Romanii s-au inghesuit si in acest sfarsit de an in magazine si piete, incercand sa-si ofere o masa imbelsugata. De altfel, din punct de vedere al cheltuielilor Craciunul 2005 se dovedeste a fi cea mai scumpa sarbatoare din ultimii 16 ani.

Pentru a face fata platilor reprezentate de salarii, pensii si prime, cererea de numerar a bancilor comerciale catre BNR a fost de peste jumatate de miliard de euro. Nebunia cumparaturilor de Craciun a debutat, aproape ca in fiecare an, din data de 10 decembrie. Cozi la magazine, dar si la bancomate.

Si in acest an s-au platit in avans salarii, pensii, dar mai ales prime. Platile de acest fel au fost cele mai mari din ultimii 16 ani, cererea de numerar a bancilor comerciale catre Banca Nationala fiind de aproape 547 milioane euro (2.005 milioane lei noi). "Varful de plata l-a reprezentat ziua de 16 decembrie, cu 286,3 milioane lei noi (n.r.: circa 78 milioane euro). Mai mult, a fost primul an in care s-au inregistrat cele mai multe zile cu plati de peste 200 milioane lei noi (n.r.: circa 55 milioane euro)", ne-a declarat Adrian Vasilescu , director in BNR.

Astfel, banca centrala a scos din vistierie in aceasta perioada peste jumatate de miliard de euro, iar timp de sapte zile, din 13 pana in 19 decembrie, platile zilnice au fost de peste 55 milioane euro. Comparativ, anul trecut platile zilnice in aceasta perioada s-au invartit in jurul sumelor de 41-51 milioane euro. De asemenea, in acest an varful de plata a fost cu peste 12 milioane euro mai mare (aproape 78 milioane euro) decat cel de anul trecut (66 milioane euro, in data de 13 decembrie).

Castigurile romanilor s-au reflectat imediat si in cresterea vanzarilor. Acestea au fost la supermarket-uri cu 20% mai mari decat anul trecut, clientii cheltuindu-si banii in principal pe carne si cozonaci.
Banca Nationala se confrunta in fiecare an cu trei astfel varfuri de plata: de Paste, inainte de vacanta de vara si de Craciun.

Cea mai mare plata facuta intr-o zi a fost la Pastele din 2004

Se pare ca de la o sarbatoare la alta romanii cheltuiesc din ce in ce mai multi bani. Pastele din 2004 a reprezentat una dintre cele mai scumpe sarbatori la acea vreme: cererea de numerar a bancilor comerciale a fost atunci de 171 milioane euro (699 milioane lei noi), dar cu cel mai mare varf de plata inregistrat vreodata: 90 milioane euro intr-o singura zi, performanta care nu a fost inca depasita. Craciunul de anul trecut "a avut o valoare", de circa 375 milioane euro (1.425,1 milioane lei noi), iar Pastele din acest an - 276 milioane euro (994 milioane lei noi).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.