Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sustine ca si-a indeplinit, in acest an, angajamentele asumate pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Ieri, reprezentantii MAI au afirmat ca aplicarea Planului de Actiune Schenghen si atingerea unui grad ridicat de control si supraveghere la frontiere au reprezentat doua dintre prioritatile institutiei, ceea ce a condus la reducerea numarului actelor ilegale comise la frontiere. Si pe linia combaterii migratiei ilegale si a traficului de persoane au fost inregistrate progrese. 33 de filiere de migratie ilegala, in care erau implicate 219 persoane, au fost anihilate. De asemenea, au fost inaintate Parchetului instantei supreme 2.455 de informari privind activitatea unor angajati ai ministerului, 721 dintre acestea vizand fapte de coruptie.

Tot la acest capitol, Politia Romana a cercetat pentru astfel de fapte 5.510 persoane, in 2.240 de dosare. Din totalul de 7.707 infractiuni de coruptie instrumentate, 2.220 priveau luarea de mita, 2.712 darea de mita, 956 traficul de influenta, 146 primirea de foloase necuvenite, iar 1.653 erau infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, din care 71 de infractiuni vizau interesele financiare ale Comunitatii Europene. MAI arata ca in lupta impotriva crimei organizate, in acest an, au fost constatate 5.582 de infractiuni, pentru care au fost puse sub invinuire 3.758 de persoane.

Au fost arestate preventiv 470 de persoane si anihilate 529 de grupari si retele de crima organizata. 512 persoane dintre cele 1.740 cercetate pentru implicare in afaceri cu droguri au fost arestate.
De la 167 de grupari au fost confiscate peste 900 de kilograme de stupefiante, din care 402 kilograme erau de droguri de mare risc.

"Reforma Politiei a adus mai multi politisti in strada, concursuri corecte si transparente, bazate pe competenta, dar si intinerirea echipelor manageriale, media de varsta a ofiterilor cu functii de conducere reducandu-se cu 18 luni", mentioneaza MAI. Totodata, mai mult de o treime din agentii incadrati din sursa externa au studii superioare, a crescut numarul femeilor-politist, a fost introdus numarul unic pentru dosarele penale, iar timpul de reactie pentru apelurile la numarul de urgenta 112 s-a redus in medie la zece minute. Potrivit raportului de monitorizare asupra Romaniei dat publicitatii la sfarsitul lui octombrie, pe ansamblu, la Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne, coruptia si controlul frontierei ridicau cele mai mari probleme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.