"Razboiul” pe care romanii l-au declansat in noaptea dintre ani, dupa ce s-au inarmat in nestire cu petarde si pocnitori ucigase, a ajuns o problema nationala.

Cei doi oameni care au murit din cauza explozibililor folositi cu inconstienta si sutele de raniti care au ajuns la spital, unii chiar mutilati pe viata, au pus serios pe ganduri autoritatile, care vor sa interzica acum vanzarea petardelor catre persoanele fizice.

Milioane de oameni au lansat in noaptea de Revelion fel de fel de rachete, petarde si pocnitori, explozibili foarte periculosi care au "aterizat" fie in casele oamenilor, fie i-au tintit direct ranindu-i grav.

De aceea, mai-marii Politiei au intrat in alerta maxima. Luni dupa-amiaza, IGP a anuntat ca va propune interzicerea vanzarii de petarde catre persoanele fizice, iar ieri, comisarul sef Niculae Marinescu, seful Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din IGP, a facut o noua declaratie publica in acest sens. Daca romanii vor mai arunca sau nu cu petarde la cumpana dintre ani, ramane de vazut. O mare problema o constituie insa cum actioneaza Politia impotriva celor care incalca legea. Au fost confiscate sute de kilograme de artificii, petarde si pocnitori, inainte de 31 decembrie. Atat insa. Pana acum nimeni nu a auzit ca in Romania cineva sa scoata bani din buzunar pentru ca a nenorocit un om sau a distrus o casa cu petarde sau chiar sa faca inchisoare, conform legii.

"Producerea, detinerea, transportul, folosirea sau orice alta operatiune cu materii explozive efectuata fara drept constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, prevede Legea 126/95. In plus, pot intra si sub incidenta Codului penal aceia care ii ranesc cu petarde pe cei din jur sau produc distrugeri. "Se poate face inchisoare, in functie de incarcatura petardei, de puterea ei de distrugere si de urmarile pe care le-a avut asupra persoanei ranite sau a imobilului distrus", spun surse din IGP.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.