Revelionul acesta a reprezentat un adevarat record al persoanelor ranite in urma exploziilor petardelor si a artificiilor. Nerespectarea recomandarilor autoritatilor cu privire la folosirea materialelor pirotehnice a provocat nenumarate incendii, arsuri ale membrelor, pierderea vederii si chiar decesul petrecaretilor. Fiul bulibasei din satul ilfovean Sintesti a fost ucis de o "bomba" artizanala, iar o femeie de 54 de ani si-a pierdut viata in fata unui hotel din Ocna Mures, maxilarul fiindu-i zdrobit de o racheta. Pentru a se evita astfel de accidente tragice, Inspectoratul General al Politiei va propune modificarea legislatiei in domeniul materialelor explozive. Politistii pirotehnisti cred ca jocurile de artificii ar trebui organizate doar de firme autorizate, pentru ca multi oameni nu respecta instructiunile de folosire de pe etichetele artificiilor.

Sute de tigani se stransesera, ieri, in localitatea ilfoveana Sintesti, la casa bulibasei Ion Manson, acolo unde fiul acestuia, Mihai (31 ani), a fost ucis de explozia unei bombe artizanale. O liniste mormantala domnea in curtea palatului cu turnulete, la locuinta unde se produsese nenorocirea. Tigancile care ocupasera cortul din fata casei, in care fusese asezat trupul celui disparut, urlau si plangeau de mama focului. Politistii ilfoveni spun ca in curtea casei din Sintesti fusesera instalate sase tevi din fibra de sticla pline cu incarcatura pirotehnica exploziva care se aprindeau cu un fitil. Cu diametrul de o suta de milimetri si lungime de peste o jumatate de metru, acestea erau ingropate in pamant, cu capatul de jos acoperit. Potrivit IGP, dupa lasarea intunericului, sarbatoritul, care era baut, a aprins un fitil, iar "bomba" a explodat inainte ca el sa se retraga.

Vecinii mortului vorbesc numai de bine de Mihai, fiul bulibasei. "Era un baiat bun, dom'le. Daca aveai nevoie de ceva, te ajuta. Nu a suparat pe nimeni niciodata. Pacat ca a lasat in urma doi copii", spune Florea Draghici. El povesteste ca in seara cu pricina baiatul isi serba ziua de nastere. "Pe 31 implinise 31 de ani. Era veselie mare acolo, la ei. Petreceau si se pregateau de Revelion. Varul lui a aprins fitilul la artificiile alea. Au explodat doar patru dintre ele. Mihai a trecut pe acolo si a vazut ca una nu explodase. S-a aplecat deasupra ei si atunci a bubuit".

O alta petrecere s-a sfarsit tragic. Adriana Maria C. (54 ani), impreuna cu sotul ei, medic, petrecea la cumpana anilor intr-un local din Ocna Mures. La miezul noptii, sotii au asistat la aprinderea fitilului la mai multe rachete artificii. Suflul unei explozii la decolare a doborat la pamant alte doua petarde, care au decolat in pozitie aproape orizontala.

Racheta i-a intrat pur si simplu femeii in gura, explozia luminoasa provocand arderea si perforarea limbii, a palatinului, a faringelui, a buzelor. Femeia a decedat la spital din cauza unei hemoragii puternice, medicii constatand ca victima suferea de trombocitopenie idiopatica, boala care nu permite coagularea sangelui.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.