Zecile de cazuri de imbolnavire cu H5N1 din Turcia au sporit ingrijorarea in toata Europa, dar si autoritatile romane au luat noi masuri de supraveghere a focarelor de gripa aviara.

Romania se afla in alerta de gradul III privind gripa aviara. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ieri ca aceasta e "treapta cea mai usoara" si e aplicabila deoarece "la noi nu s-au inregistrat cazuri de imbolnavire la om". "Este un grad de alerta firesc, dar extins la nivel national, nu numai in zonele unde s-au inregistrat focare", a precizat ministrul.

La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala a fost creata o sectie unde ar urma sa fie internate cazurile suspecte de gripa aviara. Directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel , spune ca virusul gripei aviare nu se transmite pe calea aerului, ci numai in contact direct cu pasarea bolnava sau moarta. "E foarte importanta pastrarea igienei, manevrarea pasarilor numai cu manusi si spalatul pe maini", spune dr. Cercel. El apreciaza insa ca nu este exclus ca la un moment dat "virusul sa-si schimbe structura. In acest caz intreaga planeta ar fi in pericol".

Autoritatea Sanitara Veterinara a anuntat ca acum in Romania exista 23 de focare, din care 19 sunt active, iar in 13 dintre ele au fost introdusi puii-santinela, dupa ce toate pasarile domestice au fost distruse si s-a efectuat dezinfectia totala.

Totusi, autoritatile nu sunt deloc multumite de modul in care populatia, veterinarii si primarii au respectat masurile impuse de carantina, motiv pentru care s-au aplicat 1.135 amenzi in valoare totala de 12 miliarde lei vechi.

Intr-unul din focarele identificate in luna decembrie, la Albesti, judetul Ialomita, autoritatile nu au mai fost vigilente in perioada Sarbatorilor. Autoritatile locale au lasat descoperita una dintre gropile unde fusesera incinerate pasarile localnicilor, iar cainii au "insirat" cadavrele prin toata comuna. "Numai asa se explica aparitia a doua noi gospodarii cu pasari bolnave, motiv pentru care intreaga comuna se afla din nou in carantina", ne-a informat Gabriel Predoi, directorul general ANSVSA.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.