Incheiate in timpul guvernarii PSD, contractele de concesionare a zonelor din Delta s-au dovedit a fi in afara legii. Autoritatile care le-au analizat au ajuns la concluzia ca sint paguboase pentru statul roman si ca incalca legile si conventiile internationale in domeniul mediului.

Astfel, stapinii Deltei, printre care se numara Alexandru Bitner, Robert Raduta, Gheorghe Negrea si Sorin Marin, pot ramine fara luciul de apa concesionat. Agentia Nationala de Pescuit (ANP) incearca de sapte luni sa renegocieze contractele, dar concesionarii nici nu vor sa auda de asa ceva. In aceste conditii, Gheorghe Stefan, presedintele ANP, are o singura solutie: rezilierea. Pe zonele concesionate din Delta Dunarii, statul roman cistiga anual in jur de 15 miliarde de lei. (clik pe imagine pentru zoom)

Pe zonele concesionate din Delta Dunarii, statul roman cistiga anual in jur de 15 miliarde de lei. In conditiile in care 70% din Delta Dunarii este concesionata, autoritatile sustin ca suma pe care o incaseaza este mult prea mica. Astfel, de luni de zile, reprezentantii Ministerului Mediului si Agentiei Nationale de Pescuit incearca sa renegocieze sau sa rezilieze contractele incheiate in anul 2003 pe timpul guvernarii PSD.

Dezavantaj pentru stat

In aceste zile, au fost reziliate cinci dintre aceste contracte. Toate apartin firmelor detinute de fostul deputat PSD de Tulcea Dan Verbina. "Rezilierea s-a facut cu acordul ambelor parti. Sintem in discutii si cu celelalte firme. Concesionarii trebuie sa inteleaga ca Delta Dunarii nu este a lor. Iar aceste contracte, cum au fost intocmite, sint in dezavantajul statului.

Acele contracte care nu vor fi schimbate conform legii vor fi reziliate", spune Gheorghe Stefan, presedintele Asociatiei Nationale de Pescuit (ANP). Potrivit acestuia, daca concesionarii nu vor accepta actele aditionale, contractele vor fi reziliate. Contractele de concesionare din Delta incalca cel putin cinci legi si sase conventii de mediu internationale. Ele au fost intocmite in asa fel incit firmele piscicole au devenit stapine pe tot ce misca in Delta. Incepind de la pestele din apa pina la luciu, teritoriul din jurul apelor si chiar drumurile de acces.

"In contracte scrie negru pe alb ca firmele au concesionat fondul piscicol si chiar caile de acces. Normal este ca in acest contract sa scrie ca se concesioneaza o anumita cota de peste, defalcata pe specii, si aceea apartine acestuia numai in momentul cind o extrage din apa si este trecuta in acte", explica Gheorghe Stefan.

"Contractele incalca Constitutia"

Legea nr. 192/2001 prevede la articolul 17 ca "in licenta/autorizatia de pescuit in scop comercial si in autorizatia de pescuit se vor specifica cota de pescuit defalcata pe specii, precum si alte masuri pentru asigurarea exploatarii durabile a fondului piscicol", termeni de care nu se aminteste nici macar vag in contractele de concesionare.

"Cele 12 comisii ale Ministerului Mediului care au verificat contractele au urmarit modificarea acestora prin stipularea expresa a faptului ca societatea concesionara are dreptul de a exploata si valorifica cota-plafon de resursa piscicola capturabila. Nu cum este trecut in contracte ca are drept de proprietate asupra resursei piscicole, aspect ce incalca Legea nr. 213/1998, precum si Constitutia Romaniei", explica Constantin Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului. Conventiile internationale de mediu semnate de Romania prevad ca zonele rezervatii naturale, asa cum este Delta Dunarii, sa nu fie exploatate pentru pescuitul industrial, ci doar pentru cel sportiv.

Raduta: "Am incheiat un contract cu un guvern"

Principalii concesionari din Delta, precum Alexandru Bitner, Robert Raduta, Gheorghe Negrea, nu vor sa auda de modificarea contractelor de concesionare, iar in cazul rezilierii cer daune de milioane de euro.

Concesionarii spun ca autoritatile actioneaza pe linie politica si nicidecum economica. "Eu am incheiat un contract economic cu un guvern, nu cu o persoana fizica. Actuala putere considera ca aceste contracte nu sint bune, pentru ca au fost incheiate de PSD. Eu am investit bani in aceste zone. Oricum, daca nu o sa fiu de acord cu conditiile oferite de stat, rezilierea contractului nu va fi posibila fara despagubire", spune Robert Raduta, care detine mai multe zone in Delta.

