Dintr-un om vesel, marele artist, care a trecut pragul venerabilei varste de 90 de ani, a devenit din ce in ce mai singuratic si mai retras.

Dupa ce femeia pe care a iubit-o a trecut in nefiinta, viata maestrului Gica Petrescu s-a schimbat radical. Dintr-un om vesel, marele artist, care a trecut pragul venerabilei varste de 90 de ani, a devenit din ce in ce mai singuratic si mai retras. Daca pana de curand "regele cantecelor de petrecere" nu accepta ajutorul nimanui, fiind cunoscut drept o persoana demna si ambitioasa, care se descurca singura, batranetea a inceput sa-si spuna cuvantul. Indiferent cum va decurge viitorul, cantaretul are o singura mare dorinta: locuinta sa sa devina casa memoriala.

Gica Petrescu a revenit in atentia opiniei publice datorita grijii vecinilor sai si a pompierilor. Din dialogul purtat cu oamenii care ii sunt in preajma am aflat drama singuratatii pe care o traverseaza, la anii senectutii, celebrul cantaret.

Primul episod a fost si salvator pentru maestru. Atunci, postasul a mers la Alexandru Stefanescu, presedintele blocului, si la administratorul Zoia Luca, si le-a spus ca de trei zile maestrul nu a mai facut "prezenta" la localul unde de ani buni manca zilnic. Ingrijorat ca ar fi fost vorba de ceva tragic, Stefanescu a sunat pompierii si le-a cerut ajutorul.

Impreuna cu fratele medicului care il ingrijeste pe artist, singurul care are cheie de la casa acestuia, pompierii au intrat in locuinta. Ei l-au gasit pe Gica Petrescu in stare de inconstienta, cazut langa pat. "Atunci a avut noroc. Nu se stie de cat timp era cazut acolo", ne-a spus Stefanescu. De atunci, de dinainte de Craciun, artistul nu a mai iesit din casa. In urma cu o saptamana scenariul s-a repetat. Un alt apel la 112, de aceasta data fara a se cunoaste identitatea persoanei care a dat alarma, anunta un posibil deces al lui Giga Petrescu in apartamentul sau. Un geam spart, pompierii in casa si maestrul gasit ascultand muzica la pick-up. A fost momentul in care reporterii au putut patrunde in intimitatea mizera a unui mare artist.

Gurile rele ne-au spus ca cineva incearca tot felul de tertipuri ca sa ii poata lua casa. Sunt insa vecini care-i sunt aproape maestrului si fac tot posibilul sa-i sprijine batranetile. "Dupa ce au plecat pompierii si ambulanta, am ramas cu maestrul pana spre dimineata, eu, sotia mea si administratorul. Ne-a cerut ceva de mancare si tort. Ii plac foarte mult dulciurile. Parea foarte linistit", ne-a povestit Alexandru Stefanescu.

De la o vreme, cand se trezeste peste noapte, dupa ce efectul medicamentelor pe care le ia seara trece, nea Gicuta, cum e alintat de vecini si prieteni, pune mana pe telefon si, indiferent de ora, ii suna pe cei la care tine si ii simte aproape. Mereu aceleasi trei numere de telefon care i s-au intiparit in memorie. De fiecare data maestrul le vorbeste prietenilor care il asculta cu rabdare despre drama pe care o traieste acum, la apusul vietii.

Se plange ca un copil ramas fara jucarii, le spune ca nimanui nu ii pasa de el si ca toti l-au abandonat. Ca este singur si parasit. Cu toate greutatile si bolile care il incearca, maestrul nu uita de datoriile de la bloc. Nu a ramas niciodata restantier, ba mai mult, e primul care plateste darile catre stat. "De fiecare data cand e nevoie de semnatura locatarilor Gica Petrescu refuza, de frica sa nu-i fie luata casa. Tot timpul a trait cu aceasta teama: sa nu ramana fara casa, ii e frica de boli si de hoti ", a mai spus administratora Zoia Luca.

Artistul vrea casa memoriala

Presedintele Asociatiei de Locatari, Alexandru Stefanescu , unul din cei mai vechi prieteni ai maestrului, ne-a spus ca inca de acum cativa ani stie de la Gica Petrescu ca dorinta lui cea mare e ca dupa moartea sa locuinta in care a trait o viata sa devina casa memoriala, situatie in care mai mult ca sigur acestea va fi donata unei institutii, fara a o lasa mostenire unei persoane fizice. "Il cunosc de multi ani. Eu si sotia mea suntem printre putinii pe care ii vizita si pe care ii primea la el in casa. Acum este un om singur. Dorinta lui cea mai mare este ca locuinta sa sa devina casa memoriala. Peretii casei sunt plini de fotografii cu el si sotia sa, pe care a iubit-o nespus", ne-a spus vecinul lui Gica Petrescu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.