Adoptia nationala este una din variantele de protectie a copilului care trebuie promovata desi, in momentul de fata, numarul familiilor ce vor sa adopte un copil este de trei ori mai mare decat al minorilor care - potrivit legii - pot fi infiati, sustine seful autoritatii de profil.

Secretarul de stat Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), a declarat pentru Mediafax ca, potrivit datelor inregistrate in decembrie in Registrul National de Adoptii, mai mult de 1.400 de familii vor sa adopte un copil, in timp ce numarul minorilor adoptabili este mai mic de 500. Mai exact, 1.436 de familii de romani au primit un atestat care sa le permita declansarea procedurii de adoptie ori parcurg reevaluarea anuala pentru primirea unuia.

Dintre acestea, 921 au un atestat valabil, 36 au primit copii in vederea adoptiei, iar 246 vor sa infieze un nepot sau un copil pe care il au deja in ingrijire. Alte 1.033 de familii doresc sa adopte si nu au un copil in plasament ori spre adoptie, potrivit statisticii. Dintre acestea, aproape jumatate (47 la suta) vor un copil de pana in doi ani, 16 la suta vor un copil de unu-doi ani, 13 la suta unul de doi-trei ani. In jur de 11 la suta dintre adoptatori vor un copil cu varsta de trei-sase ani si doar doi la suta unul care sa aiba intre sase si 15 ani.

"Este important ca 12 la suta dintre ele nu precizeaza varsta copilului, ceea ce inseamna ca nu isi doresc neaparat un copil mic, ceea ce este un lucru bun", a spus Bertzi. Cu toate acestea, adoptia nationala este o varianta de protectie care trebuie promovata. "Familiile nu sunt bine pregatite, in sensul in care sa-si doreasca si copii mai marisori, sa-si doreasca si gemeni sau copii cu o mica problema de sanatate", a spus Theodora Bertzi.

Astfel, sunt situatii in care prezumtivii adoptatori au pus diverse conditii legate de copilul pe care sa-l primeasca ori care, dupa ce au parcurs o parte a procedurii au renuntat, pentru ca si-au dat seama ca nu ar fi buni parinti. De aceea, va fi elaborata o procedura comuna de evaluare si pregatire a familiilor care doresc sa adopte, luand in calcul nu doar criterii concrete, ci si dorinta acestora de a fi buni parinti.

Totodata, va fi derulat un program care presupune formarea a 31 de specialisti asistenti pentru familiile ce vor sa adopte si care va fi extins in toata tara.
Pe de alta parte, in evidentele ORA figureaza 458 de copii adoptabili (din care 42 au fost incredintati in vederea adoptiei), fata de aproximativ 5.000 luati in evidente conform legii vechi. Diferenta dintre cele doua valori se explica prin reglementarea diferita a abandonului si a modului in care un copil poate fi declarat adoptabil, afirma seful ORA.

Totodata, exista 76 de hotarari de adoptie nationala incuviintate conform noii legislatii, dar "cifra se schimba aproape de la luna la luna", spune Bertzi, aratand ca, dupa o perioada de "discutii si de asezare", legea a inceput sa functioneze si sa fie solutionate tot mai multe dosare de adoptie nationala.

In ianuarie 2005, Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei a adus reglementarile necesare pentru reluarea adoptiilor internationale dupa o suspendare de peste trei ani. Noua lege accepta insa ca adoptatori din strainatate doar rude de gradul doi ale copiilor, fiind introduse restrictii referitoare si la varsta minorilor adoptabili si la factorii care se pot implica in acest proces.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.