Infiintarea unei noi mitropolii la Sibiu a fost batuta in cuie de Sfintul Sinod, care nu a cedat la protestele celor 1.000 de credinciosi veniti din Transilvania. Hotarirea este insa atacata deja in instanta.

De la stramosii nostri stim ca Ardealul trebuie sa fie una si pentru asta s-a varsat mult singe", spune cu ultimele rezerve de energie Niculae Macrea. Are 73 de ani si, imbracat in costum national, tine cu miinile invinetite de frig o pancarta pe care scrie "O mitropolie". Ca si alte citeva sute de tarani din judetul Sibiu, acesta a venit la Bucuresti cu speranta ca membrii Sfintului Sinod se vor "lumina" in cele din urma si vor reveni asupra deciziei lor. "Trebuie macar sa incercam", spune Marcel Popa din Fagaras.

O credincioasa din comuna Sinca Noua este insa mult mai ferma: "Biserica reprezinta poporul, iar poporul sintem noi, care vrem ca Ardealul sa fie unit. Nu putem sa-l tradam pe Andrei Saguna", isi varsa oful Lucica Chima. Cu portretul mitropolitului-erou legat de git, la cei 85 de ani, Ion Corcoz se roaga si el pentru unitatea Ardealului. "De 8 zile sint in greva foamei si voi ramine in continuare, daca nu se schimba nimic", spune hotarit si Dorel Stanciu.

Anania, cu sprijin de la Cotroceni?

Mai pragmatici decit enoriasii, preotii care i-au insotit au vorbit insa despre interesele ce au stat in spatele acestei decizii. Politicul, cred ei, si-a "bagat coada" si aici, iar IPS Bartolomeu ar avea sustinerea lui Emil Boc si, prin aceasta, a lui Traian Basescu. "Nici un potentat nu a vrut sa se pronunte in aceasta chestiune, insa asta tocmai pentru ca exista si un interes politic", este de parere preotul Nicolae Streza din Rasinari. Dupa citeva ore de protest si dupa ce credinciosii s-au inchinat pe rind la moastele Sfintului Dimitrie, IPS Laurentiu a iesit pentru a le spune ca decizia trebuie respectata.

Protestatarii au plecat astfel dezamagiti, insa unii dintre ei mai au o speranta. Caci Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura -ASTRA a contestat decizia in contencios administrativ, fiind reprezentata de firma de avocatura a lui Antonie Iorgovan.

"BOR nu poate fi deasupra legilor"

"Flagranta nelegalitate a actului contestat impune solutia suspendarii, fiind de la sine inteles ca Biserica Ortodoxa Romana, ca subiect de drept in cadrul raporturilor juridice de drept public, nu poate fi deasupra legilor". Argumentatia juridica se bazeaza pe Statutul BOR, adoptat prin Decretul nr. 177/1948. Potrivit art. 20, lit. e., numai Adunarea Nationala Bisericeasca are atributia de a hotari asupra schimbarii titulaturii mitropoliilor, cit si a intinderii lor teritoriale si a infiintarii de noi eparhii.

De asemenea, la atributiile Sfintului Sinod, enumerate la art. 10, nu intra decit verificarea legalitatii alegerii in diverse functii bisericesti. "Adunarea Nationala Bisericeasca era singura care putea lua o astfel de decizie, deci hotarirea Sfintului Sinod este nelegala. Dar, probabil, ne cred pe toti timpiti", spune Antonie Iorgovan.

"Sinodul e suveran"

De cealalta parte, pr. Costel Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, sustine valabilitatea hotaririi si faptul ca aceasta este necontestabila in instanta prin principiul autonomiei cultelor in raport cu statul, stipulat de Constitutie.

"Iar in Biserica suveran este Sinodul. Adunarea Nationala Bisericeasca nu are decit prerogative administrativ-economice", sustine acesta. Art. 19 are insa o completare: "precum si cele care nu intra in competenta Sfintului Sinod".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.