Colegiul Medicilor il acuza pe Eugen Nicolaescu ca recentralizeaza sistemul sanitar si il subordoneaza "factorului politic".

Fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, critica pachetul legislativ lansat, la inceputul acestei saptamani, de catre colegul sau de partid - actualul ministru Eugen Nicolaescu. Mai mult, membrii Colegiului Medicilor din Romania (CMR), al carui presedinte este prof. dr. Mircea Cinteza, sunt revoltati de modul in care au fost si sunt tratati de catre ministrul Nicolaescu: "Demersurile CMR de a discuta cu conducerea Ministerului Sanatatii (MS) prevederile din pachetul legislativ au fost tratate cu aroganta si superficialitate de catre aceasta institutie".

In primul rand, medicii atrag atentia asupra faptului ca punerea in practica a pachetului legislativ "va destabiliza accesul populatiei la ingrijirea medicala competenta si va duce la recentralizarea sistemului".
CMR explica faptul ca "recentralizarea sistemului de decizie in domeniul sanitar va fi determinata de prevederea potrivit careia toate spitalele vor fi subordonate ministrului Sanatatii".

Medicii sunt revoltati si de "subordonarea sistemului sanitar si a organizatiilor profesionale fata de factorul politic". Totodata, medicii trag un semnal de alarma si in ceea ce priveste implicarea autoritatilor locale in activitatea unitatilor spitalicesti: "In urma aplicarii actualului pachet legislativ, comunitatile locale nu vor mai putea lua decizii referitoare la sistemul sanitar, cu toate ca aceste comunitati participa la finantarea sistemului". Membrii CMR sunt nemultumiti si de "excluderea procedurilor prevazute de Legea achizitiilor publice, respectiv licitatia, atunci cand sectiile private in spitalele publice se infiinteaza prin ordin de ministru".

De asemenea, medicii sunt revoltati de "stabilirea unor incompatibilitati absurde al caror efect imediat este deprofesionalizarea organelor de conducere ale unitatilor sanitare" si de "introducerea unor privilegii, existente doar inainte de 1989, pentru demnitari si pentru functionarii publici din MS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate".

Medicii vor face apel la "organismele europene"

CMR respinge pachetul legislativ, propus si prezentat de ministrul Nicolaescu, in fata presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu.
Totodata, medicii "vor informa despre toata aceasta situatie Parlamentul, Presedintia, Guvernul, Avocatul Poporului si organismele europene", dupa cum a declarat fostul ministru al Sanatatii Mircea Cinteza. Mai mult, CMR solicita ca proiectul de reforma in Sanatate "sa fie supus unei dezbateri publice reale, iar forma rezultata sa fie inaintata Parlamentului. In acelasi timp, medicii resping calea asumarii raspunderii Guvernului, asa cum au anuntat ministrul Nicolaescu si premierul Tariceanu, pentru adoptarea ca lege a acestui proiect".

Nicolaescu sustine ca pacientii ii apreciaza masurile

In ciuda criticilor aduse pachetului legislativ, indeosebi de catre cadrele medicale, ministrul Sanatatii sustine cu tarie ca populatia este foarte multumita de masurile pe care le ia in ultima vreme. Mai mult, acesta se foloseste si de datele rezultate in urma unui "sondaj". El spune ca aproape o treime dintre romani considera ca, in acest an, "Guvernul ar trebui sa acorde de la buget, pentru Sanatate, cei mai multi bani". "Aproape doua treimi dintre romani apreciaza ca banii alocati Sanatatii de la buget trebuie cheltuiti pentru modernizarea si dotarea spitalelor cu aparatura si pentru medicamente mai ieftine", sustine Nicolaescu.

Totodata, acesta afirma ca taxa pe viciu are sustinere in randul populatiei: "Peste 63 la suta dintre romani sustin marirea taxelor la alcool si tigari. Prevederea este inclusa in noul pachet de reforma".
In acelasi timp, ministrul Nicolaescu spune ca verificarea activitatii spitalelor a fost sustinuta de catre cetateni: "Sondajul de opinie despre care vorbesc arata ca 89 la suta din populatie apreciaza masura ca fiind buna si, implicit, si in concordanta cu aprecierea ca in spitale banii nu sunt intotdeauna bine cheltuiti".

Totodata, Eugen Nicolaescu se lauda ca romanii ii apreciaza masurile de restructurare a unor unitati spitalicesti: "Aproape 60 la suta din populatie a inteles si aproba aceste restructurari. Schimbarea echipelor de conducere a fost o modalitate de a stopa cheltuirea ineficienta a banilor". Pe de alta parte, el este convins ca directorii generali interimari, pe care i-a numit in luna decembrie a anului trecut, vor cheltui eficient fondurile: "Actualele conduceri interimare nu pot face minuni, dar macar nu vor face datorii".

In ceea ce priveste "soarta" spitalelor, ministrul Sanatatii declara ca, deocamdata, Ministerul Sanatatii doreste sa le reabiliteze: "Mai mult de doua treimi din populatie are aceeasi idee. Va veni si timpul privatizarii. Si spitale bine dotate si modernizate vor putea fi privatizate pe un pret corespunzator. Dar in cadrul programului de reforma intentionam sa infiintam sectii private in cadrul actualelor spitale. Este o modalitate de a reda medicului statutul, demnitatea, de a-i recunoaste meritele profesionale".

Pe de alta parte, ministrul Nicolaescu sustine ca peste jumatate dintre romani apreciaza prevederea inclusa in pachetul legislativ potrivit careia directorii unitatilor spitalicesti nu mai au dreptul de a detine si alte functii: "Pentru bunul mers al activitatii in spitale, pentru mai mult timp acordat bolnavului, studentilor, pentru cresterea calitatii actului medical, am inclus in pachetul de reforma si o masura care a starnit multe patimi. Directorii de spitale nu vor mai putea detine alte functii publice.

Vor trebui sa faca o alegere. Sondajul arata ca la nivelul cetateanului obisnuit masura este corecta, 54 la suta fiind de acord cu ea. In sistemul sanitar, insa, este greu sau deloc acceptata. E normal. Orice sistem are propria lui inertie. Important este ca rezistenta la schimbare sa nu se prelungeasca, adancind si mai rau criza din Sanatate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.