Simion Lupescu, din Slatina, fost sofer, timp de trei ani, al lui Gregorian Bivolaru, a facut dezvaluiri senzationale, de o extrema gravitate, referitoare la modul in care a fost constrans, sub substante halucinogene si amenintari cu moartea, pentru a da declaratii favorabile „profesorului“ MISA ca probe in aparare aduse in fata instantei suedeze.

Declaratia data sub constrangere de catre Lupescu a constituit o piesa grea in verdictul de respingere a cererii de extradare, pe motiv ca "guru" era persecutat politic in Romania pentru convingerile asa-zis religioase si la acordarea azilului politic pentru acest "transcendental".

Conform investigatiilor noastre, Simion Lupescu a sesizat autoritatile statului printr-o plangere penala in care acuza ca a fost privat de libertate, in mod ilegal, pe durata procesului de la Stockholm, de catre persoane care au actionat in scopul favorizarii starii judiciare a lui Bivolaru. In fapt, Lupescu a sustinut ca a fost pus sa scrie la dictare, la Copenhaga, in fata unei femei-notar, doua declaratii mincinoase.

In aceste declaratii se relata ca toate procesele din Romania deschise lui Gregorian Bivolaru au fost "urmarea unor ordine date de fostul premier, Adrian Nastase, si Partidul Social-Democrat, ordine care ar fi fost puse in practica de fosta Securitate deghizata in SRI".

Cele doua declaratii autentificate de notar au ajuns pe masa judecatorilor suedezi si, alaturi de rapoartele APADOR-CH si AMNESTY INTERNATIONAL au creat judecatorilor straini iluzia ca acesta ar fi, intr-adevar, un persecutat. Persoana indicata de fostul sofer al lui Bivolaru ca fiind cea care l-a luat pe sus, cu doi indivizi din MISA, de pe aerorpotul Charles de Gaulle din Paris, este celebrul judecator Simona Lungu de la Tribunalul Bucuresti, azi avocata a sectei MISA. Simion Lupescu a declarat anchetatorilor la inceputul lunii decembrie 2005 ca retracteaza declaratiile date in fata notarului danez si a explicat intregul "film" pe care a fost nevoit sa-l traiasca. Persoane din cadrul MISA, care mai detineau un ascendent asupra lui Lupescu i-au propus un concediu de o saptamana la Paris in scopul de a-l determina sa renunte la acuzatiile aduse de acesta, in dosarul privitor la traficul de persoane realizat prin MISA, facute cand era martor "acoperit".

Lupescu afirma ca a acceptat invitatia (deplasare platita integral de catre secta, deoarece aceasta grupare inca mai avea asupra lui o influenta - cum spune - malefica, de natura sa-l sperie. Ajuns pe aeroportul din Paris, Lupescu sustine ca Simona Lungu si alti doi vla-jgani din MISA l-au bagat rapid intr-un Peugeot 707. Au mers toata noaptea, spre Danemarca. Pe drum, Simona Lungu l-ar fi instruit ce anume sa declare. Lupescu sustine ca i s-a pus ceva in mancare si, timp de doua-trei saptamani de la acest episod, a avut o stare psihica foarte confuza, si doar dupa ce si-a revenit si si-a dat seama ce s-a petrecut, a luat decizia de a denunta faptele.

Lupescu a descris cum a fost dus in fata notarului sub amenintarile cu moartea ale celor doi haidamaci. A fost inchis in biroul notarului unde a intrat Simona Lungu. Ea avea un laptop pe care-l folosea intens. A dat doua declaratii in fata notarului, in timp ce fostul judecator ii dicta tot timpul ce sa zica pentru a se consemna. Prima, pro-Bivolaru, in sensul ca e victima a fostului regim PSD, si cea de-a doua, in favoarea celor 18 lideri MISA cercetati pentru trafic de persoane alaturi de Bivolaru, care sunt dispersati prin Europa dupa ce au fugit din Romania.

