Traian Basescu a refuzat sa promulge Codul Rutier si cere amenzi mai mici pentru soferi si parlamentari fara girofaruri.

"Presedintele a avut zece obiectii la Codul Rutier", ne-a declarat comisarul Lucian Dinita. "Cele mai importante se refera la diminuarea cuantumului amenzilor si la interzicerea folosirii girofarurilor de catre parlamentari si procurorii de la DNA.

Presedintele a cerut ca un punct de amenda sa fie 10% din salariul minim pe economie", sustine Dinita. In prezent, cea mai mica amenda e de 500.000 de lei vechi, iar cea mai mare, 8 milioane de lei. Daca amendamentul presedintelui va fi introdus in lege, atunci cea mai mica amenda va fi de 330.000 de lei, iar cea mai mare, de 6,6 milioane de lei. Totodata, senatorii, deputatii si procurorii anti-coruptie nu vor mai putea folosi girofaruri.

In argumentatia sa, Basescu le-a transmis parlamentarilor ca se impune eliminarea articolului referitor la girofaruri, pentru ca in formularea actuala a legii "s-ar crea din nou posibilitatea 'umplerii>> soselelor de girofaruri, autorizate de politie la presiunea unor persoane influente", care fac parte din institutiile statului.

Pe de alta parte, explica Basescu, "persoanele care ar putea beneficia de aceasta prevedere si detin o functie de demnitate publica in cadrul Administratiei Prezidentiale, Parlamentului, Guvernului sau altor institutii similare sint oricum insotite in misiuni de masini ale Serviciului de Protectie si Paza care au dreptul la utilizarea semnalelor luminoase de culoare albastra".

De asemenea, Presedintia nu este de acord cu "obligatia de denuntare a sotului ori a rudelor apropiate" deoarece ar fi "excesiva". In prezent, proiectul de lege se afla la Senat, la Comisia Juridica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.