Vestea prin care se anunta ca Gregorian Bivolaru a primit azil in Suedia a declansat, ieri, o avalansa de declaratii in rindul autoritatilor. Aderarea Romaniei nu poate fi periclitata de acest caz, spun autoritatile suedeze.

Seful CSM, Dan Lupascu, s-a declarat ingrijorat de hotarirea luata de autoritatile suedeze, din cauza "unor proceduri legale", desi anchetarea conduitei procurorilor si judecatorilor in acest caz era in responsabilitatea sa. Dan Lupascu a afirmat ca in urma unor sesizari oficiale, CSM verifica procedurile in acest caz, urmind ca tot in doua saptamini, sa fie finalizat un raport. Ministrul Monica Macovei a reamintit ca acum doua saptamini a cerut verificarea modului in care procurorii au desfasurat ancheta privindu-l pe Bivolaru. Reprezentantii ministerului Justitiei au precizat ca ca nici nu se pune problema impiedicarii procesului de aderare la UE. "In legislatia suedeza, termenul 'azil>> inseamna permis de sedere, pe motiv ca strainul este refugiat. A fi 'refugiat>> inseamna sa fii persecutat din cauza unor motive politice, religioase sau apartenenta la grupuri sociale", a declarat, ieri, Razvan Radu., director in ministerul Justitiei.

"O palma pentru Justitie"

Conducerea APADOR-CH considera decizia o "palma pentru Justitia romana, singura institutie care-i mai poate sanctiona pe anchetatorii care au instrumentat prost dosarul fiind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)", a declarat directorul asociatiei, avocatul Diana Calinescu. Pe de alta parte, liderul Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, i-a taxat pe procurorii care s-au ocupat de caz. "In acest caz se combina doua elemente: sex si politica. Cred ca dosarul Bivolaru trebuia sa serveasca interesele politice ale cuiva", a incheiat analistul politic.

Cazul nu afecteaza aderarea

Anna Ekberg, secretar II al Ambasadei Suediei la Bucuresti, responsabila pentru probleme de migratie, ne-a declarat ieri: "Domnului Bivolaru i-a fost acordat un permis de rezidenta in Suedia. Nu putem comenta motivele pentru care i-a fost acordat acest permis". Intrebata daca prin asta, Suedia ar considera ca Romania nu indeplineste criteriile politice pentru a adera la UE, Ekberg ne-a raspuns: "Face parte din intregul pachet al aderarii, dar nu pot spune ca exista o legatura directa intre acest caz si aderarea Romaniei. Guvernul suedez sprijina complet aderarea Romaniei la UE, iar acest lucru cred ca este cunoscut".

Ambasada Romaniei la Stockholm vorbeste insa de "azil politic": "S-a confirmat acordarea azilului politic. Nu au venit cu o motivatie, desi am solicitat si noi acest lucru, pe motiv ca este vorba de o relatie exclusiva intre solicitantul de azil si Suedia", ne-a declarat Victoria Popescu, ambasadorul Romaniei in Suedia. Diplomatul roman a subliniat ca "in mod evident, procesul de integrare a Romaniei nu are de ce sa fie vazut in corelare cu aceasta situatie. Au existat situatii asemanatoare cu azil acordat de Franta unor romi din unele tari, care dupa aceea au fost integrate in Uniunea Europeana. Nu trebuie sa stabilim aceasta relatie mecanica. Si dupa ce Romania va deveni membru UE, nu putem exclude ca vor mai exista cazuri izolate in care diversi cetateni sa considere ca drepturile lor sint puse in pericol".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.