Durata perioadei de retinere a infractorilor prinsi de Politie va creste de la 24 de ore, la 72 de ore. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Traian Basescu, prezent, alaturi de premier, la bilantul Inspectoratului General al Politiei pentru anul 2005.

Presedintele a cerut politistilor sa se orienteze in directia investigarii dosarelor "vechi", ramase in coada de peste si catre mentinerea curateniei in adminstratie. Basescu s-a declarat, in general, multumit de activitatea Politiei Romane si a insistat asupra luptei impotriva traficului si consumului de droguri, subliniind ca, pe fondul scaderii natalitatii, este pus in pericol insusi "viitorul natiunii".

Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a subliniat faptul ca foarte multe dosare zac blocate la Parchet din cauza lipsei de procurori. In acelasi timp, ministrul a anuntat ca, in februarie, activitatea tuturor sefilor Inspectoratelor Judetene de Politie va fi reevaluata. Considerata prea scurta, perioada de 24 de ore in care un suspect poate fi retinut de Politie, constituie de multa vreme un subiect aprig dezbatut in cadrul Ministerului de Interne. Timpul prea scurt in care Politiei i s-a dat dreptul de a priva o persoana de libertate, a facut, in multe situatii, ca infractori periculosi sa fie pusi in libertate.

In acest sens, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu si-a oferit sprijinul pentru promovarea unui act normativ prin care perioada de retinere sa creasca de la 24 de ore la 72 de ore. "In strainatate, un suspect poate fi retinut de Politie intre 72 si 96 de ore. In cele 24 de ore pe care Politia romana le are la dispozitie, anchetatorii sunt de multe ori pusi in situatia de a incalca drepturile omului", a spus presedintele Romaniei.

Traian Basescu si-a manifestat ingrijorarea si asupra traficului de droguri. "Romania s-a transformat dintr-o tara de tranzit a drogurilor si intr-un consumator, iar principala zona de populatie afectata de consumul de droguri este cea tanara. Acest lucru inseama o responsabilitate extraordinara pentru viitorul natiunii. Pe fondul unei reduceri a natalitatii, daca Politia nu va reusi sa stopeze distributia si consumul de droguri in Romania, exista riscul afectarii viitorului natiunii", a precizat presedintele. In acelasi timp, Tariceanu a solicitat politistilor sa se implice si in combaterea evaziunii fiscale din domeniul panificatiei, aratand ca datele oficiale privind scaderea de patru ori, in ultimii ani, a consumului de paine creeaza suspiciuni legate de existenta unor actiuni de evaziune fiscala in acest sector, prin care cifrele de productie si consum de produse de panificatie nu ar fi corect prezentate.

Premierul a mai cerut Politiei sa verifice si regimul de import al autoturismelor uzate, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Ministrul Vasile Blaga s-a declarat multumit de activitatea politistilor, punctand, cu aceasta ocazie, scaderea numarului de infractiuni, capturarea unor insemnate cantitati de stupefiante. In plus ministrul MAI a aratat si ca, pe parcursul lui 2005, in tara noastra nu a avut loc nici o crima comandata. "Romania este unul din putinele state ale Europei in care, in 2005, nu s-a produs nici un omor la comanda", a anuntat Blaga.

In ce priveste anchetele lasate, de multe ori balta de organele de ancheta, ministrul de Administratiei si Internelor a explicat ca de vina ar fi numarul mic de procurori, care nu reusesc sa faca fata cantitatii mari de dosare inregistrate la Parchetele din tara.

Daca bilantul pentru 2005 a fost unul linistit, fara demiteri spectaculoase si fara critici nemiloase venite din partea presedintelui, ministrul Blaga a anuntat ca, in luna februarie, va fi evaluata activitatea fiecarui inspector sef.

In ce priveste datele statistice ale "marii criminalitati", pe linie de infractionalitate organizata, s-a reusit o crestere cu 50 la suta a numarului de dosare declinate procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), numarul persoanelor cercetate crescand cu 32 la suta. Politistii sustin ca, anul trecut, cantitatea de stupefiante de mare risc confiscata a crescut cu 425 la suta fata de anul precedent, cea mai reprezentativa captura inregistrandu-se in luna septembrie, la Arad, cand au fost scoase din circuit 250 kilograme heroina. Potrivit INTERPOL, aceasta a fost cea mai mare captura din Europa in anul 2005.

In acelasi timp insa, ofiterii Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog trag un semnal de alarma cu privire la faptul, ca fata de anul 2004, numarul infractiunilor informatice a crescut in 2005 cu 90 la suta.

Cu toate ca in lupta cu marea criminalitate Politia da bine in statistici, directorul IGP, Dan Valentin Fatuloiu, a recunoscut ca, exista inca probleme in ceea ce priveste criminalitatea marunta, reprezentata de avalansa de spargeri de masini si alte furtisaguri suparatoare pentru cetatean. "Una din neimplinirile noastre este mica criminalitate. Este o criminalitate de vitrina care creste insatisfactia cetatenilor fata de politisti", a afirmat seful IGPR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.