Bitner - noua procese

Apropiatul lui Adrian Nastase, Alexandru Bitner, este concesionarul cu cele mai multe zone in Delta Dunarii. "Nu sint de acord cu schimbarea contractelor. Le-am incheiat in urma unei licitatii, o sa ajung pina la CEDO daca e nevoie", spune Bitner. El a avut pe rol noua procese in legatura cu zonele concesionate in Delta, din care trei au ajuns la Curtea Suprema de Justitie. Alexandru Bitner nici nu vrea sa auda de reziliere si sustine ca va cere daune de milioane de euro.

41 de miliarde de lei in trei ani

In anul 2003, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) propunea concesionarea fondului piscicol Delta Dunarii, pe motiv ca pescarii nu plateau nimic la stat, desi valorificau pestele din Delta Dunarii. Numai ca, dupa concesionare, acest motiv s-a dovedit doar un pretext. "Statul a cistigat pina acum, de pe urma concesionarii, aproximativ 41 de miliarde de lei: 19 miliarde in 2003, 14 miliarde in 2004 si 8 miliarde anul acesta. Este o suma mica", spune Gheorghe Stefan. Pe de alta parte, concesionarii sustin ca nici ei nu cistiga pe cit se asteptau din concesionari. "Cota de peste valorificata a scazut de la un an la altul", sustine Alexandru Bitner.

Cine scoate bani din Delta Dunarii

• Alexandru Bitner detine prin firma sa, Piscicola Tour, 70% din zonele piscicole concesionate de la stat in Delta Dunarii. Astfel, firma sa pescuieste in zone precum Canalul Razim-Sinoe, zona Perisor-Peribonia, Cotul Pisicii-Isaccea. Impreuna cu firma Black Sea Sturgeon, detinuta de Sorin Marin, firma lui Bitner a concesionat si zona Cisla Vadanei-Perisoar. Din anul 2003 pina la sfirsitul anului 2005, firma lui Bitner a platit pentru zonele concesionate o redeventa de 6,1 miliarde de lei.

• Dan Verbina, fost deputat PSD de Tulcea, detine firma SC Wela SRL. Prin aceasta firma a concesionat in Delta Dunarii zone precum Cetatea Izmail-Bratul Sfintu Gheorghe, km 105, Bratul Sulina, Mila 22 - Mila 8,5, Complexul piscicol Sontea-Fortuna si Crisan, Bratul Chilia-Cisla Vadanei. Din anul 2003 pina la sfirsitul anului trecut, firma sa a platit pentru zonele concesionate trei miliarde de lei, iar impreuna cu firma SC Amorel a platit alte doua miliarde de lei. Numai in anul 2004, firma sa a inregistrat venituri totale de pe urma concesionarilor de aproximativ 28 de miliarde de lei.

• Sorin Marin este actionarul firmei Black Sea Sturgeon, firma care, impreuna cu SC Ecofish, detinuta de Gheorghe Negrea, a concesionat in Delta Dunarii zonele Canal Litcov-Gura Dranov, Gura Dranov-Bratul Sfintu Gheorghe, km 0. Din anul 2003 pina la sfirsitul anului 2005, firma sa impreuna cu firmele asociate au platit pentru concesiunile din Delta opt miliarde de lei. Numai pe anul 2004 firma a avut o cifra de afaceri de 19,4 miliarde de lei.

• Robert RAduTA detine firma SC Raduta Sporting Tours SRL . El a detinut si domeniul de vinatoare din judetul Bihor, unde a avut loc celebra vinatoare organizata de Ion Tiriac, la care a participat si Adrian Nastase, cind au fost ucisi 150 de mistreti. In Delta, firma sa detine zonele Bratul Chilia, km 54 - km 40, km 40 - km 0 si zona Matita-Merhei. In ultimii trei ani, firma sa a platit pentru zonele concesionate trei miliarde de lei. In timp ce numai in anul 2004 firma lui Raduta a inregistrat venituri totale de 15 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor.

• Gheorghe Negrea detine firma SC Ecofish si are in administrare trei zone piscicole din Delta: Insula Dranov, Canalul Litcov-Gura Dranov si Gura Dranov-Bratul Sf. Gheorghe, km 0. Pentru toate zonele concesionate, Negrea a platit, din 2003 pina la finele lui 2005, 6,5 miliarde de lei. Firma Ecofish a avut in anul 2004 venituri totale de 28 de miliarde de lei.

Sirbu se face ca nu stie

Contractele de concesionare au fost semnate in anul 2003, an in care Delta Dunarii a fost ba in administrarea Ministerului Agriculturii, ba in administrarea Ministerului Mediului. Ilie Sirbu, ministrul Agriculturii de la acea vreme, sustine ca habar nu are de modul in care au fost incheiate contractele de concesiune. "Nici nu stiam ca am in administrare Delta Dunarii, la cite aveam pe cap. Nu stiu nimic. Nici macar nu am fost in Delta cit am fost ministru", spune Ilie Sirbu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.