Dupa ce „Cotidianul“ a dezvaluit ca Vasile Secares (foto) si Cornel Codita si-au creat o asociatie prin care au pagubit Scoala Nationala de Stiinte Politice, dar si alte institutii ale statului cu 10 miliarde de lei, Curtea de Conturi a ajuns la concluzia ca cei doi au savirsit fapte penale. In anul 2002, sub umbrela SNSPA, Secares, pe atunci rector al acestei institutii, impreuna cu decanul Codita au infiintat o asociatie non-profit care organiza masterate contra cost. „Rezulta cu claritate ca domnii Vasile Secares si Cornel Codita au creat, in mod deliberat confuzie intre cele doua structuri inducind in eroare atit institutiile publice, cit si unele structuri NATO“, acuza raportul Curtii de Conturi.

In anul 2002, sub umbrela Scolii Nationale de Stiinte Politice, Vasile Secares, pe atunci rector al acestei institutii, impreuna cu Cornel Codita, decanul Departamentului de relatii internationale din cadrul aceleiasi universitati, au infiintat Centrul de Studii NATO, asociatie non-profit. Sub semnatura lui Secares si Codita, reprezentantii SNSPA, dar si ai Centrului Nato, au convenit ca 90% din valoarea totala a taxelor ce urmau a fi incasate pentru cursurile de master sa revina Asociatiei, iar doar 10% SNSPA. Toate acestea in conditiile in care SNSPA punea la dispozitia asociatiei salile de curs, dar si profesorii. Astfel, universitatea de stat a fost prejudiciata de asociatia celor doi cu aproximativ 10 miliarde de lei.

NATO indusa in eroare

Curtea de Conturi a trimis la SNSPA o comisie de control. Rezultatele: evaziune fiscala, uz de functie si incalcarea legii penale. "Secares si Codita si-au depasit competenta si au mandatat Asociatia, la care aveau interese financiare, sa deruleze programul de master, desi Asociatia nu era acreditata in acest sens", potrivit raportului Curtii de Conturi. Totodata, Vasile Secares "a inclus in mod abuziv numele SNSPA", adica sigla universitatii, in corespondenta purtata cu oficialitatile romane si straine.

"Rezulta cu claritate ca domnii Vasile Secares si Cornel Codita, prin actiunile lor, au creat, in mod deliberat, confuzie intre cele doua structuri, ducind in eroare atit institutiile publice din Romania, cit si unele structuri NATO prin folosirea in documente oficiale emise de asociatie a numelui SNSPA", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Serviciile secrete, pacalite

Andrei Saguna, presedintele Curtii de Conturi, sustine ca verificarile intocmite de Curtea de Conturi vor fi trimise Departamentului National Anticoruptie (DNA). Printre institutiile induse in eroare de Vasile Secares si Cornel Codita se numare SRI, SIE, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii Nationale. Aceste institutii au platit intre 1.500 si 2.000 de euro pentru a-si scoli angajatii la Asociatia lui Secares si Codita. De fapt, conducerile ministerelor pagubite stiau ca angajatii vor invata la SNSPA, nu la asociatia celor doi.

Bodu, si el pe capul lui Secares

Pe linga controlul Ministerului Educatiei si cel al Curtii de Conturi, Agentia Nationala a Administratiei Fiscale a luat si ea la bani marunti Asociatia Centrul de Studii NATO, condusa de Vasile Secares si Cornel Codita. Astfel, eventualele pagube ale evaziunii fiscale vor fi recuperate. "Asociatia nu detine nici un document care sa justifice cheltuielile facute din banii ce-i reveneau din acest acord", spune raportul Curtii de Conturi. Reprezentantii Ministerului Educatiei, in subordinea caruia este SNSPA, sustin ca asteapta ca raportul Curtii de Conturi sa ajunga pe masa procurorilor si paguba sa fie recuperata.

Sotia lui Secares, la casa de oaspeti

Desi sediul declarat al Asociatiei este identic cu cel al Centrului de Studii NATO, din cadrul SNSPA, Asociatia functioneaza pe alta adresa, in Casa de Oaspeti Batistei. Aceasta casa apartine tot SNSPA, iar directorul ei este chiar sotia lui Vasile Secares, Olimpia Secares. Pe linga sediu, fondatorii Asociatiei si-au atribuit si sali pentru cursurile de masterat. In plus, tot prin semnatura rectorului Secares a fost transferat un autoturism Skoda Octavia de la SNSPA la Asociatie. Numai ca nu a fost de ajuns iscalitura lui. Asa ca sotia lui Secares, Olimpia Secares, a semnat si ea din partea SNSPA contractul de comodat prin care s-a dat dreptul Asociatiei sa utilizeze autoturismul pe o perioada de 5 ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.