Salariile demnitarilor, functionarilor publici si ale personalului contractual din administratie vor creste cu 11 la suta, in 2006, aceste categorii urmand sa beneficieze, din nou, de prime si sporuri, potrivit unei Ordonante votate de Executiv.

Vizate de aceste cresteri salariale, potrivit Ordonantei, sunt peste 600.000 de persoane din cadrul personalului bugetar contractual, peste 100.000 de functionari publici din administratia locala si centrala si cateva mii de demnitari. Potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, cresterile salariale se vor acorda diferentiat. "Salariile vor creste cu 5 la suta, incepand cu luna februarie, urmand ca, incepand cu luna septembrie, sa fie majorate cu alte sase procente", a precizat Barbu.

Salariul de baza al lui Basescu, 7.288 RON

Potrivit Ordonantei, salariul de baza al presedintelui Romaniei va ajunge, in luna septembrie, la o valoare de 7.288 de RON, in timp ce salariile de baza ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului vor ajunge la o valoare de 6.725 de lei. Senatorii si deputatii vor avea un salariu de baza de 5.334 de lei, in timp ce veniturile de baza ale consilierilor prezidentiali vor ajunge la 5.830 de lei.

Salariul de baza al premierului Romaniei va fi, din luna septembrie, de 6.725 de lei, al ministrilor de stat de 6.195 de lei, al ministrilor de 5.830 de lei, iar a secretarilor de stat de 5.102 lei. Primarul general al Capitalei va avea un salariu de baza de 5.396 de lei, din luna septembrie, in timp ce castigurile lunare ale prefectului Capitalei vor ajunge la 3.773 lei. Veniturile de baza ale prefectilor din judete vor fi de 3.539 de lei.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, aceste categorii vor putea beneficia din nou de prime, fiind deblocate si posturile din administratie. "S-au deblocat posturile vacante in administratia publica, iar premierea personalului contractual si cel cu functie publica nu mai este oprita. De asemenea, s-au facut si unele reparatii, aici referindu-ma la cei care lucreaza in zone expuse la risc, cum ar fi gripa aviara. Functionarii vor beneficia de anumite sporuri", a mai spus ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

Doar 3,5% pentru angajatii societatilor de stat

Guvernul a aprobat si cresterea in medie cu 3,5 la suta a salariilor angajatilor din societatile de stat monitorizate de Executiv din punct de vedere financiar. Conform actului normativ, in 2006, aceste categorii de salariati vor beneficia de o crestere medie a salariilor de 3,5 la suta, cu posibilitatea ca acest procent sa fie majorat pe parcurs, in functie de procesul de restructurare si de numarul persoanelor disponibilizate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.