente demisii din cadrul Executivului, ieri, patronul holdingului "Ana" nu mai era atat de convins de pozitia anterioara. El a declarat reporterilor nostri ca, in ziua de astazi, orice este posibil. "Partidul Conservator, asa cum il vad eu, este o formatiune mare, ea nu are nevoie de nimeni. Exista oameni foarte valorosi in cadrul acesteia. Nu partidul are nevoie de mine, ci eu de el! Daca este sa se limpezeasca lucrurile, eu zic sa mai avem rabdare vreo doua saptamani. In functie de concluziile procurorilor, adica ce vor hotari acestia, ca sunt vinovat sau nu, daca mai raman in functie", a mai tinut sa precizeze, pentru ziarul nostru, George Copos.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.