Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au convenit sa creeze un comitet temporar care sa examineze acuzatiile privind existenta unor inchisori secrete ale CIA in Europa, inclusiv in Romania.

Primul raport al comitetului va fi publicat in decurs de patru luni. Hotararea intervine dupa ce atat Romania cat si Polonia si-au dat acordul ca centrul satelitar al Uniunii Europene sa ajute ancheta Consiliului Europei privind centrele suspecte de detentie. Este prima data cand Uniunea Europeana examineaza acuzatiile privind transferul de prizonieri CIA in Europa. Desi comitetul nu are atributii legale sa efectueze o ancheta formala, el are o mare importanta politica.

El va avea 46 de membri, care vor fi alesi saptamana viitoare la Strasbourg de plenul Parlamentului European. Mandatul comitetului este de un an, dar primul sau raport va fi dat publicitatii in decurs de patru luni, deci exact in perioada in care se va lua decizia privind momentul aderarii Romaniei si Bulgariei.

Hans-Gert Poettering, seful grupului popular european, cel mai mare din Parlamentul European, a refuzat sa faca orice speculatie privind implicatiile pentru Romania. "Dorim sa aflam adevarul. Spun asta ca un prieten al americanilor. Avem principii si valori si sunt convins ca vom esua daca nu le respectam si ne comportam la fel de oportunist ca teroristii", a spus domnul Poettering.

"Ne aparam sistemul legal si prin acest comitet dorim sa aflam ce se intampla ci adevarat", a adaugat liderul crestin-democrat.

Unii dintre colegii lui se tem insa ca acest comitet ar putea fi utilizat pentru a critica politica americana in general. Altii, precum liberala Sarah Ludford si laburistul Claude Moraes, au salutat crearea comitetului temporar.

"Trebuie sa aflam daca a fost incalcat vreun tratat european", a declarat domnul Moraes, "iar comitetul va permite pentru prima data Parlamentului European sa stabileasca daca a existat vreo implicare CIA in transferul unor suspecti sau in locuri de detentie in Polonia si Romania."

Intr-adevar, unul din obiectivele comitetului va fi daca a fost incalcat un tratat european, Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, sau alte tratate si acorduri internationale, inclusiv acordurile intre Statele Unite si Uniunea Europeana privind extradarea.

Comitetul va putea face orice recomandare privind consecintele politice, legale si administrative la nivel european. El va coopera cu ancheta Consiliului Europei, condusa de elvetianul Dick Marty.

Intre timp, premierul roman Calin Popescu Tariceanu a trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European angajandu-se sa coopereze cu comitetul temporar si anuntandu-l de infiintarea comisiei senatoriale condusa de Norica Nicolae.

Atat Romania cat si Polonia au autorizat acum centrul satelitar al Uniunii Europene, de la Torrejon in Spania, sa ajute ancheta Consiliului Europei.
Centrul urmeaza acum sa achizitioneze si sa analizeze imagini din ultimii trei ani care ar putea dovedi constructia unor facilitati de detentie pe aeroportul Mihail Kogalniceanu sau in alte parti.

In particular, oficialii europeni spun insa ca nu e sigur daca asemenea imagini exista si cat de concludente ar putea fi ele. Ceea ce e important insa, mi-a declarat un oficial e ca Romania sa fie cat mai transparenta posibil, mai ales intr-o perioada in care multe parlamente nationale trebuie sa inceapa ratificarea tratatului de aderare.
Oana Lungescu


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.