Basescu: Varianta amanarii este inacceptabila

Tensiunea creste la Bucuresti cu cat se apropie termenul ultimei evaluari a Romaniei de catre Comisia Europeana. La 16 mai se va decide daca tara noastra va adera sau nu la UE la 1 ianuarie 2007. Timpul curge, iar autoritatile romane dau semne de nerabdare. Premierul Tariceanu se teme ca se pot inregistra intarzieri din cauza ineficientei actului de justitie. Presedintele Traian Basescu a participat ieri la sedinta de Guvern pentru a le reaminti ministrilor ca obiectivul 2007 nu trebuie ratat sub nici o forma. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a reamintit ca respectarea termenului aderarii depinde doar de Romania.

"Stiu ca lucrati din plin, dar am tinut sa vin de la inceputul anului pentru a va spune ca as vrea sa corelam foarte bine eforturile institutiilor pentru obiectivul aderarii. Integrarea europeana este un obiectiv care nu poate fi ratat si pentru care varianta amanarii este inacceptabila", le-a spus Traian Basescu ieri ministrilor. Seful statului le-a atras atentia insa ca procesul de integrare nu trebuie sa reprezinte singura lor prioritate si ca Executivul trebuie sa gestioneze si problemele curente ale tarii.
Presedintele Traian Basescu a participat ieri, pentru a doua oara de la inceputul mandatului, la sedinta de Guvern, pe a carei ordine de zi au figurat o serie de acte normative necesare pentru aderarea Romaniei la UE.

Bruxelles-ul nu face lista coruptilor

Rezultatele concrete in lupta impotriva coruptiei, a caror lipsa il ingrijoreaza pe Calin Popescu Tariceanu si care ne-ar putea face mari probleme in procesul de integrare, trebuie sa vina de la Bucuresti.
Comisia Europeana nu si-a fixat tinte precise in lupta anticoruptie in Romania, nici un numar de cazuri sau liste de personalitati care ar trebui anchetate, dar vrea asigurari ca acele "cazuri mari sau unde acuzatiile sunt serioase" vor fi tratate corect si satisfacator, a declarat, ieri, seful Delegatiei CE, Jonathan Scheele.

El a amintit ca Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, s-a referit in mod clar la eforturile de combatere a coruptiei, cu ocazia prezentarii raportului de monitorizare, din octombrie 2005, cand "a deplans faptul ca un numar extrem de mare de cazuri a fost deschis, dar, in fapt, nici unul nu a progresat in cadrul sistemului".
Scheele a adaugat ca "nu este treaba UE sa se amestece in cazuri specifice", dar a insistat ca dosarele mari sau cele in care exista acuzatii puternice trebuie sa fie tratate corect, fara intarzieri nejustificate, dar respectand deplin independenta sistemului judiciar si drepturile partilor.

De asemenea, ambasadorul Austriei, Christian Zeileissen, reprezentantul presedintiei semestriale a Uniunii Europene, a insistat asupra independentei justitiei. "Procesul de urmarire judiciara si justitia nu ar trebui influentate de comenzi politice de nici o parte. Ar trebui lasate sa-si urmeze cursul. A impune termene limita in asemenea proceduri nu este decizia corecta", a spus el. Christian Zeileissen a anuntat, totodata, ca Austria a devansat data procedurilor parlamentare de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei, pentru ca acest lucru sa fie posibil in primul trimestru al anului 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.