Discriminarea, acesta este argumentul pe care il aduce conducerea Universitatii Bucuresti pentru a nu introduce reguli prin care sa decimeze clanurile universitare. Presedintele Consiliului antidiscriminare este de alta parere si sustine ca discriminati pot fi cei exclusi in favoarea rudelor.

Presedintele Universitatii din Bucuresti sustine ca ar discrimina daca ar introduce reguli prin care sa le interzica profesorilor sa nu mai predea la aceeasi catedra impreuna cu sotiile, copiii sau nepotii. "Nu putem introduce in carta universitara un regulament prin care sa interzicem rudelor sa lucreze impreuna, pentru ca vom fi dati in judecata pentru discriminare", spune Ioan Mihailescu, presedintele Universitatii Bucuresti. Insa lucrurile stau altfel.

Secretarul de stat pe probleme de combatere a discriminarii, Asztalos Csaba Ferenc, este de parere ca se poate face un regulament in acest sens. "Pot fi introduse anumite reguli, fara sa discrimineze si, in acelasi timp, sa asigure si egalitatea de sanse. Acest lucru este lasat la latitudinea fiecarei universitati, pentru ca autonomia ii permite introducerea unor reguli care exista si la cele mai multe universitati de prestigiu din lume", spune Csaba.

Sanse si pentru rude

Dimpotriva, spune Asztalos Csaba Ferenc, cei care pot fi discriminati sint chiar celelalte persoane care sint excluse in favoarea rudelor. "Poate apare influenta, mai ales ca sistemul de invatamint este unul inchis, la fel ca cel al notarilor, avocatilor si asa mai departe. Daca s-ar introduce anumite reguli, atunci am putea preveni aceste chestii. Nu inseamna ca rudele nu au sansa de a urma cariera universitara, dar respectind o anumita regula si distanta", spune Asztalos Csaba Ferenc.

Universitatile antinepotism

Cele mai stricte regulamente care prevad ca rudele sa nu predea la aceeasi catedra sau la aceeasi facultate sint chiar ale universitatilor de renume, asa cum este Stanford University sau Columbia University. "Ele nu au bagat aceasta regula numai pentru ca tin la imaginea lor, ci si din cauza eficientei sistemului universitar", spune Asztalos Csaba Ferenc, secretar de stat pe probleme de discriminare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.