Infiintarea unei noi mitropolii in Ardeal, condusa de Anania, a deschis apetitul pastorilor colegi din Sinod care vor si ei mitropolii, la Constanta si Suceava. La Tulcea va fi infiintata o episcopie, primul pas catre infiintarea Mitropoliei Dobrogei.

Intr-o perioada in care IPS Teodosie era in gratiile PSD, partid aflat atunci la putere, dorinta acestuia de a reactiva Mitropolia Dobrogei a fost combatuta puternic, speculin-du-se ca din functia de mitropolit vrea sa sara apoi in cea de patriarh. Dupa ce a devenit arhiepiscop al Tomisului, in 2001, nu a trecut an in care acesta sa nu revina in Sfintul Sinod cu propunerea sa.

Dobrogea, pamint apostolic

"Reactivarea a fost ceruta prima data inca inainte de a ajunge eu in Sinod, in 1994. S-a spus de fiecare data ca nu este momentul", spune IPS Teodosie, care considera ca are argumente istorice si canonice de necontestat pentru mitropolia sa. "Aici a existat singura forma de organizare bisericeasca de pe teritoriile romanesti in primul mileniu crestin. Mitropolia Dobrogei a fiintat aproape o mie de ani, intre secolele V si XIV, cind navalirea turceasca a facut sa fie mutata in Arges", argumenteaza arhiepiscopul Tomisului, tinind sa precizeze ca "Dobrogea este pamint apostolic".

"Dosarul" Mitropoliei Dobrogei va fi in curind pus din nou pe masa de lucru a Sinodului, iar de data aceasta IPS Teodosie va avea citeva atuuri in plus. Primul este infiintarea unei episcopii la Tulcea, ce va fi supusa validarii Adunarii Nationale Bisericesti pe 1 martie, urmind ca o zi mai tirziu, Sfintul Sinod sa desemneze candidatii pentru functia de episcop.

Bartolomeu nu se poate opune

Intinderea mica nu poate fi, deci, un contraargument fata de IPS Teodosie, mitropolia de la Sibiu avind acum tot doua eparhii. In al doilea rind, principalul combatant al acestuia, IPS Bartolomeu, este anihilat prin precedentul pe care el insusi l-a creat cu mitropolia de la Cluj. "IPS Bartolomeu a fost cel mai vehement. Desi principiul dupa care s-au infiintat mitropoliile a fost cel al provinciilor, iar Dobrogea este clar o provincie distincta de Muntenia", spune IPS Teodosie.

Acelasi argument a fost utilizat si in cazul propunerii infiintarii unei mitropolii a Bucovinei, ceruta cu insistenta de enoriasi si respinsa si ea de Sinod. Arhiepiscopia Sucevei nu a oferit inca un raspuns privind intentiile de viitor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.