Dezvaluirile ziarului "Averea" despre "ingineria imobiliara" de 80.000.000 euro de la Iasi - denumita "Palas" si in spatele careia se afla primarul PSD Gheorghe Nichita (foto) si multimiliardarul Iulian Dascalu - scot la iveala si alte jonglerii prin care imperiul "Iulius Group" s-a infruptat din bani publici.

Prezentam azi o serie de afaceri, incheiate de Iulian Dascalu cu institutii ale statului, afaceri in urma carora el a obtinut profituri uriase. "Tunuri" financiare pe care le vom diseca sunt anterioare scandaloasei asocieri dintre Consiliul Local Iasi si "Iulius Group" in proiectul "Palas". Prima afacere la care ne vom referi astfel s-a incheiat in 2002. Firma multimiliardarului (a carui avere a fost evaluata de revista "Capital" la 115-120 milioane euro) s-a inscris la o licitatie organizata de Administratia Financiara Iasi, adjudecand la data de 27 mai 2002 imobilul din Calea Chisinau, nr. 23. In fapt, un atelier electric, cu un teren aferent de 3.413 m.p.

Interesant este ca "Iulius Group" a fost acceptata la licitatie, in pofida faptului ca la acea data inregistra obligatii de plata restante la bugetul de stat, motiv pentru care ar fi trebuit - conform legii - sa fie exclusa din capul locului. Pretul de adjudecare al imobilului a fost de aproximativ 5,3 miliarde, cu TVA inclus, plata urmand sa se faca printr-un avans de 50% si 12 rate ulterioare. Acesta a fost primul pas. Ulterior, in 8 octombrie 2002, "Iulius Group" a incheiat un contract de schimb cu Cooperativa Tehnica Confectii SOCOM Iasi, cedand o parte din imobilul adjudecat in luna mai 2002 in schimbul a doua hale de productie situate in Bulevardul Chimiei nr. 12.

Valoarea halelor a fost declarata la aproape 17 miliarde lei, fara TVA (peste 500.000 dolari la acea ora), iar valoarea "feliei" cedate din imobilul situat pe Chisinaului, la nr. 23, a fost stabilita la 9 miliarde lei. Diferenta de 8 miliarde lei s-a "sters" printr-o asa-zisa compensare.

In acea perioada, "Iulius Group" avea datorii ce depaseau 50 miliarde lei catre bugetul de stat. In aprilie 2003, Administratia Finantelor Publice declanseaza o procedura de executare silita, aplicand sechestru taman pe halele care facusera obiectului schimbului dintre Dascalu si SOCOM. Bizara decizie de a se pune sechestru pe niste "dughene" supraevaluate, situate la periferia Iasilor, in vreme ce "Iulius Group" avea in proprietate imobile si in centrul capitalei Moldovei.

In plus, Administratia ar fi putut opta pentru a pune poprire pe conturile detinute de "Iulius Group" la Trezorerie, ceea ce ar fi usurat recuperarea banilor. Una peste alta, Administratia a decis sa valorifice halele pe calea vanzarii la licitatie publica. Astfel, s-a intocmit o evaluare care a supraapreciat pretul halelor la aproape 60 miliarde lei! Logic, pretul urias nu a atras amatori de astfel de "chilipiruri". Administratia Finantelor Publice a decis astfel sa treaca imobilul in proprietatea publica a statului, in ideea de a stinge totusi o parte din datoriile de peste 50 miliarde lei ale "Iulius Group".

S-a avut in vedere un referat intocmit de Mirela Feraru, director general in Directia de Munca si Solidaritate Sociala. Aceasta invoca faptul ca Directia de Munca Iasi are nevoie de acel imobil pentru a organiza o arhiva. Valoarea de trecere a halelor in proprietatea statului a fost fixata la 40 miliarde lei! O suma incredibil de mare, fata de preturile practicate pe piata. Specialistii in imobiliare sustin ca la acea ora imobilul cu pricina nu valoare nici macar 20 miliarde lei.

Enigma acestei afaceri - prin care "Iulius Group" si-a stins datorii uriase catre stat prin pierderea unui imobil obtinut cu o investitie initiala de aproximativ 5,3 miliarde lei poate fi dezlegata de identitatea Mirelei Feraru, cea care a intocmit referatul-carlig. Surse apropiate lui Dascalu ne-au marturisit ca aceasta Feraru este (atentie!) sotia unuia dintre directorii executivi ai "Iulius Group".

Faptul ca jongleria cu privire la acest imobil a fost facuta doar in interesul afaceristului Iulian Dascalu este demonstrata si de situatia ulterioara a halelor, pe care Directia de Munca Iasi nu le-a folosit in scopul pretins prin referat. Din actele obtinute de noi reiese in plus faptul ca spatiile ramase in proprietatea "Iulius Group" la adresa de pe Chisinaului, nr. 23 (schimbul cu SOCOM a presupus doar o parte din imobil) au fost vandute catre SC "Avatii Industries" la data de 24 iulie 2003.

Contractul de vanzare-cumparare incheiat in urma acestei afaceri sub nr. 1.187 la Biroul Notarial Popa Carmen arata ca Dascalu a obtinut suma de 5,5 miliarde lei, incluzand si TVA. Adica exact pretul cu care el adjudecase intregul imobil in mai 2002 de la Administratia Financiara Iasi. Iata asadar ca prin "mutari ingenioase", Dascalu a izbutit sa-si recupereze si investitia initiala, dar - mai important - si sa acopere datoriile de 40 miliarde lei (echivalentul a peste un milion euro).

"Averea" va reveni cu amanunte despre alte afaceri facute de Dascalu pe acelasi calapod. Doar un exemplu: Administratia Finantelor Publice Iasi a platit alte aproape 40.000.000.000 lei tot catre "Iulius Group" pentru a functiona in sediul din strada Sf. Lazar nr. 12. Pretul a fost achitat efectiv, cu toate ca firma inregistra datorii la bugetul de stat si s-ar fi impus executarea silita. Operatiunea s-a inregistrat in 2002, de asemenea la Biroul Notarului Public Popa Carmen sub nr. 815/9 mai. Dedesubturile acestei afaceri, dar si ale altora vor fi prezentate pe larg in editiile viitoare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.