In replica la declaratiile facute acum doua zile de Mugur Ciuvica, potrivit carora clienti politici ai PD ar fi facut averi din afacerile derulate cu Primaria Generala, edilul-sef al Capitalei, Adriean Videanu (foto), a incercat ieri sa-si spele imaginea in public.

Primarul general a negat faptul ca firma democratului Daniel Cazacu, "Eurovia International Construct" SA ar fi castigat vreun ban din contractele incheiate cu municipalitatea pe vremea cand Cazacu era si consilier la Primarie. "Daca va amintiti bine, Basescu le-a cerut consilierilor generali sa opteze intre functia de la primarie si afaceri. Domnul Cazacu a optat pentru afaceri", a explicat Videanu, adaugand, ca dupa, aceea traseul politic al lui Cazacu a fost unul banal.

El a refuzat insa sa mentioneze la cat se ridica cifra afacerilor pe care firma "Eurovia International Construct" SA le-a facut cu Primaria Generala, rezumandu-se la a specifica faptul ca firma in cauza face parte dintre "partenerii cei mai vechi". "Toate licitatiile au fost facute in conditii de transparenta totala. Primaria face afaceri cu firme precum "Eurovia" de aproape zece ani de zile, deoarece aceasta firma, alaturi de altele, s-a validat din punct de vedere al calitatii lucrarilor si a capabilitatii de a realiza lucrari in Bucuresti", a spus Videanu.

Acesta i-a reprosat lui Ciuvica faptul ca foloseste timpul drept arma, ceea ce, in opinia lui Videanu, ar devaloriza pana la anulare acuzatiile aduse in discutie. "De ce nu a deschis gura Ciuvica in perioada 2000-2004?", a spus Videanu, adaugand ca "Acesta este cadrul legal in care se fac afaceri in Romania".

Dupa parerea Primarului General al Capitalei, s-a produs "o selectie naturala a companiilor de constructii de drumuri cu care Primaria Generala are incheiate contracte finantate cu bani publici". Obligat sa califice obiceiul oamenilor politici ai momentului de a desfasura afaceri prin intermediul matusilor, soacrelor sau mamelor, primarul general a catalogat-o drept "o eroare".

"Nu aveau nimic de ascuns si nu inteleg de ce au facut asta. Dar nu voi exclude pe viitor aceste firme de la licitatie pe motiv ca sunt conduse de membri ai PD", a conchis Videanu. Daca Daniel Cazacu a avut un "traseu banal" in cadrul PD, nu acelasi lucru se poate spune despre sotia sa, Cornelia Cazacu, ajunsa senator PD in actuala legislatura, precum si sefa la organizatia de femei. In tabara consilierilor generali ai PSD era ieri mare bucurie.

"Bine ca a spus Ciuvica de mafia din Primaria Generala, ca pe noi nu ne-ar fi crezut nimeni", a spus Alina Moise, consilier PSD in cadrul Primariei Generale si membra a Comisiei de Sanatate. Ea sustine ca in Primarie domneste un consemn al tacerii, atunci cand se incearca obtinerea de catre consilierii opozitiei a informatiilor de interes public.

"De cate ori am incercat sa obtin informatii referitoare la situatia spitalelor de exemplu, m-am lovit de o tacere mormantala. Noi nu stim care sunt acele spitale care pot cadea in capul pacientului, desi, teoretic, aceste asezaminte, fiind cladiri, se afla in administratia Primariei", a spus Moise. Ea sustine ca desi a facut interpelari si in cadrul comisiilor, a trimis memorii catre Primarul General sau catre prefect, situatia a ramas aceeasi.

Consiliera opozitiei acuza faptul ca la Primaria Generala un lucru se voteaza in comisii si altceva apare in plen. "Ne trezim ca semnam avize potrivit carora suntem de acord ca Primaria sa angajeze o persoana pentru un anumit post si apoi ne trezim ca hartia pe care am semnat-o cu totii a fost desprinsa din dosar si anexata la un altul in care o persoana era deja angajata dar pentru care noua nu ni se mai ceruse acordul", a spus Moise.

Senatorul, acuzat ca a masluit declaratia de interese

Mihai Marinescu, vicepresedinte PPCD (PNTCD) sustine ca senatorul PD, Cornelia Cazacu, a mintit prin omisiune in declaratia sa de interese. Ea a "uitat" sa mentioneze implicarea rudelor sale la firma "Eurovia International Construct" SA. "Lidera PD incearca sa ne convinga ca nu are nimic in comun cu firma unde sunt asociati sau administratori mama sa, Elena Gheorghe, soacra, Lucsita Cazacu, cumnatul, Dan Ilie Cristescu, sora, Daniela Niculina Cristescu, si fiica, Ioana Alexandru Cazacu. Este, drept, din lunga insiruire de rubedenii lipsesc tocmai matusile, care acum sunt la mare moda", a declarat Marinescu intr-un comunicat de presa.

Contracte grase pentru "Eurovia" si "Euroconstruct"

Potrivit lui Videanu, valoarea contractului de gestionare si intretinere post-garantie dintre firma "Eurovia International Construct" SA si Primaria Bucuresti este de 63.396.212 RON, plus TVA. O alta firma, banuita a avea protectia cercurilor politice inalte ale PD si al carei obiect de activitate este asfaltarea drumurilor in Capitala este SC "Euroconstruct Trading 98" SRL. Valoarea contractului acestei firme este de 80.996.560 RON, plus TVA. Contractele au fost castigate pentru 2005-2010.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.