Simion Lupescu a dezvaluit ca a fost rapit si fortat sa depuna o declaratie pro-guru in Suedia

Dupa ce a dat aceste declaratii, Lupescu a fost somat de Lungu sa mai stea o perioada in strainatate, la un hotel din reteaua "Formula 1", spunandu-i-se ca daca va fi nevoie, va trebui sa se prezinte in fata instantei suedeze ca sa-si sustina declaratiile. in cele din urma, dupa cateva zile, s-a renuntat la serviciile lui, considerandu-se ca cele doua declaratii depuse de avocatii MISA la dosarul Curtii Supreme din Suedia sunt suficiente pentru a-l salva - alaturi de Raportul APADOR-CH - pe guru-ul Bivolaru.

Ceea ce am prezentat astazi reprezinta o dovada a modului subversiv in care MISA a actionat si peste hotare, cu sprijin din Romania. Ceea ce s-a omis pana acum in cazul Bivolaru este faptul ca in materie de extradare, niciodata, statul solicitat nu intra pe fondul cauzei cand se pronunta pe o asemenea cerere. Statul solicitat, in cazul nostru Suedia, nu se pronunta niciodata pe fondul cauzei, ci verifica doar de fond si de forma, asa cum sunt prevazute in conventia europeana, in legislatia interna, acordurile sau tratatele de asistenta bilaterala.

Ca atare, statul solicitat nu are dreptul sa spuna daca anchetatorii au lucrat bine sau prost in cazul unei persoane trimise in judecata, nici daca magistratii au facut ceva bine sau prost cand e vorba de o urmarire penala in curs. Conform celor doua principii in materia extradarii, "aut dedere, aut punire" sau "aut dedere, aut judicare", pe romaneste, acestea sunt: "Ori il dau, ori il pedepsesc", "ori il dau, ori il judec" (n.red.- este vorba de persoana ceruta a fi extradata de catre statul solicitant), numai dupa refuzul extradarii, statul solicitat, in situatia in care va trebui sa-l judece, intra pe fondul cauzei.

Ce se mai poate face in cazul Bivolaru? Mai exista o sansa, pana acum nespusa de cineva. Nici extradarea si nici azilul nu sufera de impunitate. Ca atare, in cazul in care suedezii l-au oprit acolo, sunt obligati sa-l judece pentru toate faptele pentru care este trimis in judecata in Romania, dovedind astfel ca acolo, va avea parte de acel proces echitabil pe care nu l-ar fi avut - au interpretat suedezii - daca ar fi fost extradat in Romania. Ar mira foarte tare daca, pe viitor, justita suedeza sa nu trateze cu maxima atentie, macar acuzatiile de antisemitism pentru care se lucreaza la rechizitoriu.

Date fiind aceste circumstante - marea problema pe care toti o ocolesc dupa acest verdict (n.red.- cunoscut inca de la inceputul lunii noiembrie 2005 de catre Ministerul Justitiei, insa dat publicitatii abia in a doua jumatate a lunii decembrie) este faptul ca in subsidiar, Suedia a pus sub semnul intrebarii insusi regimul democratic din Romania.

Macovei promite ancheta onesta

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a trimis ieri presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, o scrisoare explicativa in legatura cu cererile de extradare privindu-l pe Gregorian Bivolaru. Insotita de copii ale documentelor, epistola Monicai Macovei precizeaza ca "membrii CSM nu au competenta legala in examinarea ori verificarea activitatii Ministerului in domeniul extradarii". Cu toate acestea, Macovei a promis ca Ministerul va pune la dispozitia anchetatorilor toate documentele solicitate, pentru ca CSM sa actioneze cu responsabilitate, "intr-un moment crucial pentru procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana".

Mai mult, Ministerul Justitiei isi exprima convingerea ca membrii CSM vor adopta masuri ferme daca se vor constata abateri ale unor judecatori sau procurori in cazul Bivolaru. "Vrem sa aratam Uniunii Europene ca, desi sistemul judiciar romanesc nu este perfect, au inceput sa functioneze mecanismele stabilite in cadrul procesului de reforma", se arata intr-un comunicat dat ieri publicitatii de Biroul de presa al Ministerului Justitiei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.