Premiera in serviciile secrete romanesti: SIE a pus, sambata, la dispozitia jurnalistilor, documente interne care tin de persoana fostului colonel Ionel Dragomir si de ancheta interna realizata la nivelul Comisiei de disciplina.

Sefii Serviciului de Informatii Externe au oferit astfel date din derularea dubioasa a colaborarii institutiei cu un personaj care - conform celor expuse la sediul institutiei - avea probleme remarcate de psihologii Armatei, dar a fost ingurgitat de sistem in baza "pilelor" de la varful Armatei in anul 1999. Mai precis, prin generalul Constantin Degeratu.

Conform declaratiei conducerii Serviciului de Informatii Externe, aceste documente au ajuns sub ochii nostri dupa desecretizarea care s-a realizat, in cerc restrans al CSAT, cu acordul presedintelui Traian Basescu, in cursul zilei de vineri. De ce atata graba? De ce a fost nevoie de acest "topless" al unui serviciu care, oriunde in lume, face pe dracu-n patru sa nu se stie nimic din "bucataria" interna? Ce se urmareste, de fapt? Puse cap la cap, informatiile sunt halucinante si va veti convinge de acest lucru imediat.

Asadar, jurnalistii au asistat la o expunere fara precedent pe marginea unei "mea culpa" in spatele careia se poate ascunde orice: un joc politic tip "caleidoscop", o rafuiala intre grupuri rebele formate in ograda acestui serviciu elitist al informatiilor, sau doar prostia sistemului de a mentine personaje care si-au facut propriul "teatru de papusi". Mira-ne-am ca ar fi vorba de ultima varianta. Mai degraba, de prima dintre ele.

Dar, veti vedea ce a aratat Serviciul de Informatii Externe despre colonelul revocat din functie fara drept la pensie militara, Ionel Dragomir, dupa ce adjunctii lui Gheorghe Fulga au explicat ca acest scandal "nu trebuie sa para mai mult decat ceea ce e in realitate".

Prima faza a fost cea a carierei lui Dragomir: 1984-1989, Directia a IV-a a Departamentului Securitatii Statului (care se ocupa cu securitatea Armatei); 1990-1999 - Directia de Informatii Militare a Ministerului Apararii Nationale; 1999-2005 - SIE.

Culmea face ca in 1 ianuarie 2000, la putin timp dupa sosire, Dragomir a fost avansat inainte de termen. Adica, la exceptional. De ce? Ni s-a spus ca a fost o chestiune de mentalitate, data fiind "pila" prin care se transferase Dragomir la SIE.

Douasprezece luni mai tarziu, a fost avansat inainte de termen.

Faza a doua a fost cea a devoalarii profilului psihologic al colonelului (r) Dragomir, in baza fisei existente la dosarul de cadre al acestuia. Halucinanta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.