Prognoza pentru 2006 dezvaluie un an cu precipitatii la fel de abundente ca si precedentul. Zonele vizate sint cele care s-au aflat sub ape si in 2005. Vom avea o vara cu temperaturi normale si citeva alunecari de teren, conform previziunilor meteorologilor.

Anul acesta va fi la fel de "istoric" in privinta precipitatiilor si a depasirii cotelor apelor ca si 2005. Prognoza facuta de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) este confirmata, de altfel, chiar din primele zile ale lui 2006, cind in mai multe judete au fost inundatii, viituri si alunecari de teren. Din februarie pina la jumatatea lunii martie autoritatile isi pot trage sufletul. Va fi o iarna normala, cu precipitatii in limite acceptabile pe alocuri. De la jumatatea lui martie apele vor creste din nou. Banatul va fi cel mai afectat de inundatii, precum si Ardealul. "Ne asteptam ca in lunile martie si aprilie riurile sa atinga cote semnificative, din cauza suprapunerii fenomenului de topire a zapezilor cu precipitatiile abundente prognozate pentru aceasta perioada. Oricum, speram sa nu avem debite la fel de mari ca anul trecut", se arata optimista Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

O vara normala

Vara lui 2006 va fi una normala, prevad meteorologii, atit in privinta temperaturilor, cit si a precipitatiilor. Zonele cele mai secetoase vor fi nordul si nord-vestul tarii. Din septembrie apele isi vor face din nou de cap. Ca si in primavara, zonele cele mai afectate vor fi Banatul, Muntenia si Ardealul.

2006 va fi presarat si cu alunecari de teren. "Din cauza cantitatilor foarte mari de precipitatii acumulate in sol, multe zone sint saturate si instabile. Lucru ce incepe sa se vada anul acesta", spune Viorel Nemes, director adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Cele mai afectate zone vor fi Mehedinti, Vrancea si Valea Oltului.

Autoritatile, tot nepregatite

Dotarile Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta sint aceleasi de dinaintea inundatiilor care au marcat anul 2005. Majoritatea Inspectoratelor duc lipsa de saci, mijloace de iluminat, motopompe, barci si radio-telefoane, potrivit unui raport intocmit de Ministerul Mediului. Lucia Varga sustine ca abia acum s-au dat bani pentru achizitia de dotari necesare interventiilor in caz de urgenta. Nici la diguri nu stam mai bine. Multe dintre digurile din zonele afectate de inundatiile de vara trecuta sint in continuare vulnerabile. Zonele cu cele mai multe deficiente, in ceea ce priveste apararea impotriva inundatiilor, sint: Banatul, Oltul, Suceava si Clujul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.