Romania - prin autoritatile care se ocupa de cazul de terorism in care sunt inculpati Omar Hayssam si Mohammad Munaf - a intrat in blocaj juridic, pe materia extradarii.

Blocata este si posibilitatea pe care o gasise, la sfarsitul lunii decembrie 2005, Curtea de Apel Bucuresti (n.red. - unde se judeca dosarul): cea de audiere a inculpatului Munaf, in 30 ianuarie 2006, prin sistemul videoconferintei. Motivul e simplu. Nimeni nu stie, la aceasta ora, unde se afla Mohamad Munaf, daca se mai afla in stare de arest sau daca a fost transferat din interiorul bazei militare multinationale din Irak. A disparut pur si simplu, fara urma! Ministerul Justitiei - caruia i se transmisese cererea de extradare de catre Curtea de Apel Bucuresti, pentru a fi transmisa Statelor Unite ale Americii (n.red. - care l-au retinut, in custodie, pe "locotenentul" si administratorul averii lui Omar Hayssam) - a decis ca acest lucru sa nu fie realizat.

Conform comunicatului Ministerului Justitiei din data de 18 decembrie 2005, institutia condusa de Monica Macovei "a comunicat Curtii de Apel Bucuresti ca cererea de extradare formulata de aceasta, prin care se solicita extradarea din Statele Unite ale Americii a numitului Munaf Mohammad nu se transmite autoritatilor americane. Decizia a fost luata in urma consultarii cu autoritatile americane, ajungandu-se la concluzia ca nu sunt intrunite conditiile de regularitate internationala pentru a se solicita extradarea din Statele Unite ale Americii a lui Mohammad Munaf, deoarece acesta nu se afla pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporat sub controlul acestora".

Pornind de la acest raspuns, am cautat sa aflam unde a fost localizat ultima oara de autoritatile romane. Am solicitat, in acest sens, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie mai multe date cu privire la cererea de extradare si la acest aspect. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a raspuns prompt solicitarii scrise a cotidianului "Averea". DIICOT, care a realizat ancheta rapirii de la Bagdad si a sesizat instanta Curtii de Apel prin rechizitoriu, a comunicat ca "inculpatul Munaf Mohammad s-a aflat in perioada mai-octombrie 2005 in custodia armatei Statelor Unite ale Americii membra impreuna cu Romania si alte state, a Fortei Multinationale din Irak.

Nu cunoastem locatia actuala in care se afla inculpatul Munaf Mohamad si nici imprejurarea daca a fost predat autoritatilor irakiene sau daca a fost transferat in Statele Unite ale Americii" (facsimil). Evident, procurorii au facut ancheta, l-au trimis in instanta pe Omar - arestat la Bucuresti, si pe Munaf in lipsa. Lipsa este si acum, pentru ca nimeni nu mai stie unde se afla. Ceea ce mira e faptul ca Departamentul Relatii Internationale din cadrul Ministerului Justitiei nu a facut o solicitare scrisa catre Departamentul de Stat al SUA si, ca atare, nu exista un raspuns scris.

Logic, daca Munaf a fost retinut de americani - care au ajutat celula de criza de la Bucuresti - pentru ca acesta era si cetatean american, trebuia sa se afle in continuare la ei. E adevarat, totodata, ca Munaf este si cetatean irakian. Dar tocmai pe teritoriul Irakului a avut loc rapirea, iar Munaf nu putea fi lasat pe mainile autoritatilor unei tari ai carei cetateni erau si rapitorii, nestiindu-se ce fisuri ar putea crea acestia din urma pentru a-l scapa.

Dar, tot logic, daca autoritatile SUA au spus reprezentantilor ministerului roman al Justitiei ca nu se afla pe teritoriul lor, nici pe unul ocupat de ei sau sub controlul lor (cum era baza militara din Irak), atunci misterul este total: unde e Munaf? Cui a fost predat Munaf? Din documentele prezentate de noi reiese ca americanii nu mai au nici o custodie fata de Munaf. Ca atare, repetam, intrebarea: unde e Munaf? Cui a fost predat de conducerea bazei militare multinationale? Irakienilor? Altui stat? Sa se spuna. Cu responsabilitate si motivatie temeinica. Pentru ca Munaf nu e numai inculpat in dosarul rapirii ziaristilor, este si administratorul intregii averi a lui Omar Hayssam, este si detinatorul partilor sociale din sase firme ale sirianului, este si persoana prin care exista indicii ca a spalat bani in asociere cu Hayssam. Dar si persoana-cheie care a jucat - sau nu - teatrul rapirii celor trei si nu a lipsit din imaginile cu victimele rapirii. Oricine se poate gandi ca disparitia lui ar putea fi regizata la nivel "mltinational", ca acest lucru trebuia sa se "intample" pentru ca secretul "crizei" lui Basescu sa ramana de neatins.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.