Dan Ioan Popescu promite ca se autosuspenda. El a mai amenintat de doua ori ca pleaca, insa de fiecare data a gasit pretexte sa se agate de functie

Dan Ioan Popescu ameninta ca pleaca, subalternii il implora sa n-o faca, asa ca ramane. Acest scenariu s-a dovedit a fi unul de succes in filiala Bucuresti a PSD si a rulat de doua ori pana acum si se pare ca asistam deja la episodul trei. Primul episod a avut loc in vara lui 2004, dupa locale. Cu un PSD infrant aproape pe linie in Capitala, Popescu si-a depus pompos mandatul. Insa a avut grija sa arunce pisica in curtea lui Mircea Geoana, care pierduse din primul tur in fata lui Traian Basescu. Dupa doar trei luni insa a cedat la insistentele colegilor si ale conducerii centrale si s-a intors triumfator la sefia filialei, care fusese data interimarului Mircea Ursache.

"Organizatia a iesit din convalescenta, s-a facut bine si intra in activitate", s-a justificat el. Nu prea s-a intamplat asa, pentru ca PSD a avut rezultate dezastruoase la generalele din decembrie. Scenariul alegerilor din Capitala cand l-a aruncat pe Marian Vanghelie in lupta cu Adriean Videanu s-au desfasurat dupa tipic. Inainte de scrutin promisese ca va demisiona daca edilul sectorului 5 va obtine mai putin decat Geoana in 2004.

Desi Vanghelie picase din primul tur si obtinuse un numar mai mic de voturi decat actualul sef al PSD in fata lui Basescu, Popescu a gasit salvarea in matematica. El a renuntat sa-si mai depuna demisia de onoare pentru ca diferenta 2004-2005 era de 29,74 la 27,73 la suta, adica, in cuvintele lui, "un scor egal, poate ceva mai mic, poate ceva mai mare, dupa virgula".

Santaj sentimental din partea subalternilor

Succesul acestui gen de telenovele va face probabil ca zilele acestea sa mai urmarim un episod. Incurajat de gestul lui Adrian Nastase, Popescu a anuntat si el ca se autosuspenda din functia de presedinte de filiala, pe motiv ca o comisie speciala considera ca nu prea poate sa-si justifice averea. Nastase a spus insa ca s-a autosuspendat dupa ce a facut acest lucru, Popescu a anuntat, luni, doar ca vrea sa faca acest gest.

Incurajati de faptul ca nu au fost pusi in fata faptului implinit, subalternii sai au sarit imediat sa-l implore sa nu faca acest lucru si chiar au recurs la un "santaj sentimental", spunand ca daca el se autosuspenda, si ei o sa se autosuspende "in bloc" sau chiar isi vor da demisia. Reuniti ieri intr-o sedinta extraordinara, adjunctii lui Popescu si sefii organizatiilor de sector, de femei si de tineret l-au rugat sa nu plece.

"Solicit, totodata, in numele organizatiei, conducerii centrale a PSD sa dea dovada de solidaritate si sa-i ceara in mod public lui Dan Ioan Popescu sa ramana mai departe la sefia celei mai mari organizatii social-democrate", a spus vicepresedintele Codrin Stefanescu. El a spus ca-si mentine dorinta de a se autosuspenda in cazul ca o face Popescu si a mers chiar mai departe, anuntand ca ar putea chiar sa-si dea demisia.

Totusi, chiar daca toata conducerea va recurge la autosuspendare "in masa", gestul nu va avea practic nici o valoare, pentru ca "biblia partidului", statutul PSD nu prevede decat autosuspendarea din calitatea de membru, iar Dan Ioan Popescu si colegii sai s-au aratat dispusi sa se autosuspende doar din functiile de partid.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.