Un congresman american se afla in Romania pentru a insista pe langa autoritatile romane in favoarea adoptiei in SUA a doua surori gemene romance.

Este pentru prima data cand un astfel de demers vizeaza, punctual, un caz anume, si nu toate cazurile de acest fel ramase in suspensie.
Demersul vizeaza cazul familiei Karen si Richard Springer, mediatizat de presa din statul american Florida, al carei dosar se numara printre cele peste o mie de solicitari de adoptie internationala ramase nesolutionate dupa aparitia noii legi in domeniu. In 1998, sotii Springer au adoptat-o pe Stefania (acum in varsta de opt ani), iar acum vor sa le adopte pe surorile ei Madalina si Manuela - doua gemene in varsta de patru ani.

Autoritatile romane sustin insa ca, dincolo de restrictiile impuse de lege asupra adoptiilor internationale, cele doua fetite pe care le vor Karen si Richard Springer nu sunt adoptabile, iar parintii vor sa le ia inapoi acasa, pentru a le creste alaturi de alti cinci frati ai lor.
Pe de alta parte, autoritatile romane nu ar fi fost tinute la curent cu starea micutei adoptate de familia Springer, desi exista obligatia trimiterii din SUA a unor rapoarte periodice.

Robert Wexler - membru al Comisiei pentru relatii internationale din Camera Reprezentantilor si membru democrat al Subcomitetului pentru Europa si Amenintari Emergente - a declarat, ieri, la o masa rotunda cu presa, la Ambasada SUA la Bucuresti, ca a sosit in Romania pentru ca acum este "momentul potrivit" pentru ca autoritatile romane sa ia o decizie care sa permita reunirea celor doua fetite gemene cu sora lor, adoptata deja de familia Springer. Potrivit lui Wexler, mama biologica si-ar fi dat acordul pentru adoptie, punand insa conditia ca ele sa plece la aceeasi familie care o creste si pe sora lor. Totodata, tatal fetelor s-ar fi prezentat de doua ori in fata instantei pentru a-si da acordul in favoarea adoptiei, familia Springer platindu-i chiar biletul de avion pentru a veni din Italia, unde acesta s-ar afla la munca, sustine congresmanul american.

"Suntem intr-un moment in care Romania, daca doreste, poate permite adoptiile internationale in cazul potrivit. (...) Decizia nu ar trebui sa fie una politica, ci una a serviciilor de protectie a copilului", a spus Robert Wexler. Surse din sistemul de protectie a copilului au declarat, pentru Mediafax, ca, nici in cazul in care legislatia romana ar permite adoptia catre alte persoane decat bunicii, cele doua fetite nu ar putea fi infiate, intrucat parintii au revenit asupra deciziei si vor sa le ia inapoi in familie, atunci cand situatia financiara le va permite.

Autoritatile romane au anuntat ca nici unul dintre cei 1.100 de copii romani vizati de cereri de adoptie internationala blocate pe durata moratoriului nu va fi adoptat in strainatate, ceea ce a determinat reactii in principal din partea SUA, de unde provin 200 de solicitari. Autoritatile americane au solicitat in repetate randuri revizuirea politicii Romaniei privind adoptiile si gasirea unei cai de a rezolva dosarele in suspensie, dar e pentru prima data cand se fac demersuri punctual, in favoarea unui anume cuplu. Wexler se afla in Romania pentru cateva zile, timp in care a discutat cu reprezentantii mai multor organizatii internationale din domeniul protectiei copilului. Totodata, el ar urma sa aiba intalniri cu primul-ministru si cu presedintele tarii, precum si cu presedintele Camerei Deputatilor. In cadrul demersurilor in favoarea solutionarii dosarului Springer, congresmanul s-a intalnit anterior si cu ambasadorul roman in SUA, Sorin Ducaru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.